Rukola

copyright
Copyright: bluemoonacres.com
Pročitano: 1783 puta
Kategorija: Povrće
Ocena teksta:
(4 glasova)

Rukola (lat. Eruca sativa) je izuzetno aromatično zeljasto povrće koja pripada familiji kupusnjača (Brasiccaeae) i potiče iz Centralne Evrope. Danas se ipak najviše gaji u Severnoj Africi i na Bliskom istoku, a o njenoj popularnosti dovoljno govori činjenica da se spominjala još u drevnom Egiptu gde se smatrala afrodizijakom, dok su je moderni naučnici prozvali "ljubavnom drogom".

Rukola je status afrodizijaka zaslužila ponajviše zbog aromatičnog mirisa, ali i zbog velike količine magnezijuma i cinka zbog čega ovo povrće pomaže u sintezi polnih organa, ali i opušta organizam i štiti ga od grčenja mišića prilikom stresa.

Verovali ili ne, rukola sadrži samo desetak kalorija na sto grama, pa je više nego dobra za dijetalnu ishranu, a kao i svo drugo lisnato povrće, odlična je za detoksikaciju. Neka istraživanja pokazuju i to da potpomaže izbacivanje teških metala iz organizma.

Rukolu možete spremiti kao salatu, kuvati kao prilog testenini, pirinču ili krompiru, a njen ukus se odlično kombinuje i sa paradajzom i raznim sirevima. U Italiji je na primer uobičajeno da se rukola pospe na picu, dok se u Aziji od njenog semena pravi ulje koje se dodaje pri pravljenju senfa.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava