Endivija

copyright
Copyright: huffingtonpost.com
Pročitano: 2159 puta
Kategorija: Povrće
Ocena teksta:
(4 glasova)

Endivija (lat. Cichorium endivia) je ustvari vrsta zelene salate poreklom iz Indije koja se dosta retko konzumira u našim krajevima. Ima slična svojstva kao i cikorija, a danas su najrasprostranjenije dve vrste endevije: ona tamnija sa nazubljenim listovima i bataviljska sa širokim, ravnim lišćem.

Upravo je zeleno lišće ovog povrća najzdravije za ishranu, ali se treba koristiti samo kad je mlado, jer vremenom gubi gotovo sve zdrave sastojke od kojih najviše ima vitamina C i beta karotena. Upravo zbog beta karotena, endivija je snažan antioksidant, a pored toga, bogata je i hranljivim vlaknima pa je dobra za probavu, varenje i izbacivanje toksina iz organizma.

Ono što je bitno napomenuti jeste to da je endiviju korisno staviti na meni onima koji pate od dijabetesa, jer zbog visokog sadržaja insulina reguliše nivo šećera, holesterola i triglicerida u krvi.

Endiviju možete koristiti u raznim salatama i varivima, a ako vam smeta njen gorak ukus, ublažićete ga tako što ćete je kombinovati sa kuvanim krompirom ili jajetom, cveklom, limunovim sokom ili začinima kao što su mirođija ili peršun.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava