Paprika

copyright
Copyright: clayre-eef.com
Pročitano: 2805 puta
Kategorija: Povrće
Ocena teksta:
(4 glasova)

Paprika je izuzetno popularno i rasprostranjeno povrće koje su još u 15. veku doneli Španci iz Afrike, danas predstavlja simbol mađarske kuhinje, dok se ni kod nas ne može zamisliti nijedna zimnica bez čuvenog ajvara, ili varivo bez dodatka mlevene, ljute ili slatke paprike.

Danas postoji približno 50 sorti ovog povrća, a najpoznatije svetske vrste su havano, kajenska, halapenjo, serano, mađarska...po obliku mogu biti šiljaste, spljoštene, okrugle (te se najviše koriste za pravljenje čuvenih "punjenih paprika") a po boji paprike mogu biti u raznim nijansama žute, zelene ili crvene.

Paprike su izuzetno zdravo povrće pre svega zato što sadrže visok nivo vitamina C, na primer četri puta više nego narandža, a zbog alkaloida kapsaicina (od čije količine u plodu zavisi i ljutina paprike), pomažu kod lečenja asteroskleroze i smanjuju nivo bakterije candide u organizmu. Kapsaicin takođe poboljšava probavu i otvara apetit, te nije čudo što se ljuta paprika često služi kao aperitiv. Ovo povrće takođe sadrži i zavidan nivo karotenoida koji čuvaju organizam od razvitka raka.

Što se tiče recepata, papriku možete koristiti u ishrani na mnoge načine, svežu, pečenu, ukiseljenu. Možete je koristiti u raznim salatama uz dodatak maslinovog ulja ili sirćeta, odlično se slaže sa raznim mediteranskim začinima kao što su bosiljak ili origano, a i sama paprika može biti aromatičan sladak ili ljutkast začin. Od paprike se prave čuveni đuveč i ajvar, a možete je i peći na roštilju ili dinstati sa tikvicom ili paradajzom sa kojima se odlično slaže.

Sadrži čak 90% vode i malo kalorija, pa je možete jesti u neograničenim količinama.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava