Repa

copyright
Copyright: cosmesi.it
Pročitano: 1551 puta
Kategorija: Povrće
Ocena teksta:
(4 glasova)

Repa je korenasto povrće koje pripada porodici kupusnjača i čini ga koren bele boje (koji se nalazi ispod zemlje) i gornji deo koji, zavisno od količine svetlosti, može biti zelen, crven ili ljubičast. U prehrani se takođe koristi i list koji se može koristiti kao začin.

Repa je spadala među najpopularnije povrće širom sveta još od vremena Stare Grčke i Starog Rima, a zanimljivo je to da repu Britanci nekako ne vole jer se koristila kao hrana za stoku u Velikoj Britaniji tokom 19. veka i kao zamena za krompir tokom Prvog svetskog rata.

Oblik repe može biti okrugao ili duguljast, a ovo povrće je posebno zdravo jer obiluje vitaminima A i C, a kao svo drugo voće iz porodice kupusnjača, bogato je vlaknima i sadrži aminokiseline i oksidanse koji štite od raka. Sa malo masti i kalorija, a opet puno vode (91%), repa je odlična za sve one koji bi da sačuvaju vitku liniju. Nikako nemojte zaboraviti ni list ovog ljutkastog povrća jer se upravo tamo nalazi najviše betakarotena koji štite srce.

Iako je repa opšte poznata kao sastavni deo čorbi, supa i zimske turšije (ukiseljena naravno), možete se poigrati sa njom i iseći je na štapiće i peći poput pomfrita, zatim repu možete blanširati i preliti kačkavaljem ili majonezom, potom možete je i koristiti čak i sirovu u letnjim salatama.

Uz repu odlično idu orijentalni, egzotični začini kao što su kari, šafran i muškatni oraščić.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava