Karfiol

copyright
Copyright: natureathome-ib.com
Pročitano: 1772 puta
Kategorija: Povrće
Ocena teksta:
(3 glasova)

Karfiol (lat. Brasica oleracea) je zeljasto povrće iz familije krstašice koje ukusom i izgledom najviše podseća na kupus i kelj koji pripadaju istoj porodici biljaka. Krasi ga glavica svetle, bledožute boje.

Prvi pisani zapisi o ovom povrću datiraju iz 12. veka no danas je karfiol rasprostranjen u narodnim kuhinjama šriom sveta, a najpoznatiji je kao nezaobilazni deo zimnica i turšija.

Za karfiol se može reći da je pravi saveznik vitke linije jer sadrži samo dvadesetak kalorija na sto grama i holesterol gotovo i da nema, ali je zato bogat vodom i biljnim vlaknima te je odličan za celokupnu detoksikaciju čitavog organizma. Takođe, sadrži i zavidan nivo vitamina C. Naime, smatra se da glavica karfiola kratko kuvana na pari može da zadovolji celokupnu dnevnu potrebu čoveka za ovim vitaminom. Zbog moćnog jedinjenja sulfofrana, ovo povrće je odličan saveznik u borbi prtiv mnogih bolesti kao što su rak prostate, debelog creva i pluća.

Karfiol se naravno može kuvati na pari, dinstati, dodavati raznim čorbama, ali mnogi ne znaju da je izuzetno ukusan kada pohuje ili peče na roštilju. Ne preporučuje se konzumacija sirovog karfiola jer može biti težak za želudac i stomak.

Priredio: 
  • Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava