• Kako da obezbedite dovoljnu količinu kiseonika vašem organizmu?

    Kako da obezbedite dovoljnu količinu kiseonika vašem organizmu?

    Telu je neophodan stalan dotok kiseonika iz okoline. Nekoliko prirodnih metoda za povećanje nivoa kiseonika u krvi, pomoći će vam da poboljšate svoje zdravlje.

    Tokom vežbanja, nivo kiseonika je veći. Disanje se može kontrolisati i tokom mnogih drugih aktivnosti kao što su: spavanje i ishrana..

    Antioksidanti pomažu telu da efikasnije koristi kiseonik, tako što ulazi u krvotok u odgovarajućim količinama. Vitamin A. C. E, K10 su najodgovorniji, a nalaze se u borovnici, jagodi, šljivi, brusnici, kupini, crvenom pasulju...

    Esencijalne masne kiseline koje telo proizvodi usled odgovarajuće količine vitamina F, koji takođe može povećati nivo kiseonika.

    Poboljšajte svoj krvni pritisak tako što ćete s vremena na vreme duboko disati. Vežba povećava energiju, čisti pluća i povećava nivo kiseonika u krvi.

    Alkohol i pojedini lekovi usled procesa oksidacije mogu uticati na disanje i nivo kiseonika u krvi.

     44399
  • Šećerna vuna - slatkiš koji je izumeo zubar

    Šećerna vuna - slatkiš koji je izumeo zubar

    Iako neke vrste deserata koji podrazumevaju smese slične današnjoj šećernoj vuni postoje od kraja XV veka, šećerna vuna kakvu danas poznajemo rezultat je zajedničkog napora jednog proizvođača slatkiša i jednog zubara. Džon Vorton i Vilijam Morison udružili su snage i 1897. godine izumeli su električnu mašinu koja bi mogla da istopi šećer u kristalu i da od njega načini niti koje bi se vrtele i na taj način formirale ovaj poznati vašarski slatkiš. 

    Ova dvojica predstavila su svoj izum na sajmu u St. Luisu, 1904. godine, a na istom sajmu predstavljen je i kornet za sladoled, dr Peper, hot dog u zemičkama i kikiriki puter. Šećerna vuna bila je hit sajma, sa prometom od nešto više od 17 hiljada dolara tokom sedam meseci (u današnjem novcu, to je otprilike 411 hiljada). 

     2427
  • Peršun – među najstarijim začinima sveta!

    Peršun – među najstarijim začinima sveta!

    Peršun potiče iz južne Evrope i sa Mediterana. U upotrebi je više od 7.000 godine zbog čega spada u grupu najstarijih začina. Njegov biohemijski profil spada među najcenjenije. Anelgetik je, pa se zbog svojih aktivnih jedinjenja koristi za ublažavanje bolova. U Jordanu i Maroku, peršun je korišćen za lečenje dijabetesa. Poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima. Sadrži i trepenoide, polifenole, aromatične kiseline i karotenoide koji eleminišu slobodne radikale zbog čega se neretko koristio za detoksikaciju organizma.

     780
  • Zašto su drvene varjače bolje?

    Zašto su drvene varjače bolje?

    Varjače su nezaobilazna kuhinjska pomagala svih domaćica i kuvara. Glavni kriterijumi koji utiču i na njihove funkcije su materijal i oblik. Najbolji izbor je uvek drvo bukve, javora, masline ili čak bambusa. Uvek odaberite "tvrđe" drvo jer mekše varjače mogu upiti ulje i sokove namirnica. Jedan od razloga zbog koga je drvena varjača bolji izbor - ukoliko je ostavite u toploj posudi duže vreme, ostaće hladna. Posebno su zgodne ukoliko želite da izbegnete "lepljenje" namirnica za dno. Ukoliko ih koristite za mešanje kiselih sastojaka, metalne varjače mogu uticati na ukus hrane, kao i njenu boju. Perite varjače odmah nakon upotrebe i sušite ih odmah, bez odlaganja sa ostalim posuđem. Takođe, ekstremna toplota može isušiti drvo zbog čega varjače lako pucaju. Ostaci hrane mogu da se zavuku u pukotine, tako da broj bakterija može da naraste, stoga temeljno isperite varjaču nakon svake upotrebe.

     3204
  • Tri opasna parazita u ribi

    Tri opasna parazita u ribi

    Valjkasti crvi žive u mišićima i organima morske ribe. Jedan od najčešćih parazita, anisakis, kreće se od 5 do 20 milimetara dužine.

    Metilji su najopasniji tip ribljih parazita. Neki uzrokuju bol u stomaku i dijareju, drugi mogu migrirati u neke od organa uključujući pluća, srce, centralni nervni sistem i jetru gde izazivaju ozbiljne infekcije, komplikacije i u najgorem slučaju, smrt.

    Pantljičara može živeti i neko vreme u nama, a da je nismo svesni. Žive u mišićima riba i ponekad ih možemo uneti dok su još larve, pa ih je nemoguće primetiti golim okom. Većina ljudi nema nikakve simptome, iako mogu gubiti težinu, patiti od anemije, mučnine, slabosti, vrtoglavice i oticanja abdomena.

     1319

Euroblok torta

Mmmmm... ko ne voli euroblok?! Evo jedne predivne torte koja će nas vratiti u detnjstvo. Prijatno!

Pročitano: 17463 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)

Sastojci

Kore:

6 belanaca

12 kašika šećera

6 kašika mlevenih, prženih lešnika

2 kašike mlevenih oraha

1 nepuna kašika prezli

Prvi fil:

18 žumanaca

2 cela jajeta

20 kašika šećera

100g čokolade za kuvanje

malo manje od 2 margarina

Drugi fil:

300g šlaga

oko 3.5dl kisele vode

100g mlevenih, prženih lešnika

100g rendanog euro-blok

Priprema

Kore: Dobro umutiti belanca sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke i peći na umerenoj temperaturi (180 C u početku, pa na 200 C). Ispeći tri takve kore.

Prvi fil: Žumanca i 2 cela jaja umutiti sa šećerom i kuvati na pari. U toku kuvanja dodati čokoladu i još malo kuvati. Kada se ohladi umutiti sa margarinom.

Drugi fil: Šlag umutiti sa kiselom vodom (što hladnijom). Dodati lešnike i euro-blok.

Filovati: kora, prvi fil, drugi fil, kora

Ukrasiti po želji.

Napisao: 
Prethodni recept
Obladna moje mame
Sledeći recept
Kinder pingvin šnite
  • 1 MiraMimi 15. oktobar, 2012. 10:29:48
    Torta je izgleda ukusna, ali ima jedna stvar koja mi nije jasna.U sastojcima za prvi fil ide 18.zumanaca, a dole u pripremi se pominju samo 4.zumanca i 2 cela jaja.....sta je sa ostalih 14.zumanaca.... . :-x
    Srdacan pozdrav :-)
    2 Vesna 15. oktobar, 2012. 18:05:41
    Draga MiraMimi,hvala ti puno na javljanju-grešk a je ispravljena.Dra go mi je da ti se dopao ovaj recept,veeeeeel iki pozdrav za tebe....

    Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava