• Osvaldo Garrido

    Osvaldo Garrido

    Osvaldo Garido odrastao je u Meksiku gde ga je baka podstakla da razvije interesovanje za hranu i kuhinju. Nakon što se preselio u SAD, Garido je najpre radio u ugostiteljstvu kao konobar, a ubrzo je shvatio da je njegova strast usmerena ka kuhinji. Kroz deset godina, Osvaldo je prešao put od perača sudova i konobara, do glavnog kuvara! U restoranu "Oznot’s Dish", stekao je brojna iskustva i širio znanje o upotrebi i kombinaciji začina, odabiru vina i korišćenju lokalnih sastojaka. Boravak u Severnoj Africi ističe kao najznačajnije iskustvo i uticaj na njegov profesionalni rad. Trenutno je šef restorana "Capitale", a radio je i sa uticajnim Daglasom Rodrigezom i priznatim Džefrijem Zakarijanom u njegovom restoranu "Town".

     1113
  • Najvažnije hranljive materije za zdravo telo

    Najvažnije hranljive materije za zdravo telo

    Proteini, ugljeni hidrati i masti su telu neophodni u velikim količinama. Telo koristi proteine iz hrane za obnovu i izgradnju tkiva. Pojedine popularne dijete preporučuju protein u različitim količinama, ali je Institut za medicinu ustanovio da je ženama neophodno 46 grama dnevno, a muškarcima 56 grama. Hrana koja sadrži neophodnu količinu proteina takođe može imati i zasićenih masti koje mogu ugroziti zdravlje srca. Zato su neophodne namirnice u svakodnevnoj ishrani: riba, pasulj, mahunasto voće...

    Ugljeni hidrati su "gorivo" za ljudski organizam. Nisu svi sasvim jednaki. Oni koje nalazimo u sokovima, pecivu, slatkišima, belom hlebu, testenini, vare se brzo i za sobom ostavljaju osećaj gladi. Ugljeni hidrati u namirnicama bogatim vlaknima obezbeđuju stabilan protok energije, tako da se osećamo sito kada jedemo pojedinu hranu u manjim količinama. Za to su odgovorne žitarice, povrće, voće, pasulj...

    Masti su važne za proizvodnju hormona i tkiva. Odrasli bi trebalo da unose minimum 20 do 35 grama mononezasićenih i polunezasićenih masti dnevno, tip masti u hrani kao što su riba, masline i maslinovo ulje, avokado i različite vrste semenki.

    Svaki od vitamina igra određenu ulogu u celokupnom zdravlju organizma. Vitamin A jača vid, vitamin C podstiče zarastanje rana i obnovu tkiva, vitamin E pomaže izgradnji crvenih krvnih zrnaca, vitamin D jača kosti, a B odžava pravilno i zdravo funkcionisanje nerava... Neki od njih rade udruženi sa mineralima, vitamin C recimo pomaže apsorbovanju gvožđa. Ishrana ispunjena voćem, povrćem, žitaricama može ispuniti sve potrebe organizma za vitaminima.

    Minerali obavljaju niz funkcija, uključujući regulisanje rada srca, zdravlja kostiju i krvnih ćelija, proizvode neophodne hormone... Važno je održavati njihovu ravnotežu zarad pravilnog funkcionisanja organizma. Telu su neophodni: kalcijum, fosfor, magnezijum, natrijum, sumpor, gvožđe, cink, mangan, jod, selen...

    Voda se smatra jednim od makronutrijenata, takođe. Pomaže varenju i apsorpciji hranljivih sastojaka, a i regulisanju telesne temperature i radu srca. Preporučeno je piti od 9 do 12 čaša vode dnevno.

     3768
  • Kratka istorija čipsa

    Kratka istorija čipsa

    Čips od krompira prvi put je napravljen 1853. godine u državi Njujork.

    Leta te godine, glavni kuvar u jednom restoranu u Saratoga Springsu, Džordž Krum dobio je narudžbinu – pomfrit. Gost je dobio svoju porciju, ali nije bio zadovoljan njome, žaleći se da je krompir predebelo isečen, i tražio je drugu porciju. Krum je isekao tanje komade, ispekao i ponovo poslao narudžbinu u salu za obedovanje. Gost i dalje nije bio zadovoljan. Iznerviran, Krum je krompir isekao tako tanko da ga je bilo nemoguće jesti viljuškom. Gost je bio oduševljen, a jedna od najpopularnijih grickalica na svetu bila je rođena.

    Ubrzo, čips je bio na stalnom meniju u tom restoranu, a Krum je vremenom otvorio svoj restoran.

    Sve to vreme, krompir se čistio i sekao ručno, a otkriće mehaničke ljuštilice za krompir, dvadesetih godina prošlog veka utrlo je put čipsu ka svetskoj slavi.

    Od svog nastanka do 1920. čips je bio specijalitet karakterističan za Novu Englesku, kada je Herman Lej, putujući trgovac sa američkog Juga popularizovao grickalicu sve od Atlante do Tenesija.

    Krompir je danas najrasprostranjenija hrana na svetu, posle pirinča, a tanki, slani i hrskavi listići krompira omiljena su američka grickalica.

     2162
  • Začini koji se kombinuju sa estragonom

    Začini koji se kombinuju sa estragonom

    Vlašac

    Odlična kombinacija rado upotrebljavana prilikom pripreme brojnih jela francuske kuhinje. Zbog svog pikantnog ukusa, vlašac udružen sa estragonom idealan je za pripremu piletine ili brojnih namaza.

    Peršun 

    Idealan kontrapunkt estragonu. Najbolje doprinose aromi supa i čorbi na bazi paradajza.

    Korijander

    Zajedno sa estragonom, koristi se zarad punoće arome morskih jela.

    Majčina dušica

    Aromatični listovi ove biljke imaju svoj poseban ukus koji se koriste udruženi sa estragonom pri pečenju povrća.

    Anis

    Mešaju se u slatkišima jednako koliko i u brojnim glavnim jelima francuske kuhinje.

     938
  • Nutritivne vrednosti semenki suncokreta

    Nutritivne vrednosti semenki suncokreta

    Semenke suncokreta poboljšavaju nivo holesterola, jačaju kosti, utiču na detoksikaciju, dobar su izvor proteina, kontrolišu šećer u krvi... Razlikuje se više od 50 vrsta suncokreta od kojih većina potiče iz Severne Amerike.

    Nutritivne vrednosti na 100 g:

    Kalorije: 584

    Ugljeni hidrati: 20 g

    Vlakna: 8 g

    Šećeri: 2 g

    Masti: 51 g

    Omega 3 masne kiseline: 74 mg

    Protein: 21 g

    Vitamin E: 33 mg

    Niacin: 8 mg

    Kalcijum: 78 mg

    Gvožđe: 5 mg

    Magnezijum 325 mg

    Fosfor: 660 mg

    Kalijum: 645 mg

    Cink: 5 mg

    Selen: 53 mg

     1559
Mekani jednostavni sitni kolači nazvani prema autorki originalnog recepta za smesu koji sam samo malo izmenila i dobila novi kolač.
Kupus, krastavac i praziluk, zdravo i osvežavajuće.
Kremasta torta sa makom, šumskim voćem, pudingom i čokoladom
Ukusno, brzo i jednostavno.
Brauni od gotove smeše sa dodatkom  pomorandže i slatke pavlake, jednostavno, sočno i ukusno.
Domaća štrudla sa posebnim nadevom od jabuka.
Strana 1 od 1720