• Samuel Charles

    Samuel Charles

    Upoznajte Čarlsa čija su strast pažljivo odabrani sastojci i njihova kombinacija ukusa, a sve u cilju personifikovanja prepoznatljivog gastronomskog doživljaja. Detinjstvo je proveo na imanju svog dede gde se javila želja za profesionalnim usavršavanjem. "Nikada neću zaboraviti pripremu večere koju su činili rakovi koje smo zajedno uhvatili i borovnica koje smo brali, ali sam imao problema sa koncentracijom jer sam u kuhinji, još kao dete, tražio isključivo zabavu". Školovao se u Ajovi, ali je studije napustio i preselio se u Čikago, a iz Čikaga u Kolorado. Kada je u pitanju izbor hrane, oslanja se na proizvode koje može da nabavi od lokalnih dobavljača. Njegov omiljni sastojak za brojna jela je pivo. Iako ne može da izdvoji jelo koje najviše voli da priprema, ističe jedan od specijaliteta: goveđe srce.

    Ovom prilikom izdvajamo i jedan od njegovih recepata za vas:

    SASTOJCI:

    3 šolje šitake pečurki

    3 šolje spelte

    sok i rendana kora dva limuna

    1 vlašac, iseckan na kockice

    1/4 šolje neoljuštenih zelenih jabuka, isečenih na kockice

    1/2 šolje mlevene nane

    1/4 šolje svežeg krastavca isečenog na kockice

    1/2 šolje peršuna

    1/2 šolje maslinovog ulja

    1/2 kašičice maslaca

    1l vode

    PRIPREMA:

    U veliki lonac sipati litru vode. Kada voda proključa, dodati prstohvat soli. Dodati speltu i kuvati 7-10 minuta. Nakon kuvanja, izbaciti višak vode i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu speltu pomešati zajedno sa začinima, jabukama i krastavcima. U smesu dodajte maslinovo ulje, sok od limuna i dodati so po ukusu. Pečurke blago dinstajte pet minuta i dodajte maslac uz konstantno mešanje. Posolite po ukusu i sklonite sa vatre. Pripremljenu smesu od spelte prekrijte toplim pečurkama i puterom. Prijatno!

     1855
  • Fat Head

    Fat Head

    Za sve one koji su gledali film "Super size me", "Fat head" će biti posebno zanimljiv jer opovrgava sve ono što jeste poenta suparničkog filma.

    Naime, dok u filmu "Super size me", tvorac i glavni protagonista Morgan Spurlok mesec dana jede samo u restoranima brze hrane, pri čemu se ugojio čak 11 kilograma, u "Fat headu" komičar Tim Naughton ponavlja isti eksperiment i dokazuje da je moguće ostati vitak, možda čak i smršati, iako se konzumira samo hrana iz "Mc Donaldsa" i sličnih hamburgerija.

    U ovom američkom dokumentarcu iz 2009. godine Tim Naughton kritikuje i Spurlokovu teoriju da bi se problem gojaznosti širom sveta rešio ako bi se zatvorili lanci restorana brze hrane i otvorili manji, porodični restorani sa domaćom kuhinjom, jer smatra da bi potrošači svakako našli način da dođu do nezdrave i visokokalorične hrane.

    Takođe, u "Fat head" se poništava i teorija da brza hrana stvara zavisnost, jer po rečima glavnog lika, nije teško preko noći preći sa nezdrave na zdravu, nutricionistički bogatiju ishranu.

    Zanimljive činjenice i zapažanja oba filma ne mogu a da ne nateraju svakog gledaoca da i sam isproba obe teorije, da bi uvideo koja je tačna.

     1120
  • Celer – sve što niste znali

    Celer – sve što niste znali

    Celer sadrži 95 odsto vode zbog čega je idealan za hidriranje tela. Jedna šolja celera ispunjava 6 odsto dnevnog unosa vlakana. Bogat je kalcijumom, natrijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom i kalijumom. Od vitamina prisutni su: A, K, C, E, B i D vitamin. Celer sadrži i organska hemijska jedinjenja koja mogu smanjiti nivo hormona stresa, čime se smanjuje i krvni pritisak. Seme celera pomaže u regulisanju infekcija urinarnog trakta. Preporučuje se svima onima koji boluju od artritisa jer smanjuje otoke i bolove u zglobovima.

     1057
  • Gordon Ramsay

    Gordon Ramsay

    Gordon Remzi Džejms je veliko ime u kulinarskoj industriji i na svim listama u svetu uvek se nalazi u prvih 10 kuvara. Rođen je u Škotskoj 8. novembra 1966 i njegova prva ljubav je bio fudbal ali zbog povrede morao je da odustane, tada je nastavio sa školovanjem i zainteresovao se za kuvanje. Gordon Remzi je jedini kuvar u Velikoj Britaniji koji je nagrađen sa ukupno deset Michelin zvezde. Radio je u poznatim restoranima u Francuskoj i Britaniji sa poznatim kuvarima. Sada poseduje svoje restorane širom sveta i učestvuje u raznim kulinarskim emisijama. Poznajemo ga iz emisija kao što su Hell’s Kitchen i Masterchef US.

    Zvanična strana na kojoj možete pročitati nešto više o Gordonu je http://www.gordonramsay.com , a evo i par receptata:

    Šef Gordon voli da priprema zdravu hranu bez mnogo masnoće i sa svežim namirnicama, tako da smo ovom prilikom od svih njegovih predivnih recepata odabrali onaj najjednostavniji ali u našim domovima možda najčešće pripremani uz dosta ulja. Deca obožavaju krompiriće, mi takođe a i lako se pripremaju buć u fritezu punu ulja…

    Krckavi pomfrit iz rerne

    Zagrejte rernu na najveću temeraturu. Za to vreme svaki kropir presecite na 1cm širine i onda svaku dobijenu pločicu na štapić od 1 cm. Napunite veliku šerpu sa vodom i zagrejte je do ključanja. Tada ubacite krompiriće i blanširajte 3 minuta. Izvadite ih iz vode i dobro procedite. Rasporedite ih u tepsiju, poprskajte sa malo ulja, promešajte ako treba rukama da budete sigurni da je svaki krompirić namazan i onda začinite po ukusu. Pecite oko 15-20 minuta dok ne dobiju zlatnu boju i za to vreme potrudite se da ih okrenete 2 puta.

    A uz šta biste mogli da poslužite ove krompiriće?

    Pa uz jednostavni stek pripremljeni uz Gordonove savete.

    Stek

    Odaberite dobro parče fileta u mesari, zamolite za parče iz sredine fileta ne sa krajeva. Računajte po 100-125 grama po osobi.

    Zagrejte tiganj na srednjoj temepraturi, dodajte malo ulja, jedan ceo čen belog luka i grančicu začina (obično to bude ruzmarin). Za to vreme začinite meso, utrljajte nežno so i biber. Pecite file po 1 ½ -2 ½ minuta na svakoj strani. Ako su deblji onda okrenite i sa strane. Sklonite stek na tanjir i ostavite da se odmori 5 minuta. Ukoliko ima neželjenih masnoća sklonite ih.

    Uživajte!

     31036
  • Energetske i hranljive vrednosti: krastavci

    Energetske i hranljive vrednosti: krastavci

    Osim što zauzima četvrto mesto kada je reč o najviše uzgajanom povrću na svetu, ne bi trebalo zaboraviti da je odličan u borbi protiv opekotina i oteklina, takođe hidrira telo, eleminiše toksine iz organizma, sadrži većinu najneophodnijih vitamina i čuva zdravlje bubrega, kose, noktiju, zglobova...

    Energetska vrednost: 15 kcal

    Ugljeni hidrati: 3,63 g

    Proteini: 0,65 g

    Masti: 0,11 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 0,5 g

    Vitamin A: 105 IU

    Vitamin C: 2,8 mg

    Vitamin E: 0,03 mg

    Vitamin K: 16,4 µg

    Natrijum: 2 mg

    Kalijum: 147 mg

    Kalcijum: 16 mg

    Gvožđe: 0,28 mg

    Magnezijum: 13 mg

    Cink: 0,20 mg

     1199

Euroblok torta

Mmmmm... ko ne voli euroblok?! Evo jedne predivne torte koja će nas vratiti u detnjstvo. Prijatno!

Pročitano: 17462 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)

Sastojci

Kore:

6 belanaca

12 kašika šećera

6 kašika mlevenih, prženih lešnika

2 kašike mlevenih oraha

1 nepuna kašika prezli

Prvi fil:

18 žumanaca

2 cela jajeta

20 kašika šećera

100g čokolade za kuvanje

malo manje od 2 margarina

Drugi fil:

300g šlaga

oko 3.5dl kisele vode

100g mlevenih, prženih lešnika

100g rendanog euro-blok

Priprema

Kore: Dobro umutiti belanca sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke i peći na umerenoj temperaturi (180 C u početku, pa na 200 C). Ispeći tri takve kore.

Prvi fil: Žumanca i 2 cela jaja umutiti sa šećerom i kuvati na pari. U toku kuvanja dodati čokoladu i još malo kuvati. Kada se ohladi umutiti sa margarinom.

Drugi fil: Šlag umutiti sa kiselom vodom (što hladnijom). Dodati lešnike i euro-blok.

Filovati: kora, prvi fil, drugi fil, kora

Ukrasiti po želji.

Napisao: 
Prethodni recept
Obladna moje mame
Sledeći recept
Kinder pingvin šnite
  • 1 MiraMimi 15. oktobar, 2012. 10:29:48
    Torta je izgleda ukusna, ali ima jedna stvar koja mi nije jasna.U sastojcima za prvi fil ide 18.zumanaca, a dole u pripremi se pominju samo 4.zumanca i 2 cela jaja.....sta je sa ostalih 14.zumanaca.... . :-x
    Srdacan pozdrav :-)
    2 Vesna 15. oktobar, 2012. 18:05:41
    Draga MiraMimi,hvala ti puno na javljanju-grešk a je ispravljena.Dra go mi je da ti se dopao ovaj recept,veeeeeel iki pozdrav za tebe....

    Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava