• Krastavcima protiv tamnih kolutova ispod očiju?

    Krastavcima protiv tamnih kolutova ispod očiju?

    Svakako, taj prizor smo videli nebrojeno puta. Fotografija žene sa krastavcima na očima. Ipak, naučnici su izdvojili brojne antioksidante koji su prisutni u krastavcima, zajedno sa vitaminom C I K. Dermatolog Gregori Nikolaidis rekao je za "Huffington Post" da ovi antioksidanti mogu pomoći u smanjenju upale koja izaziva natečenost i tamne kolutove ispod očiju. Kriške krastavca najbolje deluju na tamne predele ispod očiju kada su rashlađene. Tamni krugovi mogu se pojaviti i kao rezultat kombinacije tanke kože I vidljivih vena. Koža oko očiju poprilično je osetljiva, kako starite, postaje još tanja I krhkija. Prema studiji objavljenoj u "Časopisu za lekove i dermatologiju" 2009. godine, vitamin K koji je prisutan u krastavcima, može da smanji otečenost. Što su hladnije kriške krastavca, bolji su rezultati.

     918
  • Jamie Oliver

    Jamie Oliver

    Džejmi Oliver (rođen 27. maja 1975 ), poznatiji kao Goli kuvar, je engleski kuvar, ugostitelj i medijska ličnost, poznat po svom pozitivnom i harizmatičnom nastupu, svojoj hrani i televizijskim emisijama, kuvarima, nedavno je poznat i po  kampanji protiv korišćenja prerađene hrane u nacionalnim školama u Engleskoj i Americi. Džejmi je izdao mnoštvo knjiga i snimio dosta emisija pa je zato izuzetno teško odabrati samo par njegovih recepata, ali ostatak uvek možete pronaći na njegovom zvaničnom sajtu www.jamieoliver.com

     

    Pileće grudi u alu vreći … sa pečurkama, puterom, belim vinom i timijanom

    Sastojci za dve porcije:

    2x200 grama pilećih grudi

    1 šaka sušenih vrganja

    255 grama mešanih pečuraka, nasečenih

    1 velika čaša belog vina

    3 pune kašike putera

    1 šaka svežeg timijana

    2 čena belog luka, očišćenog i naseckanog

    Priprema:

    Pošto je u pitanju obrok za dvoje, treba vam velika vreća u koju će stati svi sastojci. Uzmite široku foliju i napravite vreću tako što ćete staviti dva sloja jedan preko drugog (dužine otprilike kao dve kutije za cipele) i onda saviti ivice sa tri strane pravougaonika. Četvrtu stranu ostavite otvorenu.
    Zagrejte rerenu na 220 stepeni. U činiji pomešajte sve sastojke sa piletinom osim vina. Smestite ih u vreću, zalijte vinom i pazite da ne probušite foliju. Onda previjte i zatvorite i četvrtu stranu i proverite da li je vreća dobro zatvorena sa svih strana. Nežno je položite u plitku posudu za pečenje.Pecite oko 25 minuta.
    Izvadite iz rerne, stavite vreću na veliki tanjir, iznesite na sto i otovorite foliju.

     

    Čokoladni biskviti sa mekim čokoladnim punjenjem

    Sastojci:

    140 grama putera

    140 grama šećera

    2 žumanca

    255 grama brašna

    prašak za peciva

    30 grama kakao praha

    oko 30 kocki čokolade (ne bitno da li je mlečna, za kuvanje, crna ili bela)

     

    Priprema:

    Na pleh stavite papir za pečenje. Rernu zagrejte na 190 stepeni. Mešajte puter i šećer dok ne postanu  penasti. Umutite žumanca, a onda dodajte vrašno i kakoi u prahu da doijete testo. Izmesite ga, pa stavite u frižider.  Na blago pobrašnjenoj površini tanko razvaljajte otprilike jednu trećinu testa i manjim kaupom izvadite 30 komada.  Posložite ih na papir za pečenje i na sredini svakog kruga stavite kocku čokolade.  Zatim razvijte i ostatak testa (dodajte rezance koji su vam ostali od prve ture) i većim kalupom izvadite još 30 komada.  Pokrijte komadiće čokolade, nežno pritiskajući ivice da ih spojite, tako da čokolada ne iscuri. Pecite u zagrejanoj rerni oko 10 minuta. Možete ih poslužiti tople ili hladne.

     32948
  • Četiri namirnice za bolje pamćenje

    Četiri namirnice za bolje pamćenje

    Iako većina nas ne brine o svojim kognitivnim sposobnostima u starijem dobu, sada je vreme da počnemo da razmišljamo o tome. U nastavku sledi lista od četiri namirnice koje dokazano pomažu u očuvanju pamćenja na duže staze.

    • Borovnice - sadrže antioksidant koji poboljšava pamćenje. Prema tromesečnoj studiji sprovedenoj u Americi, ljudi koji su svakodnevno pili sok od borovnice pokazivali su bolje rezultate od svojih parnjaka koji nisu to činili
    • Bademi - odlična su hrana za mozak, jer sadrže proteinsku komponentu koja čuva kognitnivne funkcije
    • Crna čokolada - čokolada koja sadrži bar 70% kakao praha sadrži flavanole koji potpomažu dotok krvi do mozga
    • Zeleni čaj - svi već znamo za blagotvorna dejstva zelenog čaja, ali nije zgoreg ponoviti da je jedna od njegovih mnogobrojnih dobrih osobina to što pozitivno utiče na memoriju.
     1904
  • Hrana kojom se možete igrati – jestive Lego kocke

    Hrana kojom se možete igrati – jestive Lego kocke

    Ova neodoljiva igračka, omiljena mnogim generacijama sada postoji u novom obliku - japanski umetnik i dizajner Akihiro Mizuči kreirao je jestive Lego kockice od čokolade.

    Komadići bele, mlečne, crne i pink čokolade potpuno su funkcionalni, a sam umetnik napravio je nekoliko Lego robota koristeći tu čokoladu.

    Jestivi Lego deluje poprilično kul, ali ima jednu kritičnu manu – teško da ćete dugo odolevati zovu čokolade.

     1948
  • Prvu mašinu za pravljenje šećerne vune konstruisao je - zubar!

    Prvu mašinu za pravljenje šećerne vune konstruisao je - zubar!

    Verovali ili ne, prvu mašinu za pravljenje šećerne vune, omiljene dečije poslastice koja (polako ali sigurno) uništava zubnu gleđ, konstruisao je ni manje ni više nego - zubar.

    Vilijam Džejms Morison (1860-1926) bio je dosta ugledni zubar iz Nešvila, ali ga je uvek zanimala i tehnologija, kao i rad sa decom, pa je tako 1897. godine, u saradnji sa poslastičarem Džonom Vartonom spojio ova dva interesovanja te konstruisao prvu poznatu mašinu za pravljenje šećerne vune.
    Svoj proizvod pod nazivom "Fairy Floss" je potom premijerno predstavio na jednom sajmu 1904. godine i postigao ogroman uspeh: ova mašina se prodala u čak 68.655 primeraka po ceni od sedam dolara.

    Ko zna, možda je ovaj zubar namerno izumeo ovakvu stvar kako bi što više dece dobilo karijes, pa da ima što više posla kao stomatolog?

     1720

Euroblok torta

Mmmmm... ko ne voli euroblok?! Evo jedne predivne torte koja će nas vratiti u detnjstvo. Prijatno!

Pročitano: 17461 puta
Kategorija: Deserti
Ocenite ovaj članak:
(8 glasova)

Sastojci

Kore:

6 belanaca

12 kašika šećera

6 kašika mlevenih, prženih lešnika

2 kašike mlevenih oraha

1 nepuna kašika prezli

Prvi fil:

18 žumanaca

2 cela jajeta

20 kašika šećera

100g čokolade za kuvanje

malo manje od 2 margarina

Drugi fil:

300g šlaga

oko 3.5dl kisele vode

100g mlevenih, prženih lešnika

100g rendanog euro-blok

Priprema

Kore: Dobro umutiti belanca sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke i peći na umerenoj temperaturi (180 C u početku, pa na 200 C). Ispeći tri takve kore.

Prvi fil: Žumanca i 2 cela jaja umutiti sa šećerom i kuvati na pari. U toku kuvanja dodati čokoladu i još malo kuvati. Kada se ohladi umutiti sa margarinom.

Drugi fil: Šlag umutiti sa kiselom vodom (što hladnijom). Dodati lešnike i euro-blok.

Filovati: kora, prvi fil, drugi fil, kora

Ukrasiti po želji.

Napisao: 
Prethodni recept
Obladna moje mame
Sledeći recept
Kinder pingvin šnite
  • 1 MiraMimi 15. oktobar, 2012. 10:29:48
    Torta je izgleda ukusna, ali ima jedna stvar koja mi nije jasna.U sastojcima za prvi fil ide 18.zumanaca, a dole u pripremi se pominju samo 4.zumanca i 2 cela jaja.....sta je sa ostalih 14.zumanaca.... . :-x
    Srdacan pozdrav :-)
    2 Vesna 15. oktobar, 2012. 18:05:41
    Draga MiraMimi,hvala ti puno na javljanju-grešk a je ispravljena.Dra go mi je da ti se dopao ovaj recept,veeeeeel iki pozdrav za tebe....

    Da biste ostavili komentar morate biti prijavljeni na sistem!
    Prijava