• Limun - prirodna zaštita

    Limun - prirodna zaštita

    U porodici južnog voća, limun (Citrus medica) se najviše koristi i najpopularniji je. Ima 57 procenata hranljivih sastojaka, čak 40 je u kori, dok semenke sadrže oko tri. Osim toga, ima osam procenata limunske i drugih organskih kiselina, oko tri odsto šećera i obilje vitamina, najviše C. Sadrži kalcijumove i kalijumove soli, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar.

    Od njega se najčešće prave sokovi, uzima se limunska kiselina, kore je pogodna za proizvodnju kandiranog voća, esencije i pektina. Od semenki se pravi ulje, a ostatak prerađuje za životinjsku hranu. Najviše blagotvornih sastojaka ima sok, sveže isceđen iz zrelog ploda, bez ikakvog konzervansa. Rok trajanja mu je godinu dana i ukusan je dodatak jelima i pićima. Koristi se i u industrijskoj preradi za gotova jela i pića.

    Limun se od davnina koristi i kao lek. Veoma je delotvorno sredstvo kod krvarenja otvorenih rana i čišćenja zagnojenih. Na Siciliji se koristio kao sredstvo za dezinfekciju pijaće vode, jer je ostrvo imalo problem sa snabdevanjem pitkom vodom. Njegovu antibakterijsku moć potvrdila je i savremena nauka.

    Danas se i zvanično limun smatra namirnicom sa najviše antioksidansa. Zahvaljujući limunskoj kiselini, u organizmu neutrališe toksične materije, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava iskorišćavanje hranljivih sastojaka. Sa vitaminom C i visokim procentom selena, povećava odbrambenu moć organizma, usporava starenje, dok sa vitaminima B grupe "hrani" nervni sistem.

    Delotvoran je i u lečenju angine, viška želudačne kiseline, lošeg varenja, bolesti žuči, groznice, oboljenja usne duplje, promrzlina, ujeda insekata, opekotina. Ali, i kod slabe cirkulacije, prehlade, gripa, glavobolje, malaksalosti...

    Zapravo, postoji bezbroj razloga da se limunu obezbedi počasno mesto na trpezi. Svojim ukusom i mirisom, svakom jelu od predjela do deserta, daje posebnu notu!

    Čaša soka od limuna ujutru pre doručka je odličan način da se sačuva zdravlje i popravi raspoloženje, ako ustanete na "krivu nogu". Na prazan stomak deluje previše jako, ali to ćete da ublažite kada ga razblažite sa malo soka od pomorandže.

    Idealan je začin za salate, a jela od mesa i ribe postaju lakša za varenje i ukusnija, čak i kada se peku na roštilju. Kada sokom od limuna istrljate tek isečeno voće, ono neće da promeni boju. Limun bi trebalo cediti neposredno pre korišćenja, jer je sok osetljiv na vazduh i svetlost, brzo gubi vitamine.

    Kora limuna je takođe vrlo ukusna i lekovita, ne bi je trebalo odbaciti jer je prepuna flavonoida, koji daju elastičnost kapilarima i olakšavaju razmenu kiseonika u organizmu. Istrugana ili iseckana na kockice, može da se doda sufleu, džemu i pudingu, koji tako dobijaju poseban ukus.

    Prilikom kupovine trebalo bi birati plodove svetložute boje, koji u ruci deluju teško u odnosu na svoju veličinu. Izbegavajte mekani limun, sa pegama i mrljama na kori. Voćke sa tanjom korom imaju više soka. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi do dve nedelje, a u frižideru u plastičnoj kutiji do šest nedelja.

    Izvor: novosti.rs

     13035
  • "Ljut" sladoled

    "Ljut" sladoled

    Popularna poslastičarnica iz Glasgova, Aldvič, od skora je u svoj meni uvrstila i jedan, ne baš tipičan sladoled. "Ljut" sladoled, i pritom ne mislimo na osobinu, već bukvalno na ukus. Naime, "Respiro di Diavolo" (Dah Djavola) je sladoled napravljen od ljutih Carolina Reaper papričica koje spadaju u red najljućih na svetu. Da bismo vam bliže opisali, reći ćemo samo to da su ove papričice čak 100 puta jače od, na primer, popularnih halapenjo papričica.
    Iako je ukus ovog sladoleda u početku sladunjav i hladan, vremenom postaje furiozno ljut. Čak štaviše, kupci moraju biti punoletni i pre konzumiranja moraju da potpišu specijalnu saglasnost da su svesni toga šta kupuju.
    Recept ovog sladoleda je porodična tajna, ali svakako ni ne preporučujemo da ga pravite sami kod kuće. Na kraju bismo napomenuli i to da je rozikaste boje, tako da, ako se slučajno nađete u Glazgovu i poželite sladoled od npr jagode ili maline, ne kupite ovaj sa ukusom koji izaziva "nuklearnu eksploziju u ustima", kako ga vlasnici opisuju.

     854
  • Kako pravilno rukovati noževima

    Kako pravilno rukovati noževima

    Postoje tri osnovna pravila u vezi sa upotrebom noževa u kuhinji:

    • Koristite samo oštre noževe, jer tupi mogu da skliznu sa onoga što sečete, što će skoro obavezno dovesti do povrede.
    • Daska za sečenje treba da bude drvena ili plastična, nikako od nekog drugog materijala.
    • Noževe nemojte prati u mašini, već ručno, i to odmah nakon upotrebe. Ovako će duže ostati oštri.

    Od noževa koji su prikazani na videu, najveći se koristi za osnovno sečenje (na kockice, kolutiće, štapiće i sl.); mali je za ljuštenje voća, vađenje koštica iz voća i odstranjivanje viška masnoće sa mesa; dok se nazubljeni nož koristi za sečenje paradajza i hleba.

     2981
  • Hrana koju bi trebalo izbegavati ukoliko imate problema sa migrenama

    Hrana koju bi trebalo izbegavati ukoliko imate problema sa migrenama

    - Izbegavajte mesne proizvode poput salama i kobasica.

    - Feta sir, parmezan i mocarela mogu dodatno podstaći migrene.

    - Pivo, crveno vino, šampanjac, pelinkovac, rum su posebno loši ukoliko imate problema sa migrenama.

    - Natrijum glutamat koristi se kao pojačivač ukusa u mesu i mesnim prerađevinama, a može podstaći glavobolju. Nalazi se i u zamrznutoj hrani, ali i viršlama, slanini i dimljenom mesu.

     1985
  • Zapušen vam je nos? Najbolji prirodni načini da to rešite.

    Zapušen vam je nos? Najbolji prirodni načini da to rešite.

    Promene godišnjih doba, prehlade i alergije često doprinose nezgodnim siptomima poput začepljenog nosa i otežanog disanja. Sledi nekoliko saveta kako si možete pomoći bez potrebe za medikamentima.

    -Koristite fiziološki rastvor koju možete kupiti u svakoj apoteci. Pre korišćenja dobro izduvajte nos. Pokušajte da ne kijate i zadržite rastvor što duže u nosu, jer mu treba vremena da razgradi sluz i pročisti ga. Fiziološki rastvor je ujedno i puno jeftiniji od sprejeva s morskom soli.

    -Pijte zeleni čaj Pomoći će vam da oporavite narušeni imunološki sastav i pročistiti sinuse kada patite od prehlade ili alergija. Zeleni čaj pomaže kod začepljenog nosa jer sadrži antioksidanse koji stimuliraju imunološki sastav. To pomaže olakšavanje simptoma povezanih s prehladom poput začepljenog nosa, povišene temperature ili upaljenog grla. Zeleni čaj sadrži protivupalne hranjive stvari kao što su vitamin C i l-teanin.

    -Povećajte vlažnost vazduha Možete si pomoći tako što ćete povećati visinu vlage sa ovlaživačem vazduha kakvih ima u svim boljim centrima za kućnu opremu. Upalite ga prije spavanja kako biste lakše disali tokom noći. Takođe možete deset minuta, dva ili više puta tokom dana, provesti pod vrućim tušem ili napraviti kućni 'inhalator' - napunite posudu s vrućom vodom, stavite glavu iznad nje i pokrijte se peškirom - i pazite da se ne opečete! Para će učiniti čuda za vašu sluznicu.

    -Nazalno čišćenje Metoda ispiranja nosa (ind. Jala Neti) pomoću posebne posude s mlakom slanom vodom koristi u ayurvedskoj medicini, a već je godinama rasprostranjena i na zapadu. Posuda podsjeća na rog nosoroga i koristi za pročišćavanje sinusa i nosa. Posudicu za nazalno čišćenje potražite u apoteci.

    izvor: magazin.net.hr

     7241
Oblande sa čokoladnim kremom i mlevenim orasima.
2162
Brza okrepljujuća supica.
3626
Uksuna savijača sa raštanom i crnim lukom.
3214
Ukusne kuglice sa karamlom i orasima.
5581
Hrskava pletinasa sa orasima.
3280
Ukusne sa čokoladom.
8656