• Idealan jelovnik za pravilan rast i razvoj deteta

    Idealan jelovnik za pravilan rast i razvoj deteta

    Zdrave navike u ishrani dece grade se od prvih dana uvođenja čvrste hrane. Kasnije, kad dete bude dovoljno zrelo, na vama je da mu objasnite zašto je bitno da se zdravo hrani. Ako su zdrave navike u ishrani blagovremeno stečene, vaše dete neće imati potrebu za prekomernim slatkišima, a zavoleće voće, povrće i druge namirnice koje doprinose njegovom pravilnom rastu i razvoju. Idealni obroci za decu su oni koji su pravilno izbalansirani, a idealan jelovnik onaj koji je sačinjen od hrane koja unapređuje i ojačava njihov imunitet.

    Zabluda je da je zdrava ishrana skupa i da priprema zdravih i uravnoteženih obroka zahteva dosta vremena. I te kako je moguće pripremitibrzi ručak koji je zdrav. U nastavku teksta pročitajte savete za optimalnu ishranu vašeg deteta, zasnovane na principima dr Ane Gifing, vodećeg stručnjaka i nutricioniste kada je u pitanju pravilna ishrana. Zdrave navike u ishrani podrazumevaju, između ostalog, da vaše dete jede pravu hranu u pravo vreme.

    Doručak kao celodnevni izvor energije

    Dobar, kvalitetan doručak je veoma važan za početak dana vašeg mališana, s obzirom na to da se energetske rezerve tokom noći istroše, pa ih je ujutru potrebno „dopuniti“. Doručak je s razlogom jedini obrok koji se ne sme preskočiti i u kojem je dozvoljeno kombinovanje ugljenih hidrata, proteina i masti.

    Štaviše, masnoće životinjskog porekla su ujutru poželjne, zbog sintetizovanja „dobrog“ holesterola, te predstavljajuzdrav doručak za decu. „Jak“ jutarnji obrok u vidu žitarica, hleba od celog zrna, kajmaka, jaja, šunke i sl. potreban je deci da bi im obezbedio dovoljno energije za čitav dan (npr. sendvič napravljen od integralnog hleba, putera i šunke).

    Sa druge strane, med, voće, musli i slatkiši ne savetuju se u jutarnjem obroku deteta, jer sladak doručak u vidu tzv. prostih ili „brzih šećera“ može uzrokovati pojavu insulinske rezistencije (naglo izlučivanje insulina), i iscrpeti pankreas. Uostalom, posle ovakvog „instant energetskog“ doručka (npr. pahuljica koje su pune šećera sa mlekom) dete će vrlo brzo ponovo ogladneti. Zato se uvek ujutru opredelite za spore šećere ispraćene vlaknima, za masti i belančevine, vitamine i ugljene hidrate kao deo obaveznog prvog obroka vašeg deteta.

    Prepodnevna užina kao dopuna doručku

    Dva do tri sata nakon doručka neophodno je snabdeti organizam deteta novom količinom hrane. Prva užina može biti veoma slična doručku, pa izaberite namirnice visoke prehrambene vrednosti.Integralni hleb obogaćen semenkama npr. upotpuniće dnevnu potrebu za ugljenim hidratima.

    Ukoliko je vaše dete školarac, ne dozvolite da mu prepodnevna užina budu grickalice, peciva i druga nezdava, visokokalorična i prerađena hrana. Nemojte da vas mnogobrojne prodavnice brze hrane i pekare otvorene pored škole dovedu u iskušenje. Trudite se da detetu kod kuće pripremite ukusnu, ali zdravu užinu koju će poneti sa sobom u vrtić ili školu, i spakujte je što lepše u atraktivnu i zanimljivu, šarenu posudu, tj. kutijicu namenjenu za tu svrhu. Birajte nutritivno i biološki vredne namirnice, te zdrave i ukusne kombinacije.

    Idealan jelovnik podrazumeva ručak bez kombinacije proteina i ugljenih hidrata

    Posle doručka, vreme ručka je idealan period za unošenje belančevina životinjskog ili biljnog porekla, ali nikako i za kombinaciju proteina i ugljenih hidrata, koji izazivaju niz digestvnih smetnji. Imajte ovo u vidu kada planirate meni za ručak vaše dece, ali i za sopstveni obrok.

    Kada je u pitanjuishrana deteta mlađeg uzrasta, za zdrav ručak možete mu ponuditi obrok sačinjen od laganih proteina (riba, piletina, ćuretina...) i integralnog pirinča ikinoe. Takođe, idealan jelovnik može biti sačinjen i od ručka koji sadrži pirinač ili testeninu u kombinaciji sa varivom ili pečurkama.

    devojcica maline

    Slatka popodnevna užina

    Kako bi se sprečio neželjeni utrošak proteina, zbog niskog nivoa izlučivanja insulina u popodnevnim časovima, poželjno je da vaše dete za popodnevnu užinu pojede nešto slatko. Time će dobiti dodatnu energiju. To ne znači da namirnice u vidu bombona, čokoladica i drugih industrijskih slatkiša treba da zamene užinu. Naprotiv, ona ne sme sadržati veštačke zaslađivače. Zbog toga su vitamini iz plodova sezonskog voća idealna popodnevna užina vašeg mališana.

    Međutim, i poslastice u vidu zdravog domaćeg kolača bez veštačkih zaslađivača (zdravi domaći keksići ilikuglofnpr.), kao i crna čokalada sa visokim sadržajem kakaa, mogu mu nadoknaditi energiju koja je utrošena preko dana i sprečiti neželjeni utrošak proteina. Idealno vreme za ovu laganu užinu je, prema dr Gifing, između 16 i18h. zimi, odnosno između 17 i 19 sati leti.

    Lagana večera za miran san vašeg mališana

    Večera vašeg deteta treba da se sastoji od proteina koji su lako svarljivi, neskrobnog povrća i različitih sezonskih salata, kako ne bi bila teška za dečji stomak. Ovo je idealno vreme za unos vlakana, koja će dete učiniti sitim tokom noći, a neće mu opteretiti stomačić.

    Zbog toga je za svaki idealan jelovnik veoma značajno pravilno kombinovanje hrane. U večernjim satima treba izbegavati kombinacije proteina, ugljenih hidrata i masti. Izbegavajte kompleksne kombinacije poput krompira, hleba i paste sa mesom, kao i crveno meso sa pirinčem (npr. sarme ili punjena paprika). Ovako iskombinovan obrok ne dolazi u obzir kao opcija za večeru. Lagano belo meso ili riba (skuša, losos, tuna) i sezonska salata mogu biti idelan večernji obrok za neometan san vašeg mališana.

    Trudite se da makar jedan obrok dnevno bude zajednički za čitavu porodicu! I na kraju, pustite svoje klince da koriste sopstvenu maštu! Zajеdno se igrajte oblicima i teksturama i napravite ne samo ukusan i zdrav – već i na oko lep obrok.

     3421
  • Brza hrana može trajno oštetiti bubrege

    Brza hrana može trajno oštetiti bubrege

    Osnovni problem brze hrane jesu masti. Studija sprovedena na pacovima koji su osam nedelja konzumirali hranu bogatu mastima otkrila je da pored oštećenja bubrega, može doći i do drugih značajnih problema u radu organa za varenje, pa i srca. Primećeno je da su određene vrste trasportera glukoze u većoj količini bile prisutne kod pacova sa dijabetesom tipa 2. Takođe je utvrđeno da velika količina trans masti utiče na loše pamćenje, koncentraciju i stvara određene probleme u govoru. Nasuprot njima, omega 3 masne kiseline povoljno utiču na mozak - utiče na bolju koncentraciju i obezbeđuje telu dovoljno energije.

     1519
  • Beli, zeleni i crni čaj pružaju niz prednosti, a posebno za gubitak težine

    Beli, zeleni i crni čaj pružaju niz prednosti, a posebno za gubitak težine

    Većina čajeva je odlična za „detoksikaciju“ zbog jedinstvenog sastava i visokog nivoa antioksidansa.

    Ako pokušavate da smršate, čaj može biti od pomoći jer ima malo kalorija i prepun je vitamina i minerala. Čaj ne samo da gasi žeđ, već obezbeđuje i bogate izvore flavonoida, antioksidanata i minerala koji su neophodni za telo.

    Iako je najbolje da pijete čaj koji je bogat ovim hranljivim materijama kao što su beli, zeleni ili crni čaj (bez kofeina) da biste imali koristi od sagorevanja masti, takođe možete uzimati biljne dodatke za maksimalne zdravstvene koristi.

    Beli, crni i zeleni čajevi su odlični izvori antioksidanata.

    Ako brinete o gubitku masti, to može biti zato što biste mogli da koristite više antioksidanata u svojoj ishrani.

    Dok se zeleni čaj smatra najboljim od ova tri, beli čaj ima najblaži efekat. To znači da čak i ako želite da smanjite težinu, ali ne želite da odustanete od svoje žudnje, beli čaj je najbolji izbor.

    Mnogi čajevi su bogati raznim hranljivim materijama i antioksidansima. A ti antioksidansi mogu pomoći u zaštiti srca, smanjenju rizika od raka, smanjenju nivoa holesterola u krvi, ublažavanju zatvora i tako dalje.

    Studije pokazuju da zeleni čaj može da podstakne metabolizam masnih ćelija da izgubi težinu i poboljša sastav tela. Pored toga, zeleni čaj je bogat epigalokatehin galatom (EGCG). Pokazano je da EGCG ima antioksidativne i antiinflamatorne efekte tako što deluje na ćelijskom nivou. Više studija je takođe pokazalo da EGCG pomaže u povećanju aktivnosti termogeneze izazvane ishranom.

    Zato ovaj čaj utiče na gubitak težine indirektno tako što povećava brzinu metabolizma, a ne konkretno kao „sagorevač masti“. Takođe nema kofein ili bilo koji stimulans kao kafa. Čak je i jasno stavljeno do znanja da neće izazvati nesanicu ako ga uzmete pre spavanja.

    Crni čaj, poznat i kao cejlonski i indijski čaj, jedno je od najšire konzumiranih pića na svetu. Popularno je zbog svog osvežavajućeg ukusa i višestrukih zdravstvenih prednosti.

    Kofein prisutan u njemu čini da telo oslobađa više ljudskih hormona rasta koji sagorevaju masti, što će nam na kraju pomoći da izgubimo težinu. Takođe poznat kao kineski čaj, crni čaj nalazi primenu u pićima, desertima i salatama.

    Prednosti konzumacije belog čaja

    Beli čaj je popularno piće u Kini i Tajvanu. Sadrži iste antioksidante kao zeleni čaj, ali se ne podvrgava istoj obradi. Beli čaj ima lagan, delikatan ukus i aromu bez gorčine.

    Beli čaj sadrži polifenole nazvane flavonoidi koji su odgovorni za njegovu antioksidativnu aktivnost. Utvrđeno je da ovi flavonoidi imaju antiinflamatorna i antikancerogena svojstva.

    Studije su pokazale da beli čaj može pomoći u prevenciji gojaznosti smanjenjem telesne težine i sadržaja masti.

    Kako vam beli čaj pomaže da izgubite težinu

    Čaj sadrži katehine, koji su biljna jedinjenja za koja se pokazalo da utiču na brzinu metabolizma povećavajući sposobnost tela da sagoreva masti. Oni takođe inhibiraju apsorpciju masti iz hrane u krvotok i smanjuju apetit izazivajući osećaj sitosti.

    Studije pokazuju da crni, zeleni i beli čajevi sadrže katehine, iako beli čaj sadrži više od bilo koje druge vrste čaja.

    Prednosti konzumacije zelenog čaja

    Zeleni čaj je popularan napitak koji se može konzumirati u bilo koje doba dana, ali je posebno dobar kao popodnevni napitak. Zeleni čaj se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini vekovima, ali je tek nedavno stekao popularnost na Zapadu.

    Zeleni čaj je bogat antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima poznatim kao katehini, za koje se smatra da pospešuju metabolizam i pomažu u sagorevanju masti.

    Studija objavljena u časopisu Journal of Agriculture and Food Chemistri otkrila je da ekstrakt zelenog čaja pomaže gojaznim miševima da izgube težinu i telesnu masnoću, čak i kada nisu vežbali. Neka istraživanja sugerišu da ekstrakt zelenog čaja takođe povećava potrošnju energije i oksidaciju masti (proces kojim vaše telo sagoreva uskladištene masti).

    Antioksidansi u zelenom čaju takođe mogu usporiti oslobađanje glukoze nakon obroka, pomažući na taj način da se uz pomoć ovog čaja reguliše nivo šećera u krvi.

    Zeleni čaj pomaže da izgubite težinu

    Pregled iz 2016. koji je objavio The Cochrane Collaboration analizirao je 12 kontrolisanih studija sa više od 1.000 učesnika i zaključio da zeleni čaj može pomoći u gubitku težine.

    Generalno, ljudi koji su svakodnevno pili zeleni čaj izgubili su oko 0.9kg više od onih koji ga nisu pili redovno. Međutim, teško je reći da li je to bilo zbog samih katehina ili su bili drugi faktori (kao što je povećan unos vode).

    Prednosti konzumacije crnog čaja

    Crni čaj je jedna od najčešćih vrsta čaja i ima neke jedinstvene zdravstvene prednosti.

    Čaj može da vam pomogne da smršate, ali ne samo tako što će smanjiti apetit. Umesto toga, pomaže u ubrzavanju vašeg metabolizma, što pomaže bržem sagorevanju kalorija.

    Kofein u crnom čaju takođe ima potencijal da poveća vaš potencijal sagorevanja kalorija. Studije su otkrile da kofein može ubrzati metabolizam do 3 procenta, što će rezultirati povećanom stopom sagorevanja kalorija.

    Još jedna prednost pijenja crnog čaja je da može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i nivoa holesterola. Antioksidansi u crnom čaju pomažu u sprečavanju oštećenja ćelija koje mogu dovesti do kardiovaskularnih bolesti.

    Kako vam crni čaj može pomoći da izgubite kilograme

    Dokazano je da crni čaj utiče na gubitak težine. Antioksidansi i katehini u crnom čaju pomažu u povećanju sagorevanja kalorija i oksidacije masti, što može dovesti do gubitka težine tokom vremena.

    Najbolji način da iskoristite prednosti crnog čaja je da ga pijete kao napitak. Crni čaj sadrži kofein, koji može imati blagi efekat suzbijanja apetita. Međutim, crni čaj treba piti samo umereno jer previše kofeina može izazvati neželjene efekte kao što su nesanica, glavobolja i razdražljivost.

    Crni čaj je takođe bogat polifenolima i flavonoidima, koji pomažu u borbi protiv upala, snižavaju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju krvi. Ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka i dijabetesa.

    Zaključak

    Čaj se pije hiljadama godina. Čaj uglavnom pozitivno utiče na zdravlje, a ispijanje čaja može pomoći u prevenciji različitih bolesti.

    Čaj je antioksidans, jer sadrži katehine i polifenole. Neki od njih su epigalokatehin galat, epigalokatehin, epikatehin galat, galokatehin galat, leptkatehin i epikatecinin.

    Antioksidansi neutrališu štetne slobodne radikale u našem telu i smanjuju rizik od mnogih bolesti kao što su karcinom srca, Alchajmerova ili Parkinsonova bolest. Zbog toga dugo pijenje čaja može biti veoma zdravo za naš organizam.

    Čaj održava naše telo osveženim povećavajući efikasnost našeg metabolizma i diureze (preterano znojenje). I takođe pomaže da izgubite težinu!

     806
  • Uticaj holesterola na mozak

    Uticaj holesterola na mozak

    Veruje se da je glavni razlog za nastanak ateroskleroze ishrana bogata zasićenim i trans mastima. Oni predstavljaju osnovni faktor rizika za bolesti srca, ali visok holesterol može uticati i na moždanu funkciju. Istraživanja pokazuju da je lečenje visokog holesterola kompleksan zdravstveni problem.

    Holesterol je i dobar i loš za organizam. S jedne strane, telo koristi holesterol za proizvodnju hormona i za održavanje ćelijskih membrana. Visok nivo holesterola može imati ozbiljne posledice po zdravlje, u smislu sužavanja krvnih sudova što stvara pritisak i onemogućava uravnotežen protok krvi. Sve navedeno povećava rizik od stvaranja smrtonosnih ugrušaka koji mogu izazvati moždani udar ili infarkt.

    Iako holesterol može imati štetne posledice, takođe je važan za zdravo funkcionisanje mozga. Mozak sadrži oko 25 odsto holesterola i koristi ga za sintezu neurotransmitera. Mozak ne može izvući holesterol iz krvi, pa zato mora da obezbedi sopstvene zalihe.

     1419
  • Svet se suočava sa deficitom čokolade

    Svet se suočava sa deficitom čokolade

    Prošli su dani neobuzdanog uživanja u ovom slatkišu. Svet se trenutno nalazi u eri kada na godišnjem nivou konzumiramo više čokolade nego što plantaže kakaa mogu da proizvodu.

    Prema Vašington Postu, prošle godine pojelo se 70 000 tona više čokolade nego što je proizvedeno kakaa. Velike kompanije predviđaju da ćemo do 2020 biti u deficitu od milion tona godišnje, a 10 godina kasnije čak 2 miliona tona godišnje. Drugim rečima, svetu ponestaje čokolade.

    Razlozi su u tome što jedemo više čokolade nego ikad, što se proizvodi dosta crne čokolade, koja sadrži i do 7 puta više kakao sadržaja od mlečne čokolade, a pritom gljivice i suša uništavaju plantaže, tako da je kakao sve teže nabaviti.

    Naučnici trenutno rade na razvijanju posebnog kakao drveta koje je otporno na bolesti, ali do tada, čokolade će biti manje i biće mnogo skuplja, jer je cena kakaa od 2012. skočila čak 60%.

    Ako ste sladokusac koji ne može da zamisli svoj život bez čokolade, počnite da pravite zalihe na vreme.

     1671
Kiflice sa zdenka sirom.
3618
Ovaj recept sam pronašla na sajtu - momswhothink.com. Extra je!
5882
Za ljubitelje ljutog.
4514
Predivna torta sa čokoladom i bademima.
2414