• Pekarsko tuce

    Pekarsko tuce

    Mnoga društva su tokom istorije imala veoma stroge zakone u vezi sa pekarima. Na primer, u drevnom Egiptu je zakon bio da se pekaru koji vara svoje kupce odseče uvo i zakuca na vrata radnje. U Vavilonu, ako bi pekar prodao nekome lakšu veknu, odsekla bi mu se ruka. Slične oštre mere bile su na snazi i u drugim delovima sveta, posebno u Evropi.

    Pošto se moglo desiti da pekar slučajno prevari kupca, u XIII veku u Engleskoj, pekari su se dosetili da umesto 12 vekni hleba daju 13. Pekari su se na ovaj način osigurali, kako ne bi prekršili zakon i bili podvrgnuti oštrim kaznama.

     2017
  • Prirodni lekovi za probleme sa parazitima

    Prirodni lekovi za probleme sa parazitima

    Crevni paraziti su organizmi koji mogu izazvati brojne hronične probleme. Javljaju se u telu usled kontakta sa zaraženom hranom, vodom ili ih mogu preneti pojedini insekti. Izazivaju bolove u stomaku, zamor i peckanje u predelu rektuma. Nana kao prirodni antibiotik kombinovana sa anti-parazitskim svojstvima limuna može biti jedno od rešenja, pa makar za ublažavanje tegoba. Kokos i njegovi derivati doprinose zdravlju digestivnog sistema posebno kada je suočen sa infekcijama izazvanim parazitima. Paradajz sa solju i biberom jača imuni sistem i štiti ga od upala. Beli luk je neizostavan jer je poznat kao antibakterijski i antigljivični agens.

     1170
  • Slatko rešenje problema

    Slatko rešenje problema

    Afte, neugodna pojava u ustima, obično se tretira lekovima na bazi kortikosteroida, ali možda postoji slađi i prirodniji način za rešenje ovog problema.

    U studiji objavljenoj u žurnalu Quintessence International, istraživači su podelili 94 ispitanika u tri grupe - jedni su dobili med kao terapiju, a ostale dve grupe dobile su lekove. Svi učesnici su terapiju sprovodili na isti način, a trebalo je i da prijave nivo bola ili neku drugu reakciju, kao i veličinu i stanje upale tokom studije.

    Ljudi koji su koristili med imali su bolove kraće od ljudi sa kortikosteroidima, afte su se brže povlačile, a upalni procesi završavali za manje vremena nego u slučaju druge dve grupe.

    Od ranije je poznato da med ima antiupalna i analgetska dejstva, zbog čega je i izvedena studija. Dakle, kada sledeći put budete imali pojave ove vrste, probajte ovo slatko rešenje velikog problema.

     1453
  • Može li pivo oštetiti grlo?

    Može li pivo oštetiti grlo?

    Pod određenim okolnostima pivo može izazvati oštećenje grla. Ukoliko osetite blagi bol prilikom konzumacije piva, obratite se lekaru.

    Takođe, pivo može izazvati pojavu čira na jednjaku, odnosno može oštetiti meko tkivo. Uzrokuje otvorene rane što dovodi do bola i osećaja nelagodnosti.

    Tokom procesa fermentacije stvara se histamin koji po svojoj prirodi u organizmu štiti meka tkiva od infekcija. Ukoliko ste netolerantni na histamin, njegovo prisustvo u pivu može dovesti do upala i iritacija, pri čemu je jedan od glavnih simptoma "knedla" u grlu ili oticanje, pa čak i svrab ili osećaj žarenja.

    Pivo sadrži brojne žitarice pri čemu može izazvati alergijske reakcije onima koji su osetljivi na njih.

     3026
  • Loši uticaji hemikalija u hrani

    Loši uticaji hemikalija u hrani

    Hrana sadži hranljive materije neophodne za zdravlje, ali može uključivati i hemikalije koje povećavaju rizik od brojnih bolesti. Njih izazivaju: pesticidi, herbicidi, đubriva, konzervansi, veštačke boje i arome, kao i industrijski proizvedene masti i zaslađivači. Vrlo često se neke od ovih supstanci ni ne pojave na nalepnicama za prehrambene proizvode.

    Voće i povrće koje sadrže ostatke pesticida mogu biti opasni po zdravlje ljudi svih uzrasta. Proizvođači koriste konzervanse poput nitrita i sulfida kako bi prepađenoj hrani produžili rok trajanja. Važno je znati da naše telo pretvara nitrite u kancerogene materije pod nazivom nitrozamini. Sulfiti se koriste radi očuvanja sušenog voća, vina i može povećati rizik od napada astme. Veštačke boje takođe povećavaju rizik od brojnih bolesti, a industrijski proizvedene masti utiču na gojaznost i povećavaju rizik od dijabetesa.

     1068
Makarone sa paradajzom!
2442
Postoji nekoliko dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da pokušate da napravite ovu čorbu. Prvo, sigurno ćete uspeti jer je stvarno jednostavno. Drugo, bićete zadovoljni jer je stvarno ukusno. Treće,…
3664
Ukusna i lagana boranija!
12825
Primamljive i ukusne.
17429
Fenomenalna aromatična torta!
25748
Sezona bundeve, uživajte!
3758