• Jeste li znali da...

    Jeste li znali da...

    • Sladoled potiče iz Kine
    • Klip kukuruza uvek ima paran broj redova
    • Bundeva je voće, za razliku od lubenice
    • Najstarije parče nečega sličnog žvakaćoj gumi staro je preko 9000 godina
    • Bademi potiču iz porodice breskve
    • Banane sadrže supstance koje usrećuju. Ista supstanca se može naći u prozaku
    • Sirće topi bisere
    • Postoji više od 1200 vrsta lubenice
    • U drevnoj Kini, ljudi su izvršavali samoubistvo time što bi pojeli pola kilograma soli.
     877
  • Stiže leto, vreme je za vežbe!

    Stiže leto, vreme je za vežbe!

    Ako želite da na plaži izgledate savršeno, sada je krajnje vreme da počnete sa vežbanjem.

    Prilikom odabira rekreacije potrebno je da uzmete u obzir ono što želite da postignete sa vežbama, ali i vaše predispozicije i karakter. Ako se odlučite za vežbe koje ne odgovara vašoj kondiciji, biće vam izuzetno teško i verovatno ćete brzo odustati od treninga. Ako se odlučite za neki grupni sport, posavetujte se sa trenerom koji je optimalan trening za vas. A da vam treniranje, odnosno održavanje zdravlja i ulepšavanje tela, ne bi dosadilo, izaberite sport koji vam je najzanimljiviji. Ne morate da idete samo na aerobik, postoji akvabik, vožnja rolera, plivanje, trčanje. Šta god da izaberete, odabrali ste zdravije i lepše telo, koje će leto da dočeka spremnije nego ikada.

    Da biste bolje razumeli vrste treninga, potrebno je da znate da se svi oblici vežbanja dele na aerobne i anaerobne, tačnije sve zavisi koliko je kiseonika u telu prisutno dok se sagorevaju kalorije.

    Aerobne vežbe: Dok radite aerobne vežbe, organizam koristi kiseonik prilikom sagorevanja. Reč je o vrlo energičnom obliku treniranja, koje uključuje velike grupe mišića. Intenzivira se rad srca, pluća i mišićnih ćelija. Trebalo bi da traju najmanje 30 minuta u kontinuitetu, a intenzitet vežbanje je oko 60-80 odsto maksimalne frekvencije srca. Ova vrsta treninga ne boli, već izaziva znojenje i brzo disanje. Aerobno vežbanje čine: trčanje, vožnja rolera, aerobik, plivanje, brzo hodanje, vožnja bicikla, kik boks...

    Anaerobne vežbe: Anaerobno vežbanje ne izgara masnoću kao aerobno, ali jača mišiće. Ove vežbe uključuju kratke ispade energije bez prisustva kiseonika, posle čega sledi kratki period odmora. Anaerobno vežbanje: tegovi, trbušnjaci, sklekovi.

    Formula za brzo mršavljenje postoji! Zove se intezivno vežbanje. Da biste izgubili masne naslage, vaš puls tokom vežbanja treba da bude na 75 do 80 odsto maksimuma, što se smatra umerenim intenzitetom. Biće dana kada će vaše telo da traži olakšanje (oko 65 odsto vašeg maksimuma) i to treba da poštujete. Kako da znate koja vam je mera? Postoji jednostavan način da znate koliko vaš organizam može da izdrži. Uradite mali test i sve zabeležite. Napravite skalu od 0 do 10, gde će 0 da odgovara vašem naporu dok ležite na kauču, a 10 trčanju kao da se borite za život. Na početku, vaš intezitet vežbanja treba da bude nizak, a kasnije možete da idete od umerenog do visokog. Pogledajte vašu skalu zamaranja koju ste napravili i počnite: - podeok 3 na vašoj skali -reč je o niskom intenzitetu vežbanja. Možete da pevušiti dok vežbate. - podeok 5 na vašoj skali - reč je o umerenom intenzitetu. Ne možete da pevate, ali možete da govorite. - podeok 7 na vašoj skali - reč je o visokom intenzitetu vežbanja. Jedva možete da progovorite reč sa svakim udisajem. Dakle, vežbajte samo i isključivo prema vašoj skali, odnosno kondiciji.

    Preporučene vežbe: Ako želite brzo da izgubite kilograme i niste sasvim bez kondicije, evo programa vežbi koje preporučuju fitnes treneri za brzo gubljenje kilograma. Reč je o vežbama koje radite kod kuće ili u teretani.

    Kod kuće - Kružni trening visokog intenziteta bez tegova treba da traje 20 minuta: izmenjujte serije pokreta gornjeg i donjeg dela tela; odmorite se 30 sekundi nakon svake serije. - Trčanje treba da traje 30 minuta: lagano trčite 6 minuta, a onda napravite 16 serija sa 30 sekundi sprinta i 60 sekundi laganog trčanja.

    U teretani - Steper, 30 minuta; - Trčite 12 minuta: napravite 6 serija od 60 sekundi sprinta visokog intenziteta i 60 sekundi laganog trčanja. - Vežbajte, 6 minuta: po minut odvojte za trbušnjake, čučnjeve, poskoke; sve ponovite još dva puta.

     

    izvor: vrnjackabanja.biz

     3765
  • Radič

    Radič

    Radič (lat. Cichorium intybus), poznat i kao crvena cikorija, je neobično povrće iz porodice Aseraceae i krase ga listovi lepe crveno-ljubičaste nijanse. Koristili su ga još Stari Egipćani i Rimljani, a kultivisani radič kakav danas poznajemo prvi put je proizveo belgijanac Francesco Van Den Borre.

    Ovo povrće možda i nije najpopularnije u našim krajevima, ali se širom sveta itekako koristi u raznim salatama i njegova aroma posebno dolazi do izražaja ako ga kombinujete sa prelivima od jogurta, kozjim ili feta sirom, a gorkast ukus ćete ublažiti dodavanjem jabukovog sirćeta ili bilo kojeg drugog sa začinskim biljem. Radič se takođe može uz meso peći na grilu, a ispečen u rerni sa dodatkom kačkavalja pred kraj pečenja, nikog ne ostavlja ravnodušnim.

    Osim što je ukusan, radič je izuzetno blagotvoran i za zdravlje celog organizma. Naime, bogat je antioksidansima pa štiti organizam od mnogih vrsta raka, ali i od kardiovaskularnih bolesti. Zbog prisustva hlorofila, čisti krv, dobar je i diuretik, potpomaže pri lečenju gorušice i razgrađuje masne naslage u organizmu. Pored svega toga, neka istraživanja pokazuju da trudnice koje redovno konzumiraju radič imaju manje problema sa oticanjem.

     351
  • Pepino

    Pepino

    Pepino (Solanum muricatum) je egzotično voće iz Južne Amerike, najverovatnije iz Perua, neki izvori tvrde da su ga još stare Inke gajile. Iako je ovo tropsko voće u Evropu stiglo još krajem 18.veka, može se reći da i dalje spada u red voćki koje se retko nalaze na trpezama Evropljana. Danas se najviše konzumira i uzgaja na Novom Zelandu i u državama Latinske Amerike (Ekvador, Bolivija, Kolumbija). Plod pepina je žućkaste boje sa modrim, ljubičastim šarama i ukus podseća na kombinaciju dinje i kruške. Neki tvrde da ih ukus podseća na krastavac, pa otud španski naziv za pepino - kačuma, što znači krastavac za salatu. U zavisnosti od uzgoja može biti veličine šljive ili čak poveće tikve. Iako se najčešće jede sirov ili kao nezaobilazni deo tropske voćne salate, u mnogim kulturama se koristi kao glavno jelo, i to tako što se proprži na malo ulja sa puno začina i servira uz paradajz ili papriku sa kojima se odlično slaže. Ukus pepina takođe možete ulepšati i začinima kao što su cimet i anis, a nećete ni pogrešiti ako ga prelijete limunovim sokom. Pepino je voće izuzetno bogato vitaminom C i kalcijumom, te je dobro za kosti i zube, a posebno je pogodan za ishranu dijabetičara.

     475
  • Hranom protiv sedih vlasi

    Hranom protiv sedih vlasi

    Zeleno povrće - Važno je zbog izvora vitamina B6 i B12 koji podstiču proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i transportuju kiseonik kao i brojne hranljive materije. Boja kose zavisi i od prisustva različitih vrsta hormona zbog čega je važan unos vitamina B2 koga najviše ima u pojedinom zelenom povrću.

    Bakar je neophodan za proizvodnju melanina koji je najuticajniji u boji kose. Upravo nedostaci bakra utiču na pojavu sedih u ranoj zrelosti. Bakar ćete pronaći u čokoladi, sočivu i pojedinim gljivama.

    Losos obezbeđuje zdravu kosu zbog selena koji pomaže proizvodnju hormona i borbu protiv slobodnih radikala.

    Bobičasto voće, a ponajviše jagode, saveznik su u proizvodnji kolagena koji se nalazi u folikuli dlake.

    Posegnite i za bademima koji su izvor vitamina E, bakra i pomažu uspostavljanju ravnoteže holesterola.

     407
Obično se priprema za Božićne praznike ali može se služiti i u bilo kojoj drugoj prilici.
20081
Predivan način da se osvežite i nadoknadite nedostatak vitamina C.
47476
Fantastični osvežavajući napitak za tople letnje dane. Obavezno probajte i nećete se pokajati !
37005
Osvežavajući sok u kom ćete uživati u toku cele godine.
44519
Obožavam kako moja tetka kuva. Ovo je jedan od njenih recepata za koji sam mislila da neću uspeti nikada da ga pripremim kao i ona. Ali pogrešila sam,  lako se…
36150
Ovo je recept moje bake. I dan danas se sećam trenutaka kada smo kao deca čekali nestrpljivo da ajvar bude gotov i da probamo pre nego što se stavi u…
32423
Strana 1143 od 1145