• Kako održavati kuhinjske elemente od drveta?

    Kako održavati kuhinjske elemente od drveta?

    Hemikalije u deterdžentima za čišćenje mogu oštetiti površinski sloj drvenih kuhinjskih elemenata. Potencijalno toksične materijale za čišćenje zamenite prirodnim sredstvima. Verovatno u kuhinji već posedujete sodu bikarbonu ili sirće. Drvene površine najpre prebrišite vlažnim sunđerom kako biste detektovali masne naslage. Pripremite litru tople vode u koju ćete sipati čašu sirćeta. Drugi predlog su ulja na bazi bilja. Dodajte nekoliko kapi u toplu vodu i započnite čišćenje. Po završetku, kuhinjske elemente obrišite suvom i mekom krpom. Izbegavajte grube, abrazivne materijale koji mogu trajno oštetiti površinske slojeve.

     5472
  • 10 saveta za dobar sufle

    10 saveta za dobar sufle

    Sufle je veoma  kompleksno a opet veoma jednostavno jelo.  Predstavlja najveći izazov kod kuvara amatera. Ali na kraju vredi svaki uloženi trenutak.  Evo deset saveta kako da pripremite vaš sufle. Probajte, u svakom slučaju se neće baciti!
     35196
  • Energetske i hranljive vrednosti: plavi patlidžan

    Energetske i hranljive vrednosti: plavi patlidžan

    Plavi patlidžan potiče iz Indije, a u Evropu je došao u 13. veku zahvaljujući arapskim trgovcima. U Italiji je najpre upotrebljavan kao ukrasna biljka, a tek mnogo kasnije korišćen je i u ishrani. Od davnina je poznat po svojim lekovitim svojstvima. Pospešuje probavu i ublažava grčeve u crevima i želucu. Snižava holesterol, normalizuje rad srca i reguliše nivo vode u organizmu. Listovi patlidžana upotrebljavaju se protiv bolova, crvenila, opekotina, kao i protiv reume.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 24 kcal

    Ugljeni hidrati: 5,7 g

    Proteini: 1 g

    Masti: 0,19 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 3,40 g

    Niacin: 0,65 mg

    Vitamin A: 27 IU

    Vitamin C: 2,2 mg

    Vitamin K: 3,5 µg

    Natrijum: 2 mg

    Kalijum: 230 mg

    Kalcijum: 9 mg

    Gvožđe: 0,24 mg

    Magnezijum: 14,3 mg

    Cink: 0,16 mg

     1376
  • Zašto je važno prati ruke pre i nakon svakog jela?

    Zašto je važno prati ruke pre i nakon svakog jela?

    Pranje ruku je podrazumevani ali vitalni oblik higijene u svim bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama. Njegov značaj je prvi put realizovan u bolnici u Beču, u 19. veku. U porodilištima je bila visoka stopa smrtnosti. Dr Ignjac Zemelvajs naredio je članovima svog osoblja da operu ruke pre lečenja bolesnika, pri čemu je drastično smanjena stopa umrlih.

    Osim toga, pranjem ruku smanjuje se rizik od dijareje i razvoj crevnih infekcija. Kontakt sa fekalnim materijama koje sadrže brojne bakterije mogu izazvati brojne komplikacije.

    Širenje bakterijskih infekcija oka može se suzbiti redovnim pranjem ruku.

    Akutne infekcije mogu se sprečiti redovnom higijenom ruku. Patogeni koji izazivaju respiratorne komplikacije najčešće se nalaze na rukama.

     1522
  • Ishrana nakon jutarnjeg trčanja

    Ishrana nakon jutarnjeg trčanja

    Jutarnje trčanje iziskuje mnogo energije, pritom se sagoreva mnoštvo kalorija. Evo nekoliko ideja za obroke nakon jutarnjeg trčanja koji će vam obezbediti energiju za celokupan dan.

    Pileće grudi – veoma nizak sadržaj kalorija, a spadaju među najzdravije opcije za bilo koji obrok u toku dana. Piletina sadrži selen koji smanjuje rizik od artritisa u kasnijim fazama života. Kao dodatak, predlažemo smeđi pirinač.

    Svaki sportista mora da jede dovoljno ugljenih hidrata zarad neophodne energije. Jedan od najzdravijih izvora, u ovom slučaju, biće banane. Uzmite malo nemasnog mleka, banana i jagoda. Pomešajte sve sastojke u blenderu i dodajte malo limunovog soka. Uživajte u svakom gutljaju!

    Jela na bazi povrća su idealan izbor jer sadrže antioksidante, proteine, vitamine i minerale koji će ojačati vaše telo i pomoći vam u izgradnji mišića i jačanju imuniteta. Spanać, zelena salata, brokoli, šargarepa, krastavac i paradajz su naša preporuka zbog jedinstvenih mešavina vitamina i minerala koji povećavaju izdržljivost.

    Ovsene kaše su odlične zbog velikog izvora proteina, vlakana i ugljenih hidrata. Ukoliko vam je ukus ovsene kaše previše neutralan, dodajte svežeg ili koštunjavog voća.

     1244
Ukusne burek pitice sa mlevenim mesom.
2492
Srneća leđa sa intergralnim keksom.
4085
Savršena grickalica uz pivo i TV.
4942
Odlična piletina sa začinima.
3980