• Možete li konzumirati iste obroke svakog dana?

    Možete li konzumirati iste obroke svakog dana?

    Da li pripadate grupi ljudi koja ima spisak namirnica za svaku nedelju i držite se rutine koja podrazumeva unos istih namirnica svakog dana u nedelji? Raznovrsnost u ishrani je važna, samo ukoliko povedete računa o vrsti namirnica koje konzumirate. Ukoliko ste ljubitelj pržene i masne hrane, obavezno na svoj „repertoar“ dodajte i raznoliko voće i povrće. Osiguraćete unos vitalnih hranljivih materija, vitamina, minerala i antioksidanasa. Ako ste navikli na svoju rutinu u ishrani, budite sigurni da ćete se osećati zdravije ako s vremena na vreme obogatite svoju ishranu namirnicama i napicima koje će nadoknaditi hranljivih sastojaka koje su od vitalnog značaja za zdravlje vašeg tela.

     1047
  • Kako savršeno skuvati smeđi pirinač?

    Kako savršeno skuvati smeđi pirinač?

    Iako je smeđem pirinču potrebno malo više vremena kako bi se skuvao, vredan je čekanja! Njegova nerafinisana zrna zadržavaju više vitamina, minerala i antioksidanata.

    Potrebni sastojci: šolja pirinča i dve i po čaše vode

    Kada pirinač prokuva, smanjite temperaturu i nastavite sa kuvanjem. Po završetku, prekrijte ga pamučnom krpom i zatim stavite poklopac. Sklonite krpu tek kada čitava tečnost bude apsorbovana (40 do 50 minuta). Prijatno!

    Za kuvanje pirinča uvek koristite posudu sa poklopcem. Pirinač ubacite u blago zasoljenu vodu. Veća površina za kuvanje omogućava ravnomerno kruženje toplote što kao rezultat daje konzistentniju teksturu.

     1366
  • Energetske i hranljive vrednosti: cvekla

    Energetske i hranljive vrednosti: cvekla

    Cvekla je jedno od brojnih vrsta povrća koje nudi niz lekovitih svojstava jer je veliki izvor vlakana, minerala i vitamina. Izuzetno je značajna jer, pre svega, reguliše sistem za varenje, održava nivo šećera u krvi, pomaže pravilnom funkcionisanju mišića i naravno srca. Bogata je belančevinama, ugljenim hidratima, a sadrži i veliku količinu gvožđa.

    Energetske i hranljive vrednosti (na 100 g):

    Energetska vrednost: 43 kcal

    Ugljeni hidrati: 9,56 g

    Proteini: 1,61 g

    Masti: 0,17 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna: 2,80 g

    Niacin: 0,334 mg

    Vitamin A: 33 IU

    Vitamin C: 4,9 mg

    Vitamin E: 0,04 mg

    Vitamin K: 0,2 mg

    Natrijum: 78 mg

    Kalijum: 325 mg

    Kalcijum: 16 mg

    Gvožđe: 0,80 mg

    Magnezijum: 23 mg

    Cink: 0,35 mg

     1745
  • Propolis u rakiji

    Propolis u rakiji

    Verovatno su svi čuli o vrednostima pčelinjeg propolisa i kako najbolje može da nam pomogne. Ja godinama koristim propolis rastvoren u rakiji. Moje mišljenje je da propolis rastvoren u rakiji srpskoj prepečenici , “komovici “ ili kako je negde zovu lozi daje najbolji efekat. Naravno ako neko nije previše ljubitelj alkohola pa pretera dozu.Čak mislim da se može dati i deci ukapavanjem po 1­-2 kapi u čaju, medu, šećeru. To nije alcohol koji bi štetio. Ovo je sve prirodno i nema hemije. Propolis u rakiji se mnogo teže rastvara nego u alkoholu. Potrebno je mesec i dva da se rastvori iako i tada ostane deo propolisa koji se nikad ne rastvori. Ali zato može da se koristi posle dan ­­- dva stavljenog u rakiji jer i tada je korisniji od onog hemijskog iz apoteka rastvorenog u alkoholu.

     19488
  • Jeff Osaka

    Jeff Osaka

    Džef Osaka rođen je u Los Anđelesu. Oduvek je bio fasiniran ugostiteljstvom, ali se kuvanjem nije bavio sve do svoje 28. godine. Osaka je, prema mišljenju brojnih vrhunskih kuvara, jedan od najboljih na Zapadnoj obali. Pored brojnih pohvala od strane svojih kolega, brojni kritičari ističu njegov neizbrisiv doprinos kulinarskom svetu.

    "Twelve" je restoran u kojem je oduvek želeo da radi, a njegov naziv povezuje sa godišnjim dobima. "Smatram da postoje više od četiri godišnja doba, kao što postoje i sastojci koji su dostupni tokom nekoliko meseci godišnje, što i te kako utiče na meni bilo kog restorana."

    Najveća inspiracija mu je majka i period odrastanja tokom koga je mnogo vremena provodio pomažući joj u kuhinji. Osakin deda bio je vlasnik restorana, pa je i na taj način naučio brojne trikove. Japanska kuhinja i kupus pita su mu obeležile detinjstvo. Njegovi omiljeni sastojci menjaju se u skladu sa godišnjim dobima, a najviše voli da priprema losos. Najmanje voli bele tartufe. "Uvek sam tvrdio da je so najpotcenjeniji sastojak, samo zato što brojni kuvari ne umeju da odrede savršenu meru." Osaka prezire beli biber: "Brojni šefovi su insistirali na njegovom korišćenju, ali bez obzira na to koliko ga sameljete i dalje ima ukus izmeta". Sastojak bez kog ne može je puter. "Puter je moj slatki greh, sa njim nikad ne znam kada je dosta."

     2087
Ako vam pire krompir ostane  za sutra, iskoristite ga.
3571
Ukusne šnicle sa prelivom od belog luka i pavlake.
4741
Okrepljujuća domaća supa.
4077
Ukusna čorba od ribe i povrća.
6175
Ukusni makaroni sa mesom i povrćem.
8314
Mekana, topla i ukusna.
2261