• Nutritivna vrednost maka

    Nutritivna vrednost maka

    Mak se kultiviše širom sveta, a u različitim zemljama poznat je pod drugačijim nazivima. Razlikuju se plavi, beli i orijentalni. Plavi je glavni sastojak slatkiša i hleba na zapadu. Beli mak se najviše koristi u azijskoj kuhinji. Orijentalni tip se uzgaja u komrcijalne svrhe. Nutritivna vrednost na 100 g:

    Kalcijum: 1438 mg

    Bakar: 627 mg

    Dijetalna vlakna: 5 g

    Gvožđe: 76 mg

    Magnezijum: 347 mg

    Mangan: 707 mg

    Niacin: 896 mg

    Pantotenska kiselina: 324 mg

    Fosfor: 870 mg

    Kalijum: 719 mg

    Riboflavin: 100 mg

    Natrijum: 26 mg

    Vitamin E: 77 mg

    Cink: 9 mg

    Visok nivo kortizola dovodi do povećanja stresa zbog čega nutricionisti preporučuju mak poznat po svojim umirujućim efektima koji vam mogu pomoći kod nesanice.

    Minerali u maku povoljno utiču na čir u ustima, upalu želuca. Redovna konzumacija omogućuje lakše apsorbovanje hranljivih materija i održavanje energije.

    Mak utiče i na rad neurotransmitera zbog čega poboljšava kogniciju i koncentraciju.

    Zbog prisustva esencijalnih minerala u velikim količinama, ne samo da jača kosti već i vezivno tkivo.

    Izvor je kalijuma pa se smatra diuretikom.

    Čaj od maka ublažava bolove, posebno u slučaju jakih migrena.

    Uz pomoć maka možete tretirati probleme sa kožom, kao što su ekcemi i upale.

     2910
  • Neven u ishrani

    Neven u ishrani

    Neven ima zanimljivu istoriju. Asteci su ovu biljku koristili u medicinske svrhe i u verskim obredima. Španski i portugalski istraživači su ove zlatne cvetove preneli u Evropu. Nazvali su ih „Marijino zlato“ u znak poštovanja prema Devici Mariji. Nikada ne vene i upravo zbog ove karakteristike je i dobio ime. Neven se koristi u Pakistanu i Indiji za bojenje tkanine ali i kao hrana. Pored toga što se koristi za lečenje brojnih bolesti, latice nevena su jestive i koriste se kao dodatak čorbama i salatama kako bi im dale specifičan ukus i boju. Latice nevena su ujedno i najvrednije jer su bogata etarskim uljima, likopenom, proteinima, taninom...

     1198
  • Ulja i zdrava ishrana

    Ulja i zdrava ishrana

    Maslinovo ulje

    Zauzima prvo mesto na listi najzdravijih ulja u ishrani. Veliki izvor fitohemikalija i mononezasićenih kiselina je ono što ga dovodi na vrh liste. Brojna istraživanja pokazuju da povećava osećaj sitosti nakon obroka u odnosu na upotrebu drugih ulja. Maslinovo ulje je osetljivo na svetlost i zato treba da ga čuvate na tamnom mestu. Lako poprima ukuse, pa možete da ga obogatite belim lukom, ljutom paprikom, korom limuna...

    Ulje od uljane repice

    Ulje koje se preporučuje za kuvanje jer sadrži velike količine omega 3 masnih kiselina, nema specifičan ukus pa je pogodno za pripremanje salata i umaka. Snižava nivo masnoća u organizmu, a važno je znati da se koristi kao osnova za mnoge druge vrste ulja.

    Ulje od koštica grožđa

    Istraživanja su pokazala da je ulje semenki grožđa posebno pogodno ukoliko želite da izgubite na težini jer smanjuje formiranje novih masnih ćelija. Takođe snižava krvni pritisak pa se osim za kuvanje, može koristiti i kao dodatak salatama. Obiluje vitaminom E i omega 6 masnim kiselinama, pa blagotvorno deluje na celokupan organizam, a posebno na cerebrovaskularni sistem.

    Susamovo ulje

    Pogodno je za pripremu raznih jela, ali se zbog jakog ukusa najčešće meša sa suncokretovim uljem. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina, vitamina E, kalcijuma, fosfora i antioksidanata koji čuvaju kosti i zube, ali i stimulišu rad jetre.

     1071
  • Korijander – odličan za zdravlje bubrega

    Korijander – odličan za zdravlje bubrega

    List korijandera sadrži prirodne biohemijske supstance koje deluju kao diuretik. Izuzetan je za ublažavanje simptoma iritabilnog creva. Smanjuje i krvni pritisak pa je pogodan za one koji pate od hipertenzije. Njegova antimikrobna svojstva utiču na uklanjanje patogena iz hrane. Ukoliko imate problema sa urinarnim infekcijama, imamo rešenje za vas! Jedna i po kašičica sušenog korijandera je dovoljna za smanjenje bola i neugodnosti izazvanih infekcijom.

     1074
  • Zašto je sladak krompir (batat) - najbolji krompir?

    Zašto je sladak krompir (batat) - najbolji krompir?

    Krompir je danas možda čak i najrasprostrenjije povrće koje se širom sveta priprema i konzumira na stotine načine. Pa ipak, sladak krompir (batat) je nekako zapostavljen u odnosu na običan, a ima zaista impresivne blagodeti po zdravlje:

    Umanjuje dijabetes
    Sladak krompir ima nizak hipoglikemijski indeks (što znači da sporo ispušta šećer u krvotok) i najnovije studije pokazuju da može kontrolisati nivo šećera u krvi kod ljudi koji pate od dijabetesa. Takođe, jedan osrednji batat sadrži čak 6g vlakana, a dokazano je da osobe sa dijabetesom tipa 1 treba da unose što više vlakana, oko 25g dnevno. Sladak krompir sadrži i mangan, koji pomaže organizmu da razgradi ugljene hidrate i kontroliše apetit.

    Ubrzava metabolizam
    Upravo zbog obilja vlakana, sladak krompir je odličan za sve one koji imaju problema sa zatvorom ili druge probleme sa crevima.

    Smanjuje krvni pritisak
    Što se tiče krvnog pritiska, natrijum je glavni krivac za njegovo povećanje, dok ga kalijum smanjuje, a sladak krompir ima upravo to - malo natrijuma i čak 542g kalijuma, što je sedmina preporučenog dnevnog unosa ovog minerala.

    Čuva srce
    Batat je odličan izvor vitamina B6 koji čuva krvne sudove i arterije, a kalijum je dobar ne samo za smanjenje krvnog pritiska već i za regulisanje otkucaja srca.

    Sprečava rak
    Narandžasti sladak krompir, po nekim studijama, zbog beta - karotena može smanjiti rizik od dobijanja raka dojke, a za ljubičasti sladak krompir se smatra da generalno sprečava razvoj raka u svim ćelijama organizma.

    Štiti kožu
    Gore je već pomenuto da sladak krompir sadrži vitamin A, a on štiti kožu od oštećenja nastalih preteranim sunčanjem, dok vitamin E obezbeđuje glatku i sjajnu kožu jer podstiče rast kolagena.

    Umanjuje stres
    Magnezijum je mineral koji je zadužen za dobro raspoloženje, a batat ga ima u izobilju. On relaksira organizam, ali i doprinosi zdravlju mozga, kostiju i mišića.

     2177
Ukusno pečeno pile sa pirinčem.
16568
Sočna teleća rebarca.
4098
Odličnan specijalitet od mlevenog mesa sa prelivom od kisele pavlake i jogurta.
3849
Okrepljujuća, aromatična čorbica od sočiva.
2054