Pisali smo već koliko su probiotici blagotvorni za varenje, imuni sistem i krvni pritisak i da se u najvećoj količini nalaze u jogurtu, ali kako ih jesti ako niste ljubitelj ovog mlečnog proizvoda?
Srećom, jogurt nije jedini izvor probiotika, a u nastavku slede namirnice koje će isto tako poslužiti kao odličan izvor ovih korisnih bakterija.
Kisela zimnica - kiseli kupus ili turšija kisele se vrstama bakterija koje su korisne za čovekov organizam
Miso - ovaj fermentisani proizvod na bazi soje bogat je probioticima, jer se pravi uz pomoć mlečnih kiselina
Fermentisani sirevi - gauda, čedar i švajcarski sir takođe su odličan izvor probiotika. Iako njihova koncentracija varira od vrste do vrste, sa gaudom sigurno nećete pogrešiti.
Iako se med često koristi kao prirodno sredstvo za lečenje brojnih bolesti, neki pojedinci mogu razviti alergijske reakcije. Šanse su veće ukoliko ste alergični ili osetljivi na polen. Alergijske reakcije variraju od pojedinca do pojedinca, ali i u zavisnosti od vrste meda. Najčešće se javlja svrab sa crvenkastim "pečatima" po koži. Ponekad se javljaju i bolovi u stomaku, grčevi, nadutost, povraćanje i dijareja. Poteškoće prilikom disanja su ozbiljnije pojave, praćene konstantnim kijanjem i curenjem nosa. Teži oblici podrazumevaju bolove u grudima, zatezanje zbog suženja disajnih puteva i tada je više nego neophodno obratiti se lekaru.
Džekfrut je vrsta tropskog voća poznata po svom jedinstvenom obliku i veličini. Drvo džekfruta može da naraste i do 30 metara, a plod može biti težak i do 36 kg. Veruje se da je autohtona biljka i danas se kultiviše u tropskim oblastima. Kada nije sasvim zreo, tekstura džekfruta podseća na meso zbog čega ga neki kuvari koriste kao njegovu zamenu. Bogat je dijetetskim vlaknima, što ga čini dobrim laksativom. Vlakna štite mukoznu membranu debelog creva i uklanjaju hemikalije. Džekfrut sadrži i značajne količine vitamina A, kao i beta karoten, lutein, ksantin itd. Zajedno, ova jedinjenja igraju vitalnu ulogu kada je reč o čulu vida. Jedan je od retkih plodova bogatih grupom vitamina B-kompleksa. Izvor je kalijuma, magnezijuma, mangana i gvožđa.
U pitanju su jednostavne navike koje bi trebalo svakodnevno da praktikujete zarad olakšanog kuvanja.
Postavite mokru kuhinjsku krpu ispod daske za sečenje kako biste joj onemogućili da klizi pre nego što počnete da sečete. Obezbediće vam stabilnu površinu i bezbedan rad.Održavajte noževe oštrim kako biste olakšali i ubrzali pripremu namirnica.Nosite kecelju jer ćete zaštiti svoju odeću ali i kožu od potencijalnih opekotina. Neka kuhinjska krpa uvek bude uz vas! Tokom pripreme jela ili samog kuvanja, a nakon svakog pranja ruku, pribora ili posuđa - uvek je zgodno kada vam je kuhinjska krpa pri ruci.Ne nagomilavajte smeće na radnim elementima. Neka vam je kanta za smeće dovoljno blizu kako biste uvek brzo i lako mogli da počistite ostatke hrane za sobom.