• Pinja Kolada i četiri barmena koji tvrde da su njeni tvorci

    Pinja Kolada i četiri barmena koji tvrde da su njeni tvorci

    Pinja Kolada je danas definitivno jedno od najpopularnijih pića i ono što znamo o ovom ukusnom koktelu od kokosa, ananasa i ruma jeste to da je nastao u Portoriku i da predstavlja nacionalno piće ove zemlje. No, identitet barmena koji je prvi "izmiksovao" ovu dobitnu kombinaciju je i dalje predmet mnogih rasprava. Ovo su četiri priče o barmenima koji su tvrdili (ili i dalje tvrde) da su tvorci ovog egzotičnog koktela:

    - Prva priča kaže kako je menadžment Caribe Hiltona, luksuznog hotela koji je lociran u glavnom gradu San Huanu, 1954. godine naredio svom barmenu Ramonu Marreru da napravi autentično piće koje će sadržati sve sastojke tipične za to ostrvo. Ramon je navodno čak tri meseca eksperimentisao sa stotinama kombinacija dok nije naišao na onu savršenu.

    - Druga teorija je takođe vezana za ovaj hotel. Naime, jedan drugi barmen Caribe Hiltona, Ricardo Gracia, u jednom intervjuu za Living Magazine iz 2005. godine izjavljuje kako je upravo on "otac" ovog koktela. On u tom intervjuu tvrdi kako se ranije pravilo neko popularno piće od kokosovog mleka. Pošto je jednom prilikom došlo do nestašice ovog mleka, Ricardo takođe 1954. odlučuje da sve druge sastojke prosto stavi u sok od ananasa (kojeg je tada bilo u izobilju) - i da je tako nastala današnja pinja kolada.

    - Krajem pedesetih godina prošlog veka je samo dve milje zapadno od Hiltona bio otvoren novi restoran Barrachina koji je izuzetno brzo stekao popularnost. Vlasnik i glavni kuvar ovog restorana, Pepe Barrachina, tih godina odlazi na kratak put u Argentinu gde upoznaje čuvenog majstora koktela Ramona Portasa Mingota. Tu počinje priča o trećoj teoriji nastanka ovog pića. Oduševljen njegovim veštinama, Pepe zapošljava Ramona u svom portorikanskom restoranu i od onda tvrdi kako je upravo ovaj Argentinac tvorac pinja kolade.

    - Po četvrtoj, a ujedno i poslednjoj teoriji, pinja kolada je još u 19. veku izmislio pirat Ricardo Cofresi, koji je pomoću ovog pića dizao moral svojim saputnicima na brodu. Ova teorija ipak ima najmanje pristalica, jer je za pravu pinja koladu kakvu danas poznajemo potreban specijalan krem od kokosa kojeg je tada bilo skoro nemoguće napraviti.

     1969
  • Restoran Diamantis

    Restoran Diamantis

    Riblji restoran Diamantis nalazi se u malom mestašcu Siviri na Kasandri u Grčkoj. Ovaj predivni restoran započeo je svoju kulinarsku avanturu još daleke 1938. godine. Dobio je visoku ocenu posetioca na TripAdvisor-u kao i "Certificate of Excellence" što je bilo i više nego dovoljno da ga posetimo i isprobamo.

    Oduševili smo se kvalitetom, cenom i samim ambijentom! Restoran za svaku preporuku.

     2762
  • Kako izbaciti toksine iz tela?

    Kako izbaciti toksine iz tela?

    Postoji nekoliko osnovnih principa uz kojih se ubrzano možete rešiti toksina iz vašeg tela. Uzimajući kratak predah tokom jela možete u potpunosti "skrenuti" energiju koja se troši na regulisanje probavnog sistema na eleminisanje toksina iz tela. Međutim, važan je savet lekara zbog mogućih neželjenih reakcija.

    Povećajte unos vode koja je od suštinskog značaja za brojne telesne funkcije.

    Redovnije jedite sveže voće i povrće, mahunasto voće i češće pijte ceđene sokove jer time pomažete detoksikaciji tela ali i poboljšavate rad probavnog sistema.

    Izbacite unos šećera, kofeina, smanjite unos mlečnih proizvoda, alkohola i nikotina.

    Trenirajte ali ne u cilju da preforsirate svoje telo, već u granicama mogućnosti tako da vremenom povećavate intezitet. Ukoliko preforsirate svoje telo možete izazvati brojne neželjene efekte: dehidracija, gubitak mišićne mase, učestale nesvestice...

    Dve kašike jabukovog sirćeta, kašika meda, voda i limun po ukusu su energetski koktel koji osim što suzbija glad, takođe i čisti telo od toksina.

     1662
  • "Gik Blue" - Vino plave boje!

    "Gik Blue" - Vino plave boje!

    Vino je definitivno jedno od najpopularnijih pića na planeti; neki vole vatreno crno vino, neki su više za belo, neki vole romantični rose... No, španska kompanija "Gik" je odlučila da ode korak dalje i proizvede vino plave boje!

    Dakle, "Gik Blue" je prvo revolucionarno vino plave boje i nastalo je u severnoj provinciji Baskiji kao kombinacija crnog i belog grožđa, kao i dva organska pigmenta plavičaste boje: anthocyanina i indigotina.

    Jedan od "pronalazača" ovog pića, Aritz Lopez, tvrdi kako je "industrija vina u jednom trenutku postala isuviše tradicionalna i konzervativna, te da je, uz pomoć nekoliko hemijskih inženjera sa Univerziteta u Baskiji, odlučio da spoji prirodu i tehnologiju kako bi proizveo novo, revolucionarno piće". Bile su im potrebne čak dve godine da pronađu pravi recept.

    "Gik Blue" ima 11.5% alkohola, košta oko 10 evra i u prošlih godinu dana se samo u Španiji prodalo oko 70.000 flaša ovog vina.

     2482
  • Buondi Caffe

    Buondi Caffe

    Pri kraju gradske plaže, na kraju prešačke zone nalazi se Boudi Caffe. Izuzetno prijatan ambijent. Stolovi sa baldahinima i garniture u kojima se možete opustiti nakon napornog letnjeg dana i celodnevnog kupanja.

    Bili smo izuzetno prijatno iznenađeni kada je osobolje pre nego da uzme narudžbinu donelo čaše i rashlađenu flašu vode da ugasimo žeđ. Veoma prijatan gest koji nas je osvojio. Kasnije smo u marketu videli da ista flaša vode košta nešto više od 50 centi, dakle nije veliki trošak za ugostitelja a veoma dobar utisak ostavlja na goste. Osoblje bez problema komunicira na engleskom jeziku pa se može reći da za razliku od nekih drugih ugostiteljskih obejkata Boundi Caffe zaista zna da privuče mušterije.

    Ukoliko planirate svoje letovanje da provedete u Psakudiji, možda zbog Philoxenia Bungalows koje toplo preporučujemo, onda nemojte oklevati da u večernjim satima prošetate do Boundi Caffe-a!

     5738
Ukusne i sočne šnicle...
3862
Neobična a tako ukusna...
2954