• Piskavica - začin i prirodni lek

    Piskavica - začin i prirodni lek

    Piskavica ili grčko seme je samonikla biljka koja potiče iz Indije i južne Evrope. Vekovima su je drevni Egipćani koristili u borbi protiv groznice, a gajena je i kao stočna hrana. I danas se koristi kao jedan od glavnih sastojaka za pripremu karija. Snižava krvni pritisak i smanjuje nivo šećera u krvi. Odličan je izvor selena koji pomaže telu da iskoristi kiseonik. Bogata je gvožđem, natrijumom i tiaminom. Stimuliše proizvodnju mukoznih tečnosti koje pomažu uklanjanju toksina iz respiratornog trakta. Pospešuje znojenje i koristi se za lečenje alergija i bronhitisa jer olakšava iskašljavanje i ublažava simptome. Egipćani su istucane semenke piskavice stavljali na rane i opekotine, a Hipokratovi učenici su otkrili njenu lekovitost kod bronhijalnih upala.

     254
  • Višestruka upotreba ricinusovog ulja

    Višestruka upotreba ricinusovog ulja

    Ricinusovo ulje je poznato kao prirodan laksativ, ali se koristi i u druge svrhe jer je njegova upotreba u tradicionalnoj medicini nadaleko poznata. Širok spektar bolesti može se tretirati i lečiti ricinusovim uljem jer smanjuje bolove, stimuliše imuni sistem, tretira rane na koži i deluje kao moćan antibiotik. Sastojak je brojnih kozmetičkih proizvoda, kao i proizvoda od gume, sastojak je lakova i boja... Ricinusovo ulje koristi se za uklanjanje mrtve kože na stopalima, ali i za tretiranje žuljeva. Interesantno je da se koristi za punoću i rast trepavica.

     312
  • Prednosti zelenih jabuka

    Prednosti zelenih jabuka

    Zelene jabuke imaju nekoliko prednosti u odnosu na sve ostale. Započnite jutro ovom poslasticom pre svakog doručka, osetićete brojne promene. Možete ih dodavati i u salate, šejkove, praviti sokove... Evo nekoliko razloga zbog kojih je važno da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

    1. Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koji utiču na "unutrašnju" ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog creva. Sadrže velike količine gvožđa koje povećava nivo kiseonika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalijum koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osećate umorno ili primetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.

    2. Ukoliko uvrstite makar dve zelene jabuke u vašu svakodnevnu ishranu smanjićete nivo šećera u krvi, snizićete nivo holesterola i istovremeno optimizovaćete zdravlje jetre.

    3. Mnogi isključuju zelene jabuke iz ishrane zbog njihove fruktoze. Međutim, zelene jabuke sadrže pektin koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.

    4. Ukoliko patite od artritisa ili artroze - zgrabite zelenu jabuku odmah! Osetićete promene.

    5. Zelene jabuke povećavaju nivoe vitamina K koji pomaže telu u borbi protiv infekcija i prehlada.

     265
  • Luk i med - dobitna kombinacija

    Luk i med - dobitna kombinacija

    Pored dodataka ishrani, kombinacija luka i meda je zapravo prirodni lek. Ubrzavaju metabolizam, utiču na efikasnije varenje i "razbijaju" masti. Luk mora biti sirov, jer toplota uništava neke od jedinjenja kao što su lizin i arginin. Najbolje je konzumirati jedan čen belog luka na jednu kašičicu meda i to sat vremena pre doručka. Ova savršena kombinacija obezbeđuje vaše telo neverovatnim količinama gvožđa, cinka, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, selena, mangana, vlakana, tiamina, niacina, vitamina C i B6...

     324
  • Sumak - začin i prirodni lek

    Sumak - začin i prirodni lek

    Sumak je začin koji vodi poreklo sa Bliskog istoka. Grmolika je biljka, čiji su plodovi crvene bobice koje se nakon mlevenja koriste kao začin. U Evropi je dugo korišćen radi dodavanja kiselosti određenim jelima, a Rimljani su umesto njega upotrebljavali zamenu - limun. Posebno je popularan u libanskoj kuhinji, kao dodatak salatama i marinadama. Bogat je vitaminima, mineralima, vlaknima i proteinima. Reguliše stomačne tegobe i upale, a koristi se i kao preventiva za prehlade i grip zbog svojih jakih antioksidativnih i anti-inflamatornih svojstava. Na Bliskom istoku koristi se kao tradicinalni lek za dijabetes.

     383
Ovaj sos može biti više namenski. Prvenstveno se koristi kao sos za već pečeni roštilj (BBQ skraćenica od Barbecue - roštilj eng.), ali može poslužiti i kao marinada za svinjska…
30606
Ostali ste bez hleba za večeru? Bez brige, evo jednog divnog recepta za brzu ukusnu pogaču pored koja će vam biti sasvim dovoljna za kompletnu večeru.
23177
Evo mog recepta za snikers tortu. Klinci je obožavaju, a i ja sa njima :)
56423
Kremasti sos pogodan za špagete, taljatele ili kao odličan preliv za meso sa roštilja. Malo belog luka, parmezana, pavlake i sveži miris bosiljka svakome će fino zagolicati čulo mirisa.
7212
Inspirisan jučerašnjim ručkom u Iulius Mall-u (Temišvar) u kojem sam probao kinesku kuhinju rešio sam da pokušam da i ja probam nešto slično. U kući sam imao nešto zeleniša i…
10129
Juče sam bio u Rumuniji gde sam imao prilike da obiđem njihov supermarket Carrefour (francuski je zapravo, ali nema veze) i oduševim se svom hranom koju jednostvno ne možete pronaći…
11755
Strana 1089 od 1118