• Jednostavna organizaciona rešenja za vašu kuhinju

    Jednostavna organizaciona rešenja za vašu kuhinju

    Ne izbegavajte police u kuhinji! Neka zidni prostor diktira dimenzije. Bilo da su u pitanju pažljivo osmišljene dekor police nakojima ćete odlagati setove za ručavanje ili jednostavne ploče na kojima ćete skladištiti osnovne potrepštine. Razmislite i o adekvatnom osvetljenju jer može imati dvostruku ulogu – estetsku i praktičnu.

    Ugradite šipku ili konstrukciju u vidu nosača teškog posuđa. Na taj način ćete u kuhinjskim elementima imati više prostora za stvari koje češće upotrebljavate.

    Ne gubite iz vida indukcijske ploče za kuvanje koje su sve redovnija pojava u domaćinstvima. Nude mogućnost kreativnog i ekonomičnog prostornog rešenja. Zagrevaju samo dno posude, dok površina ploče ostaje hladna i sigurnija na dodir.

    Ne zanemarite potencijal kuhinjskih plafona koji je gotovo uvek neiskorišćen. Posebno su bitni ukoliko radite u malom kuhinjskom prostoru, zbog čega bi trebalo posebno da obratite pažnju na vrstu osvetljenja. Kreativna rešenja su višestruka!

    Ne izbegavajte duboke fioke koje su često potrebnije i korisnije od plitkih. Površinu dubokih fioka možete podeliti dekorativnim lajsnama i u njima odlagati najrazličitije posuđe ili kuhinjski pribor.

     148
  • Med i đumbir – dobitna kombinacija!

    Med i đumbir – dobitna kombinacija!

    Kombinacija meda i đumbira posebno je popularna u azijskoj, indijskoj i arapskoj kulturnoj tradiciji. Đumbir je izuzetno cenjen u starom Rimu i gotovo da je nestao nakod pada Rimskog carstva, a trgovina ovim i sličnim začinima vekovima je predstavljala koren svetske ekonomije.

    I danas se naručito koristi u zimsko i jesenje doba za preventivu prehlada i virusnih oboljenja. Prvobitno je konzumiran kao lek za probavu i kao biljni antibiotik zbog širokog spektra inherentnih antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Osim toga, đumbir i med stimulišu imunitet, bore se protiv toksina i umiruju „nervozan“ stomak. Brojna medicinska istraživanja naglašavaju njihova lekovita dejstva kada je reč o upali grla, hroničnom kašlju, zapušenim sinusima i hroničnim migrenama. Još jedna od gotovo nepoznatih prednosti je lečenje dijabetesa. Udruženi, med i đumbir mogu poboljšati osetljivost na insulin.

    Ne zaboravite da đumbir spada u grupu biljaka i začina koji imaju efekat sličan kofeinu. Polifenoli prisutni u sirovom medu uklanjaju toksine i slobodne radikale. Samim tim sirov med je među stručnjacima neretko predstavljan kao snažan detoksikator. Sam po sebi, biljni med uvek može biti ukusan dodatak sladoledima, čajevima, pa i ponekim jelima.

    Posetite „Happy Honey“ i darujte sebi teglu zdravlja!

     136
  • Kako pravilno čuvati drvene varjače?

    Kako pravilno čuvati drvene varjače?

    Drvene varjače možete prati ručno – u toploj vodi sa malo deterdženta, zatim ih uvek odložite da se dobro osuše.

    Izbegavajte potapanje varjača u prljavoj vodi – najbolje je da ih operete odmah nakon korišćenja.

    S vremena na vreme, premažite varjače zagrejanim maslinovim uljem, a zatim ih ostavite na dva do tri minuta u zagrejanoj prećnici na 350 stepeni. Ovaj trik će vam pomoći da sačuvate drvo od truljenja i pucanja.

    Otkrićemo vam još jedan kuvarski trik! Svaki put kada pripremate testeninu i kada ona provri, položite varjaču preko lonca – pomaže sprečavanju vezivanja testa.

    Ukoliko na varjači nakon pranja primetite mrlje ili osetite neprijatan miris – premažite je uljem, ostavite je i preko noći. Sutradan uklonite višak neapsorbovanog ulja uz pomoć papirnog ubrusa. Varjaču isperite i spremna je za ponovno korišćenje!

     191
  • Trikovi i tajne organizacije malog kuhinjskog prostora

    Trikovi i tajne organizacije malog kuhinjskog prostora

    Zapamtite: pult je dragocen iz prostog razloga – pored svoje dekorativne uloge, povećava vašu radnu površinu. Ukoliko nemate tehničkih mogućnosti ni za pult, predlažemo da nabavite ploču koja odgovara veličini vaše sudopere kako biste na još jednostavniji način sebi obezbedili više prostora za rad.

    Razmišljaj vertikalno! Koristite i zidni prostor za odlaganje kuhinjskog pribora i pomoćnih alata koje biste prema potrebama rasporedili na police ili zidne ručke. Ujedno će vam biti i nadohvat ruke!

    Ugradni kuhinjski elementi mogu biti velika ušteda u prostoru, ukoliko imate mogućnosti za tako nešto.

    Koristite čak i one delove kuhinje koji su vam teško dosupni. Pretvorite ih u niz polica na kojima možete držati kuvare, pribor, aparate koje ne koristite često ili začine koji se moraju čuvati van toplote ili svetlosti.

    Zaista vam nisu potrebni setovi od 12 najrazličitijih tanjira. Birajte kvalitet u odnosu na kvantitet. Preporuka je liveno gvožđe koje čini hranu ukusnijom ali je i praktično neuništivo.

    Uglovi u kuhinji su idelani za odlaganje vokova ili tiganja, pa čak i začina.

    Razmislite i o ugradnoj pisaćoj tabli koju možete postaviti na određeni kuhinjski element. Tabla je zgodna za zapisivanje namirnica koje nedostaju, kako biste imali podsetnih pre svake kupovine. Na njoj možete čak beležiti nedeljni meni ili pojedine recepte.

     159
  • Osam važnih pravila za upotrebu daski za sečenje

    Osam važnih pravila za upotrebu daski za sečenje

    1. Izbegavajte seckanje mesa i povrća na istoj dasci

    Koristite zasebne daske za meso i povrće. Razmislite o obeležavanju namene daski prema bojama: crvena za seckanje sirovog mesa, a zelena za povrće. Ukoliko više volite drvene daske, koristite trake za obeležavanje.

    2. Kako rešiti problem seckanja na „klizavim“ daskama?

    Uštedite vreme i čim primetite da vam daska klizi tokom rada, stavite vlažni papirni ubrus ispod nje. Izbegavajte upotrebu krpa ili peškira, bilo kakvog materijala zbog koga bi vaša podloga za rad bila neravna.

    3. Izaberite odgovarajuću veličinu prema nameni

    Da biste bili sigurni da li je veličina vaše daske odgovarajuća, postavite nož koji koristite dijagonalno preko ploče. Površina ploče bi trebalo da bude nekoliko centimetara veća od noža.

    4. Izbegavajte pranje u mašini za pranje sudova

    Bez obzira da li je u pitanju drvo ili plastika, daske ne bi trebalo odlagati u mašinu za sudove gde su izložene toploti zbog koje mogu pucati.

    5. Sprečite preteranu apsorpciju vode

    Vrlo je jednostavno. S vremena na vreme premažite dasku pčelinjim voskom ili mineralnim uljima bez mirisa kako ne bi došlo do isušivanja drvenih daski.

    6. Izbegavajte podloge od stakla i mermera

    Osnovni razlog – noževi gube na oštrini.

    7. Koristite dasku pravljenu od bambusa?

    Ukoliko je osnova vaše daske pravljena od bambusa, uložite novac u čelični nož. Bambus je teži od drveta i brže će otupiti oštrice svih drugih noževa.

    8. Kada je pravo vreme za zamenu daski?

    Istrošene ivice, pukotine ili veliki broj ogrebotina nastalih prilikom sečenja su odlične za razvoj brojnih bakterija, pa su i osnovni pokazatelj da bi dasku trebalo zameniti.

     129
Da li ste čuli za čika Boru?! Sigurno jeste! U pitanju je prvi srpski šahovski velemajstor Bora Kostić u čiju čast je osmišljeno ovo fenomenalno predjelo a zašto da ne…
4264
Ako Vam se dopada kontrast suvog voća i fine mekane piletine evo pravog recepta za Vas. Izuzetno ukusan i slastan recept.
7675
Nemojte bacati uskršnja jaja,već napravite ukusna niskokalorična jela po receptima Mirjane Ljutić nutricionistkije.
13344
Dovoljno je pogledati spisak namirnica, pa da vam bude jasno da je reč o obroku, koji je lak, hranljiv, lepo izgleda i brzo se sprema.
4517
Mmmm čokoladičanstveno :) Pravi izazov za ljubitelje čokolade, kremasto, ukusno, lako i jednostavno za pripremu.
10686
Snežna torta, na prvi pogled tako jednostavna a ipak specifična. Probajte iznenadićete se.
9437
Strana 1089 od 1157