• Devet najhranljivijih namirnica

    Devet najhranljivijih namirnica

    Avokado - Uprkost obilju masti, avokado može smanjiti holesterol. Bogat je beta-sitosterolom i jedinjenjem glutatonom koji je snažan antioksidans.

    Pasulj - Bogat je rastvorljivim vlaknima, proteinima i magnezijumom koji snižava krvni pritisak i povoljno utiče na arterije.

    Borovnice - Čuvari srca, vida i pamćenja.

    Brokoli - Izvor sumpornih jedinjenja, povećavaju proizvodnju enzima. Ubija bakterije koje izazivaju čir. Štiti oči i kosti, kao i krvni pritisak.

    Crna čokolada - Sadrži više flavonoida od bilo kojih drugih namirnica. Poboljšava krvni pritisak, sprečava formiranje krvnih ugrušaka i smanjuje upale.

    Lanene semenke - Izvor esencijalnih masnih kiselina, smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Smanjuju nivo holesterola zahvaljujući vlaknima.

    Beli luk - Ima antibakterijska, antigljivična i antivirusna svojstva. Delue kao rastvarač krvi, smanjuje stvaranje krvnih ugrušaka i štiti DNK ćelije.

    Losos - Smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Smanjuje rizik od problema sa prostatom i održava ćelije zdravim.

    Spanać - Sadrži visoku koncentraciju vitamina K koji čuva kosti. Izvor je kalijuma i magnezijuma koji snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od moždanog udara.

     1742
  • Hrana za čišćenje debelog creva

    Hrana za čišćenje debelog creva

    Sve više i više ljudi pati od problema sa debelim crevom. Kroz njega prolazi "otpad" pre nego što će biti izbačen iz vašeg tela. Ponekad su problemi uzrokovani navikama u ishrani, kao i način života. Ponekad se toksini i otpad zadržavaju na njegovim zidovima što uzrokuje zatvor, poteškoće u varenju, bolove, pa čak i glavobolje. Hronični slučajevi mogu rezultiratu ozbiljnijim problemima sa bubrezima i jetrom. Prvo i najvažnije za regulisanje rada debelog creva - hrana mora biti bogata vlaknima. Unosite dosta tečnosti - između 6 do 8 čaša vode u toku dana. Počnite dan sa čašom mleka i nekoliko kapi limunovog soka, tako ćete ubrzati metabolizam. Jabuke su savršene za uklanjanje toksina. Tokom dana trebalo bi da jedete laku hranu: supe od povrća, prirodne sokove i biljne čajeve. Ne jedite krompir, meso i izbegavajte hranu na bazi brašna, takođe smanjite unos šećera. Šačica orašastih plodova dnevno je takođe zdrava zbog količine vlakana koji su od najveće važnosti pri čišćenju debelog creva.

     3451
  • Najzdravije namirnice za letnje vrućine

    Najzdravije namirnice za letnje vrućine

    Lubenica - sočna i osvežavajuća, neće smao ugasiti žeđ, već će dostaviti vašem organizmu određenu dozu vitamina A, C, kalcijuma i antioksidansa likopena.

    Krompir - posebno pečen, izuzetno je hranljiv. Jedan je od najboljih izvora kalijuma i vlakana.

    Celer - bogat hranljivim materijama, uključujući i antiinflamatirna jedinjenja koja umiruju digestivni trakt. Izuzetan je izvor folne kiseline, vitamina K i C.

    Orasi - Najzdravija vrsta užine jednako koliko i semenke suncokreta. Vitamin E, magnezijum i tiamin nalaze se u ogromnim količinama u ovim ukusnim grickalicama.

    Šampinjoni - bogate vitaminom D, kao i brojnim jedinjenjima koja pokazuju potencijal za jačanje imuniteta.

     1162
  • Hidratacija hranom

    Hidratacija hranom

    Nošenje flašice sa vodom svuda nije jedini način da ne dehidrirate. Hrana može značajno da utiče na dnevne potrebe u vezi sa vodom.

    Godinama je važilo pravilo da je potrebno 8 čaša vode, ali nije tako jednostavno. Potreba za vodom zavisi od klime, mišićne mase, fizičke aktivnosti i načina ishrane. Ljudima koji imaju veći procenat mišića potrebno je više vode, zato muškarcima obično treba više vode nego ženama.

    Hranom se obično obezbeđuje petina dnevne potrebe za vodom, ali ako konzumirate hranu bogatu vodom (poput lubenica, povrća ili mesa), taj postotak može biti i veći.

    Meso sadrži dosta vode, ali se čak 20 – 30% gubi kuvanjem, dok ovo nije slučaj sa povrćem, a konzumiranje svežeg voća može značajno smanjiti vašu potrebu za vodom, čak i u vrelim letnjim danima.

     1462
  • Zašto tinejdžeri ne bi trebalo da konzumiraju energetska pića?

    Zašto tinejdžeri ne bi trebalo da konzumiraju energetska pića?

    Energetska pića značajno povećavaju rizik za traumatske povrede mozga kod adolescenata. Brojne medicinske studije proglasile su energetska pića "faktorom rizika" posebno ukoliko se mešaju sa alkoholnim pićima. Osim toga, mogu izazvati hronična oboljenja: hipertenziju, kardiovaskularne bolesti i osteoporozu. Prema novoj studiji, energetska pića utiču na hiperaktivnost praćenu smanjenom koncentracijom. Deluju kratkoročno ali usled česte konzumacije mogu dovesti do drhtavica, mišićne slabosti, nesvestice, glavobolje, otežanog disanja... Kofein, taurin i D-glukuronolakton se u energetskim pićima nalaze u znatno većim količinama zbog čega mogu biti potencijalno opasni. Takođe, zbog visokog sadržaja kofeina, energetska pića mogu izazvati promene u ponašanju kod adolescenata, najčešće - razdražljivost. Na pakovanju gotovo svih napitaka ove vrste istaknuto je da se ne smeju upotrebljavati u kombinaciji sa alkoholom ili drugim aktivnim supstancama.

     1604
Recept za odličan kolač.
9038
Za sve ljubitelje pomorandže.
6153
Idealna za osobe sa slabim varenjem!
3075
Spremite "jaja u gnezdu" za veoma dekorativan doručak ili večeru... prijatno!
2331
Ukoliko imate želje ovaj desert će Vam ih sve ispuniti :)
2687
Odlična pogača!
2649