• Pravilno pakovanje hrane u ručni frižider

    Pravilno pakovanje hrane u ručni frižider

    Piknici su najatraktivniji porodični rituali tokom letnjeg perioda. Ipak, leto je period tokom koga vladaju sezonske bolesti koje se ponajviše prenose hranom. Jedan od šest ljudi se svake godine otruje hranom, zbog čega je važno voditi računa o pravilnom hlađenju namirnica. Bakterije se ubrzano šire na temperaturi od 40 do 140 stepeni. Pre nego što napunite ručni frižider, vodite računa da li je dostigao sobnu temperaturu. Ukoliko je frižider bio odložen na mestu izloženom sunčevim zracima, uz pomoć leda ćete ubrzati proces stvaranja odgovarajuće temperature. U svakom slučaju, pre nego što odložite hranu, dno frižidera popunite ledom. Najpre ređajte mesne proizvode zbog proteina, zatim stavite još jedan sloj leda nakon čega slede mlečni proizvodi. Posle mlečnih proizvoda ređajte povrće i voće, a na samom kraju sledi piće. Uvek proverite da li je vaš frižider ispunjen do samog vrha, prazan prostor će ubrzati proces zagrevanja.

     76
  • Hrana koju bi trebalo izbegavati tokom leta

    Hrana koju bi trebalo izbegavati tokom leta

    1. Razmislite o tome kako se osećate nakon što ste pojeli brokoli, kale, kupus ili karfiol. Ako je prva reč koja vam pada na pamet "nadutost", onda smo na pravom putu. Kada ovo povrće stigne do creva, fermentira ih bakterija i proizvodi metan, ugljen dioksid i vodonik - što dovodi do gasova.

    2. Spanać je izvrstan nutritivni dodatak letnjoj salati, ali ne zaboravite da su listovi bogati rastvorljivim vlaknima i oligosaharidima, pa vodite računa o količini koju unosite.

    3. Umesto gaziranih napitaka, izaberite običnu vodu. Vaše telo će zadržati manje tečnosti i ostati hidrirano.

    4. Umesto za suvim voćem, posegnite za svežim. Sušeno voće sadrži mnogo više šećera, dok će sveže voće hidrirati vaše telo.

    5. Izbegavajte kafu u velikim količinama tokom leta. Pokazalo se da kafa potpomaže oslobađanje gastrina što može uticati na učestale odlaske u toalet, kao i na otežane motoričke sposobnosti.

     361
  • Najbolji izbor koktela za vrele letnje dane

    Najbolji izbor koktela za vrele letnje dane

    1. Mojito

    Ako govorimo o koktelima, ne moguće je ne pomenuti ovo osvežavajuće alkoholno piće. Kubanskog je porekla, a poznata je i teorija da su ga izmislili afrički robovi koji su radili na poljima šećerne trske u 19. veku. Čine ga pet sastojaka: beli rum, sok od limete, gazirana voda i menta.

    2. Džin Tonik

    Ovom koktelu tonik daje osvežavajući ukus. Ukoliko niste znali, ranije se ovaj koktel preporučivao u borbi protiv bolova i grčevima u nogama. Ovom alkoholnom piću možete dodati i krastavac, cimet, muskantni oraščić, biber, pa čak i kari!

    3. Mlečni punč koktel

    U pitanju je vrelo mleko kome se dodaje alkohol, ponekad voće i šećer ili ekstrakt vanile. Ne zvuči primamljivo, zar ne? U pitanju je luda "hemija", a kada ga jednom probate - želećete još. Glavni sastojci pored mleka su uglavnom rum, ekstrakt vanile i led. Probajte - nećete se pokajati!

     285
  • Alexander Smalls

    Alexander Smalls

    Aleksandar Smals je kuvar, ugostitelj, pisac i operski pevač. Kao glavni šef, suvlasnik i kreator restorana "Minton’s Supper Club", Smalsov cilj je, kako sam kaže, da zabavi svet. Poslednjih dvadeset i pet godina proveo je putujući svetom i proučavajući tehnike kuvanja, sa posebnim akcentom na afričku kulturu i kulinarstvo. Autor je poznatog memoara i kuvara "Grace the Table". Povezan je sa mnoštvom neprofitnih organizacija, poput "Harlem Jazz Enterprises". Njegov stil i meni se u potpunosti jedinstveni, a sumirao ih je u nekoliko reči: seksi, intimno, romantično i lepo. "Zašto je kuvanje pre svega uzbudljivo? Zato što i u kuvanju imate moć da zamislite i oživite nešto kroz nekoliko sati predanog rada i truda. Kuvanje je kreativnost."

    Izdvajamo jedan od njegovih autorskih recepata za kokos tortu.

    SASTOJCI:

    1,5 šolja putera

    3 šolje brašna

    1 kašika praška za pecivo

    1 kašikica soli

    2 šolje kokosa

    2,5 šolje šećera

    3/4 šolje belanca

    1 kašika ekstrakta vanile

    1, 1/4 šolje mleka

    PRIPREMA

    Pomešati puter, brašno, prašak za pecivo, so i kokos. Kada dobijete homogenu smesu, dodajte i ostale sastojke. Dobro promešajte. Izlijte u pleh na papir za pečenje. Pecite na 180 stepeni, 25 do 30 minuta. Pecite sve dok dezert ne poprimi zlatno braon boju. Po završetku, izvadite iz rerna i obmotajte papirnim ubrusima. Kada se ohladi, služite sa voćnim prelivom po izboru. Uživajte!

     268
  • Alex Chang

    Alex Chang

    Rođen je u Hong Kongu, a odrastao je u Kaliforniji. U periodu studija, pažnju je privukao mnogima kada je radio u kuhinji ilegalnog noćnog kluba. Ovim povodom, našao se i u jednom dokumentarnom filmu zajedno sa svojim cimerom sa kojim je tada sarađivao. Čim je diplomirao, pred njim se našla velika prilika. Investitori jednog lokalnog hotela u Majamiju želeli su da iskoriste njegov senzibilitet i da ga zaposle. Nikada nije verovao da će stići do Majamija koji mu se, spram Los Anđelesa, činio kao grad u povoju. "Majami je neka vrsta teškog izazova ukoliko se odlučite da vodite restoran. Troškovi su veliki, zbog čega ste unapred ugroženi. Sećam se samog početka, kada smo otvorili restoran, meni je bio progresivniji i egzotičniji, pa smo vremenom morali da ga prilagođavamo kako bi privukli što veći broj ljudi."

    Čang izdvaja kuhinju Izraela kao omiljenu. "Slično kao i L.A, Izrael je mesto gde mnoge kulture i ukusi koegzistiraju. Uporediću to sa zgradom u koju sam se doselio kada sam prvi put stigao u Majami - moj prvi komšija bio je Turčin, pa su sa zajedničkog sprata uvek mirisali ćevapi, poljska kuhinja mirisala je sa drugog sprata, a sa trećeg se penjao miris marokanske riblje čorbe. Ima li šta lepše?"

     332
Jutros sam ispred zgrade spazila bakicu koja prodaje cveklu, uzela sam ne razmišljajući šta ću sa njom. Ali kada sam stigla do kuhinje već sam dobila ideju-napraviću salatu od mlade…
14772
UmAli je desert na koji ćete naleteti u svakom restoranu u Dubai-ju. Tačnije radi se o vrsti pudinga koji je preukusan, sadrži lisnato testo, suvo grožđe, bademe, pistaći, lešnike, cime.
4480
Brzo i interesantno, možete pripremati kod kuće kao prilog a može i na roštilju.
5710
AKo vam dolaze gosti, možete malo promeniti ustaljeno posluženje pa napraviti ovaj slani rolat sa sirom i šunkom.
3652
Recept za salatu sa testeninom. Idealno za dane posta i tople letnje dane.
8005
Ide leto a sa njim i letnje vrućine. Šta može bolje da vas rashladi od dobre, kući spremljene, limunade?! Čujem već kako neki kažu pivo, ali ukoliko želite bezalkoholni napitak…
Strana 1072 od 1153