• Sveže i suvo voće - ubrzajte rad creva

    Sveže i suvo voće - ubrzajte rad creva

    I sveže i sušeno voće pomažu u regulisanju pravilnog rada creva. Međutim, pošto suvo voće sadrži više vlakana i idealno je rešenje ukoliko patite od zatvora.

    Prema tvrdnjama brojnih fondacija za zdravlje, suve kajsije, šljive i smokve su naročito korisne za podsticanje rada creva. Dok jedna šolja svežih kajsija sadrži 3,1 grama vlakana, ista količina suvih kajsija sadrži 3,9 grama vlakana. Ako niste ljubitelj suvog voća, već preferirate sveže, nemojte skidati koru jer je većina vlakana upravo u njoj.

    Izbegavajte uvođenje previše vlakana suviše brzo u ishranu, možete izazvati neželjene efekte kao što su badutost i nadimanje.

     2460
  • 4 razloga zbog kojih bi trebalo da pijete mleko i med

    4 razloga zbog kojih bi trebalo da pijete mleko i med

    Med se koristi kao prirodan lek u borbi protiv brojnih bolesti isključivo zbog svojih antibakterijskih, antioksidantnih i antifungalnih svojstava. Ima umirujuće i anti-inflamatorno dejstvo zbog čega je odličan lek za respiratorne probleme. Mleko, u odnosu na sve druge napitke, ima prednost zbog vitamina A, B - kompleksa, D i minerala poput kalcijuma. Bogato je proteinima i mlečnim kiselinama. Mnogi kozmetički proizvodi pravljeni su na bazi meda i mleka kao glavnih sastojaka za negu kože. Navešćemo samo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo redovnije da konzumirate mleko i med.

    1. Pomažu varenju

    Med ima probiotska svojstva. Stimuliše rast i razvoj "dobrih" bakterija u digestivnom traktu. S druge strane, ugljeni hidrati i oligosaharidi u medu takođe utiču na umnožavanje "dobrih" bakterija. Sve to utiče na probleme sa zatvorom, grčeve u stomaku, nadimanje i druge "štetne" bakterije. Ukoliko pijete mleko sa medom svakog jutra povećaćete otpornost svog tela, posebno zbog ugljenih hidrata koji stimulišu i jačaju metabolizam.

    2. Med ima sposobnost da deluje kao transporter hranljivih sastojaka u svaki deo vašeg tela. Pomaže i apsorpciju kalcijuma šti efikasno sprečava bolesti poput osteoporoze i artritisa.

    3. Ukoliko imate problema sa nesanicom, čaša toplog mleka i meda je idealan izbor. Med pomaže u kontroli nad insulinom, a mozak oslobađa više triptofana koji se zatim pretvara u serotonin - hormon koji vam, između ostalog, pomaže da zaspite.

    4. Ukoliko imate problema sa suvim kašljem ili osećate simptome prehlade, pružite svom organizmu potporu uz pomoć ovog napitka.

     4620
  • Zašto piti sok od breskve?

    Zašto piti sok od breskve?

    1. Cvet breskve ima sedativna svojstva zbog čega se često koristi u proizvodnji soka.

    2. Čisti bubrege i bešiku.

    3. Deluje kao laksativ i može umiriti „nervozan“ stomak.

    4. Leči hroničan kašalj.

    5. Štiti od slobodnih radikala.

    6. Utiče na zdravlje kože i očiju.

    7. Značajan je za održavanje nivoa šećera u krvi.

    8. Reguliše apetit.

    9. Reguliše srčane kontrakcije.

    10. Poboljšava rad creva.

     1899
  • Hrana za zdravlje štitne žlezde

    Hrana za zdravlje štitne žlezde

    Štitna žlezda nalazi se pod Adamovom jabučicom. Proizvodi hormon tiroksin i stimuliše brojne ćelije od kojih vaše telo zavisi. Stres i fizička iscrpljenost su glavna pretnja kada je reč o funkcijama štitne žlezde koja, pre svega, reguliše metabolizam i učestvuje u sintezi proteina. Problemi sa štitnom žlezdom vode do auto-imunih bolesti, a spisak simptoma je ogroman. Od depresije, letargije, hroničnog umora, infekcija bešike do kognitivnih poremećaja. Većina lekova može samo da ublaži neke od simptoma. Nedostatak gvožđa snažno je povezan sa efikasnošću rada štitne žlezde. Bakar je neophodan u malim količinama kako bi se proizvodili hormoni. Povećajte unos ribe, žitarica, mahunastog voća, paradajza, spanaća, đumbira...

     1696
  • Šta doručkuju deca širom sveta?

    Šta doručkuju deca širom sveta?

    Prošlog meseca u Njujork Tajmsu izašao je foto esej sa temom "Šta doručkuju deca širom sveta?"

    Fotografije na kojima se nalaze, između ostalih, dvogodišnja devojčica iz Tokija, dva četvorogodišnjaka iz Malavija i mnoga druga deca su fenomenalne.

    Deca širom sveta jedu kornfleks i piju čokoladno mleko, ali u mnogim delovima sveta ona jedu hranu koja bi nam se činila preterano začinjenom i jakom. Profesor sa njujorškog univerziteta smatra da je ideja da deca jedu samo neutralnu ili slatku hranu pogrešna pretpostavka. U mnogim kulturama normalno je da klinci jedu nešto slano ili kiselo.

    Evo kako izgleda doručak jednog četvorogodišnjaka iz Tokija - pržena zelena paprika sa sušenom ribom, soja sosom i susamom; pirinač, jaja i soja sos; miso supa, grožđe, japanska kruška i mleko.

    Na ovoj adresi možete pronaći ceo foto esej: http://www.nytimes.com/interactive/2014/10/08/magazine/eaters-all-over.html?_r=0

     2731
Brzo i veoma jednostavno.
8099
Obožavam đumbir i stalno ga imam u frižideru. Secnem koliko mi treba, ostatak uvijem u alu foliju i tako može dugo da izdrži.
11014
Već duže vreme se spremam da isprobam ovaj recept koji sam pronašla u Readers Digest knjizi "Povrćem do zdravlja" koju sam dobila od mog deke. I juče je bio taj…
11107
Veoma interesantan i specifičan recept. Ako volite kikriki i puter od kikirikija ovo je prava poslastica za vas.
18416
Feta sir sa začinima.
Osvežavajući cheesecake sa višnjama.
12913