• Četiri greške koje pravite pri pripremi paste

    Četiri greške koje pravite pri pripremi paste

    1. Ne stavljajte ulje u vodu. Jedina stvar koja će učiniti testeninu lepljivom. Još gore – preliv ili sos neće moći da se sjedine sa pastom.

    2. Mešajte testeninu nakon što ste je ubacili u ključalu vodu. Na taj način testenina neće biti gnjecava.

    3. Ne kuvajte rezance do kraja! Prebacite ih u sos i ostavite da se krčkaju nekoliko minuta.

    4. Ne ispirajte rezance nakon kuvanja i nemojte čekati da odstoje.

     1226
  • Osnovne karakteristike kuhinje Zimbabvea

    Osnovne karakteristike kuhinje Zimbabvea

    Osnovne karakteristike u vezi su sa afričkim korenima, iako je britanska kolonizacija ostavila svoj pečat. Začini, hleb, šećer i čaj deo su svakodnevne ishrane u Zimbabveu. Uprkos bogatoj tradiciji, u Zimbabveu su popularna i dostupna brojna međunarodna jela. Sadža je najpopularnije nacionalno jelo. Neki od glavnih sastojaka ovog jela su kukuruz, povrće i piletina sa začinima. Kuva se dok se ne dobije kaša. Avokado je dostupan i jeftin, a ne bi trebalo zaboraviti na pasulj, kikiriki, zeleni kukuruz - kojih ima na pretek. Meso i divljač, kao što je govedina, služi se za posebne prilike. Nemojte se iznenaditi ukoliko na meniju pojedinih lokalnih restorana nađete rep krokodila, rame antilope... Tokom leta na ulici možete kupiti sušene crve ili mrave. Jedu se prženi i kažu da su ukusni i slani. Pivo je najpopularnije alkoholno piće.

     1550
  • Lišće maslina – upotreba i prednosti

    Lišće maslina – upotreba i prednosti

    Lišće maslina korišćeno je u lekovite svrhe od davnina. Sadrži prirodna jedinjenja koja igraju važnu ulogu u blokiranju tumora. Lišće je bogato antioksidansima koji snižavaju krvni pritisak i sprečavaju nastanak i razvoj kardiovaskularnih bolesti. Čaj od listova maslina je bogat hranljivim sastojcima. Listove sušite na suncu sve dok ne postanu krti. Dve kašike su dovoljne za jednu šolju čaja. Čaj od listova maslina pomoći će vam u uništavanju štetnih bakterija i gljivica. Snižava nivo holesterola i uništava crevne parazite. Lišće maslina možete koristiti i kao dodatak čorbama i supama.

     1499
  • Hrana bogata oleinskom kiselinom

    Hrana bogata oleinskom kiselinom

    Količina masti u ishrani predstavlja ozbiljno zdravstveno pitanje. Dok američki Institut za medicinu preporučuje da ograničite masnoće na 20 do 35 odsto dnevnog unosa kalorija, prosek govori da je konzumacija veća. Zdrave masti su od izuzetnog značaja, a oleinska kiselina pripada ovoj grupi.

    Oleinska kiselina je mononezasićena mast koja se obično nalazi u biljnim uljima i životinjskim mastima. Dok namirnice bogate zasićenim mastima mogu povećati holesterol u krvi, mnonezasićene masti u umerenoj količini pomažu smanjenju lošeg holesterola i rizika od srčanih oboljenja i moždanog udara.

    Oleinska kiselina je primarna mast u biljnim uljima ka što su maslinovo ili suncokretovo ulje. Neka biljna ulja su specijalno proizvedena sa vrlo visokim sadržajem oleinske kiseline. Veći unos žitarica, piletine, orašastih plodova, govedine, jaja, sira, avokada može doprineti i povećanom unosu oleinske kiseline.

     2035
  • Kako temperatura pijaće vode utiče na zdravlje?

    Kako temperatura pijaće vode utiče na zdravlje?

    Hladna voda ili pak topla? Dobra vest je da u većini slučajeva nema bitne razlike u njihovom delovanju na vaše telo. Postoje neke situacije u kojima ledena voda može biti nešto korisnija u odnosu na toplu. Glavni prioritet – pijte dovoljne količine vode svakog dana.

    Kada vežbate ili ste uključeni u bilo kakav oblik intezivne fizičke aktivnosti, vaša telesna temperatura raste, a hladna voda je vraća u normalu. Pored toga, hladna voda se brzo apsorbuje što pomaže da se brže rehidrirate. Toplija voda ipak neće nadražiti vaše zube. Dakle, razlike su neznatne, a hidriranost je najvažnija.

     1110
Jedna od omiljenih poslastica.
Jednostavno, ukusno, slatko, kremasto, sočno.
Odličan i zdrav namaz za doručak ili večeru, ili užinu.
Poslastica zastupljena u mnogim zemljama.
Kolač od malo sastojaka koji se brzo pravi.
Za ljubitelje piletine prelivene sosom i spojene sa kuvanim makaronama.
Strana 11 od 1720