• Višestruka upotreba ricinusovog ulja

    Višestruka upotreba ricinusovog ulja

    Ricinusovo ulje je poznato kao prirodan laksativ, ali se koristi i u druge svrhe jer je njegova upotreba u tradicionalnoj medicini nadaleko poznata. Širok spektar bolesti može se tretirati i lečiti ricinusovim uljem jer smanjuje bolove, stimuliše imuni sistem, tretira rane na koži i deluje kao moćan antibiotik. Sastojak je brojnih kozmetičkih proizvoda, kao i proizvoda od gume, sastojak je lakova i boja... Ricinusovo ulje koristi se za uklanjanje mrtve kože na stopalima, ali i za tretiranje žuljeva. Interesantno je da se koristi za punoću i rast trepavica.

     280
  • Prednosti zelenih jabuka

    Prednosti zelenih jabuka

    Zelene jabuke imaju nekoliko prednosti u odnosu na sve ostale. Započnite jutro ovom poslasticom pre svakog doručka, osetićete brojne promene. Možete ih dodavati i u salate, šejkove, praviti sokove... Evo nekoliko razloga zbog kojih je važno da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

    1. Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koji utiču na "unutrašnju" ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog creva. Sadrže velike količine gvožđa koje povećava nivo kiseonika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalijum koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osećate umorno ili primetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.

    2. Ukoliko uvrstite makar dve zelene jabuke u vašu svakodnevnu ishranu smanjićete nivo šećera u krvi, snizićete nivo holesterola i istovremeno optimizovaćete zdravlje jetre.

    3. Mnogi isključuju zelene jabuke iz ishrane zbog njihove fruktoze. Međutim, zelene jabuke sadrže pektin koji pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.

    4. Ukoliko patite od artritisa ili artroze - zgrabite zelenu jabuku odmah! Osetićete promene.

    5. Zelene jabuke povećavaju nivoe vitamina K koji pomaže telu u borbi protiv infekcija i prehlada.

     261
  • Luk i med - dobitna kombinacija

    Luk i med - dobitna kombinacija

    Pored dodataka ishrani, kombinacija luka i meda je zapravo prirodni lek. Ubrzavaju metabolizam, utiču na efikasnije varenje i "razbijaju" masti. Luk mora biti sirov, jer toplota uništava neke od jedinjenja kao što su lizin i arginin. Najbolje je konzumirati jedan čen belog luka na jednu kašičicu meda i to sat vremena pre doručka. Ova savršena kombinacija obezbeđuje vaše telo neverovatnim količinama gvožđa, cinka, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, selena, mangana, vlakana, tiamina, niacina, vitamina C i B6...

     315
  • Sumak - začin i prirodni lek

    Sumak - začin i prirodni lek

    Sumak je začin koji vodi poreklo sa Bliskog istoka. Grmolika je biljka, čiji su plodovi crvene bobice koje se nakon mlevenja koriste kao začin. U Evropi je dugo korišćen radi dodavanja kiselosti određenim jelima, a Rimljani su umesto njega upotrebljavali zamenu - limun. Posebno je popularan u libanskoj kuhinji, kao dodatak salatama i marinadama. Bogat je vitaminima, mineralima, vlaknima i proteinima. Reguliše stomačne tegobe i upale, a koristi se i kao preventiva za prehlade i grip zbog svojih jakih antioksidativnih i anti-inflamatornih svojstava. Na Bliskom istoku koristi se kao tradicinalni lek za dijabetes.

     382
  • Kako crna čokolada utiče na zdravlje?

    Kako crna čokolada utiče na zdravlje?

    Crna čokolada je gotovo najpopularniji sastojak brojnih slatkiša na svetu, ne samo zbog prijatnog mirisa i ukusa već se pokazala veoma korisnom i za fizičko i za emocionalno zdravlje. Bogata je antioksidansima pa je odgovorna za sprečavanje nagomilavanja slobodnih radikala. Povećava nivo energije, pa utiče i na bolju koncentraciju. Ukoliko ste loše volje, pojedite tablu crne čokolade jer sadrži anandamidom koji je odgovoran za osećaj blagostanja. Stimuliše proizvodnju serotonina i pomoći će vam da se opustite. Visok nivo magnezijuma pomaže popravci DNK i izgradnji novih ćelija. Crna čokolada je idealna u borbi protiv zatvora. Sadržaj cinka može regulisati anemiju. Teobromin, komponenta tamne čokolade, može pomoći u suzbijanju hroničnog kašlja usled prehlade. Visok nivo fosfora i kalcijuma jača mišiće i kosti, a može sprečiti probleme sa visokim holesterolom, osteoporozom i brojnim drugim hroničnim problemima.

     314
Preukusna štrudla sa puno fila.
Osvežite se ovim ukusnim sladoledom. Prijatno!
Divni su!
Još jedan odličan obrok sa sremušem.
Dok još ima sremuša, napravite ovaj sjajan obrok.
Probajte!
Strana 2 od 1118