• Zabavna strana hrane

    Zabavna strana hrane

    Hrana je bitan činilac u životu, o njoj razmišljamo svaki dan, a u ovom tekstu saznaćete neke od zabavnih činjenica koje verovatno niste čuli ranije.

    • Ako zapušite nos, ne možete da odredite jedete li luk, jabuke, ili krompir
    • Kupus sadrži 91% vode
    • Šargarepa je bila ljubičasta sve do XVII veka
    • Med je jedina nekvarljiva namirnica, a u egipatskim grobnicama pronađene su posude sa medom koji je i dalje jestiv
    • Limun sadrži više šećera od jagoda
    • Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita
    • Firma Baskin Robins proizvela je sladoled sa ukusom kečapa
    • Jabuke efikasnije rešavaju problem pospanosti nego kafa
    • Originalna koka kola je bila zelene boje
    • Muskatni oraščić je izuzetno otrovan ako se unese intravenozno.
     1633
  • Pizzeria Contrast

    Pizzeria Contrast

    Pizzeria Contrast se nalazi u centru Vršca, na Svetosavskom broj 6. U prijatnom ambijentu italijanske trattorije možete probati italijanske specijalitete koji se po starim receptima spravljaju u peći na drva. Ujutro Vam preporučujemo doručak u Contrastu, a u nastavku dana neku od 30 vrsta pizza ili pasti. Od 12 sati pa sve do ponoći naša služba dostave će veoma rado doneti pizzu na Vašu kućnu adresu pod sloganom "Mi donosimo vruće pizze!"

    Dobrodošli!

     26186
  • Giada de Laurentiis

    Giada de Laurentiis

    Giada Pamela de Laurentiis je atraktivna i popularna američka kuvarica, spisateljica i TV zvezda poreklom iz Italije. Rođena je 22. avgusta 1970. godine u Rimu i nakon razvoda roditelja seli se u Kaliforniju gde 1996. završava studije socijalne antropologije. No, ubrzo shvata da je ipak kulinarstvo njena najveća ljubav te se u Parizu specijalizuje za pravljenje dezerta i peciva. Kako i sama kaže, pravi je „čokoholičar“.


    Njen uspon počinje kada se vraća nazad u Los Anđeles gde započinje rad u čuvenom restoranu Spago na Beverli Hilsu, a u tom periodu otvara i svoju ketering kompaniju „GDL Foods“. Zbog kombinacije kulinarskih sposobnosti i šarma, 2002. godine potpisuje ugovor sa Food Networkom i započinje karijeru na malom ekranu. Njena emisija Everyday Italian, u kojoj predstavlja brze i zdrave italijanske specijalitete, postigla je veliku popularnost i osvojila niz nagrada, od kojih je najznačajnija Emi nagrada za najbolju kulinarsku emisiju. Usledile su i emisije Giada’s Weekend Getaways, Giada in Paradise: Capri and Santorini i Giada at Home, koje su takođe ostvarile veliki uspeh.


    Pored TV angažmana, Giada je napisala i nekoliko knjiga, među kojima su najuspešnije Everyday Italian: 125 Simple and Delicious Recipes, Giada's Family Dinners, Everyday Pasta i Giada at Home: Family Recipes from Italy and California, a 2014. godine otvara i svoj prvi restoran GIADA u Las Vegasu. Na meniju su tipični italijanski specijaliteti – špageti sa sosom od limuna, bolonjeze, piletina sa raznim začinima... a dostupni su i veganski specijaliteti, kao i oni bez glutena.


    Pored svega ovoga, vlasnica je i linije proizvoda raznog kuhinjskog pribora, tiganja, soseva i pasti, a svoje slobodno vreme provodi radeći za humanitarnu organizaciju Oxfam America.

     2231
  • Upomoć, u zatvoru sam! Jednu Happy honey šljivu, molim!

    Upomoć, u zatvoru sam! Jednu Happy honey šljivu, molim!

    OK! Sećate se priče o VIP kraljevima koje ponekad moramo pozvati u pomoć (suplementacija Fe) u posebnim stanjima? Iako su nam oni nekad neophodni, rekla sam već da umeju biti nezgodne naravi... pomognu oni u nedostatku gvožđa, ali... može se desiti da nas „stave iza rešetaka“. A ko god je bio tamo, uhh... zna da nije prijatno!

    U nastavku teksta bavićemo se tom temom, šta preduzeti u toj situaciji, kako umilostiviti kraljeve i biti slobodan?

    Moj izbor opet će biti priroda, posebno imajući u vidu decu, trudnice i pojedina hronična stanja, gde uzimanje tableta baš i nije poželjno, a s druge strane, imajući u vidu da se problemi konstipacije i opstipacije savršeno lako mogu rešiti ishranom!

    Pa, da krenemo... Kako izaći iz zatvora? Jedna je magična reč koja Vam je potrebna... VLAKNA! Ne možete to sami, biće Vam potrebna sva „vlastela“ (vlakna) koje se možete setiti, kako bi Vas što pre izvukla iz neprijatne situacije. Smešno, kralj Vas pošalje iza rešetaka, a vlastela izbavlja... (još jedan dokaz njihovih delikatnih karaktera tj. važnosti balansa svih nutrijenata i hranljivih sastojaka u Vašem organizmu).

    povrce

    A ko je ta vlastela?

    Posebni su to ljudi, zaista, ne bi se zvali vlastelom tek tako! A gde je naša vlastela?

    1. Svo voće i povrće koje možete zamisliti! Najbolje je da ga konzumirate sirovo, često je ova prva linija odbrane sasvim dovoljna da pomogne (ljudi danas, nažalost, unose veoma malo svežeg voća i povrća, te se okreću isključivo prerađenoj, nutritivno siromašnoj hrani).
    2. Drugo jednostavno rešenje je pravilna hidracija! Unosite li dovoljno vode? Znam, znam, svi „stručnjaci“ danas dosađuju savetima: pijte, pijte, pijte vodu... ali, zaista, zapitajte se, pijete li je dovoljno?!
    3. Integralno, integralno i samo integralno. Raž, ječam, ovas, spelta, pseudožitarica heljda... Dobar izbor su ovsene kaše, gde možete dodati sjajne čia semenke, pšenične klice, golicu, lan, susam, orašaste plodove i ostale divote!
    4. Ukoliko već imate naviku da jedete salatice, a i dalje ste u problemu, onda posebno obratite pažnju na lisnato zeleno povrće: kupus, zelena salata, kelj, blitva, spanać; voće bogato sorbitolom (jabuke, kruške, breskve, šljive).
    5. Sledeća linija odbrane jeste suvo voće! Šljive i smokve u kombinaciji često daju željeni rezultat, a dobra ideja je i da ih skuvate u vidu kompota, te popijete sokić, a voćke pojedete.
    6. Mekinje sjajno rešavaju stvar! Napomena: obratite pažnju na količinu, posebno u početku, ne preterujte (može doći do grčeva i drugih neprijatnosti).
    7. Psilijum, jedna od novih, popularnih namirnica na našim prostorima, no svu slavu i zaslužuje! Prirodno rešenje koje će Vam, garantujem, doneti olakšanje!
    8. Lan, čudotvoran nije, ali pomoći može, a uz to je jako zdrav i koristan za mnoge druge procese u organizmu, s toga navalite na lan! Preporuka je da ga dodate u musli (sveže iskrckan, polumleven), ili da ga pustite da nabubri preko noći, te ga tako konzumirate (može u kefiru, kiselom mleku...)
    9. Fizička aktivnost, znate već sve... Gym power! J
    10. Magnezijum, jedini suplement koji Vam od srca mogu preporučiti, bez nus efekata jeste Mg! Čini čuda, verujte! No, njega lako možete uneti i kroz mineralnu vodu.

    sljiva

    Naši slatki predlozi kako da izbegnete zatvor

    • Happy honey šljiva – jaka kašika ujutru uz čašu tople limunade (čini čuda svaki put)
    • Happy honey šljiva na integralnom tostu (što je veći procenat integralnog brašna, veći je sadržaj vlakana, što nam u ovom slučaju i te kako treba!)
    • Musli od ovsenih pahuljica i mekinja zaslađen Happy honey po izboru!
    • Domaći voćni jogurt sa čia i semenkama lana: jogurt + Happy honey malina + semenke (ne mrštite se i ne klimajte glavom sa neodobravanjem, verujte mi na reč i probajte!)
    • Kefir + Happy honey malina + psilijum
    • Tufahije sa Happy honey šljiva (recept uskoro).

    Uz malo discipline i teglicu Happy honey šljive obećavam Vam zaboravićete kako je to biti u zatvoru, a osećaj slobode uz omiljenu domaću ili srpsku, ali našu Happy honey šljivu biće lepši nego ikad!

    Autor teksta: Tanja Olajdžija
    Više o sirovom medu pogledajte na: happyhonney.rs.

     2378
  • Zakintos

    Zakintos

    Zakintos ili Zante je treće po veličini jonsko ostrvo. Smatraju ga najlepšim grčkim ostrvom. Južni deo Zakintosa je niži i ravniji, dok je severni planinski deo i uglavnom ogoljen. Najviši vrh ostrva je Vrahionas na 758 metara nadmorske visine. Celo ostrvo se prostire na površini od 409 km, dužine od 40km a širine od 20km. Plaže su uglavnom uvalice okružene visokim stenama. Na Zakintos možete doći avionom ili feribotom iz najbližih kopnenih luka.
    Najbolji način za kretanje ostrvom je da iznajmite auto ili motor. Takođe možete koristiti lokalni prevoz koji je dobro organizovan ili da iznajmite bicikl ukoliko volite da vozite po brdovitom terenu na velikim temperaturama.

     6380
Duo divnih letnjih kolača.
2150
Malo adaptirana mimoza, sa dosta povrća. Skoro pa ručak.
3697
Leto, dobro društvo i dobra kapljica! Na primer Sauvignon Blanc... :)
3148
Brz, lak i ukusan desert...
2482
Meke i ukusne kiflice...
3013
Sočna čokoladna torta...
2901