• Karanfilić

    Karanfilić

    Karanfilić je sušeni, neotvoreni pupoljak. Latinski naziv je Syzygium aromaticum, sin. Eugenia aromaticum ili Eugenia caryophyllata. Kod nas se naziva i klinčić. Poznat je po svom veoma intenzivnom mirisu. Pospešuje varenje i apetit, deluje kao antiseptik i jača cirkulaciju. Preporučuje se kod lošeg zadaha i slabih desni. U hladnim zimskim danima slobodno ubacite komad-dva u kuvanom vinu. Poboljšaće njegov ukus i miris i pomoćiće vam da se brže ugrejete i umirite. Takođe dodajte ga kada pripremate kompote, medenjake, kolačiće sa jabukama...

     10637
  • Zbog čega je važan pravilan unos kalorija

    Zbog čega je važan pravilan unos kalorija

    Kalorije su "gorivo" koje omgućava telu da neometano funkcioniše, ali je teško odrediti minimalnu količinu koja je neophodna. Njihov broj varira u odnosu na starost, pol, nivo aktivnosti. Na primer, tinejdžeri, žene koje su veći deo dana fizički aktivne moraju uneti najmanje 2.200 kalorija dnevno, dok vrlo aktivne žene, dečaci u adolescentskom periodu i aktivni muškarci bi trebalo da unesu minimum 2.800 kalorija dnevno. Mada, važno je napomenuti da broj kalorija zavisi i od visine, kao i težine. Fokus je uvek na zdravim i izbalansiranim obrocima, a brzu hranu bi trebalo svesti na minimum.

    Ukoliko unosite premalo kalorija, često može doći do grčeva u mišićima. Nedostatak vitamina B12 može biti izuzetno opasan, posebno ukoliko je njegov unos smanjen tokom detinjstva ili u periodu trudnoće kod žena. Telo usled nedostatka ovog vitamina ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca i mozak ne dobija dovoljno kiseonika.

    Poremećaji u ishrani, kao što su i anoreksija i bulimija su rezultat nedostatka kalorija neophodnih za održavanje zdravlja. Abnormalni nivoi kalijuma, kalcijuma, natrijuma, magnezijuma i fosfora koji proizilaze iz poremećaja ishrane mogu dovesti do ravnoteže elektrolita u telu. Ukoliko patite od čestih bolova i grčeva u stopalima, to je jedan od načina na koji vam telo ukazuje na nezdravu ishranu.

     1292
  • Kajsija

    Kajsija

    Kajsija je poreklom iz Kine i Kirgistana ali se gaji u svim krajevima gde je topla klima. Osim samog ploda jestivo je i samo jezgro koštice, pa zbog toga kajsija spada u koštunjavo voće. Sveža kajsija sadrži šest puta manje kalorija nego suva. Kajsiju smo navikli da konzumiramo svežu, u kompotu, sok, sušenu, marmelada, džem, kao deo torti i kolača... U našim prostorima je dosta poznata i rakija od kajsije. Kajsija se može koristiti kao diuretik, laksativ, antioksidans, a povoljno deluje pri čišćenju organizma od raznih toksina.
     15298
  • Uticaj preterane konzumacije šećera na organizam

    Uticaj preterane konzumacije šećera na organizam

    Samo pet odsto kalorija bi trebalo da potiče od unetog šećera, odnosno oko 6 kašičica šećera dnevno. Preterana konzumacija šećera može loše uticati na vašu kožu ili biti uzrok jakih glavobolja, oštećenja zubne gleđi ili povišenog krvnog pritiska.

    Skriveniji znaci viška šećera svode se na povećanje različitih masti koje cirkulišu u krvi. Iako mehanizmi pomoću kojih šećer može uticati na nivo holesterola i masnoća u krvi nije u potpunosti poznat, istraživači sugerišu da fruktoza može izazvati povišen nivo triglicerida i "lošeg" holesterola. Mnogobrojne studije ukazuju na vezu između unosa šećera i rizika od depresije.

     882
  • Organsko mleko sadrži 50 odsto više omega 3 masnih kiselina

    Organsko mleko sadrži 50 odsto više omega 3 masnih kiselina

    Omega 3 čuva zdravlje kože i podstiče neurološke funkcije. Rezultati koji potvrđuju da organsko mleko sadrži i do 50 odsto više omega 3 masnih kiselina zasnovani su na meta analizi i uključuju 196 zasebnih studija. Pored toga, organsko mleko nudi 40 odsto više linoleinske kiseline i malo više gvožđa, karotena i vitamina E. Jasno je da bi svakodnevna ishrana trebalo da uključuje dosta svežeg (organskog) povrća i voća zajedno sa umerenom količinom fermentisane hrane radi suzbijanja hroničnih bolesti. Iznad svega, nutricionisti preporučuju unos ribe bar 3 puta nedeljno, naročito masne morske ribe bogate ovim kiselinama.

     1299
Ukusna broja koja se lako sprema uz dodatak blitve... tek da ne bude prazno! :)
3281
Glavno jelo, toplo predjelo na vama je. U svakom slučaju bićete veoma zadovoljni!
1325
Tradicionalno nedodoljiva!
1943
Nećete se pokajati sigurno!
4057
Veoma su ukusne!
2177
Veoma ukusno i lepo izgleda!!!
1213