• Započnite jutro đumbirom!

    Započnite jutro đumbirom!

    Dodajte jednu kafenu kašičicu mlevenog đumbira u svoju jutarnju kafu i napravićete tradicionalni bliskoistočni napitak koji ne samo da pomaže varenju već pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Čaj od đumbira pak doprinosi smirenosti. Šolja čaja od đumbira u jutarnjim časovima korisna je za ublažavanje mučnine. Isprobajte!

     1026
  • Pet namirnica koje nepovoljno utiču na prehladu

    Pet namirnica koje nepovoljno utiču na prehladu

    Beli hleb – Utiče na porast šećera u krvi što dalje izaziva upale.

    Gazirana pića – Borba tela protiv infekcija uzrokuje zamor. Dodatni šećeri u gaziranim pićima pogoršavaju upale.

    Sir – Mlečni proizvodi utiču na povećano lučenje sluzi.

    Krekeri – Izbegavajte rafinirane proizvode od belog brašna jer šire upalne procese i otežavaju varenje.

    Pica – Pored obrađenog mesa, zasićenih masti i velikih količina soli, pica izaziva oksidativni stres i onemogućava telu da se bori protiv upala.

     965
  • Japanska jabuka – „plod bogova“

    Japanska jabuka – „plod bogova“

    Japanska jabuka – „plod bogova“ uzgajana je vekovima unazad u mnogim kulturama. Bogata je vitaminom A, C, E i B6 kao i dijetetskim vlaknima, manganom, bakrom, magnezijumom, kalijumom i fosforom. Zbog prisustva vitamina C jača imunitet i povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca. Dobar je izvor vlakana – skoro 20 odsto preporučenog dnevnog unosa. Povećava sekreciju digestivnih sokova i zbog prisustva kalijuma povoljno utiče na krvni pritiska. Preporučuju se svima koji imaju problema sa jetrom, suvim kašljem, dijarejom...

     1136
  • Ulje soje – jedno od najkonzumiranijih na svetu!

    Ulje soje – jedno od najkonzumiranijih na svetu!

    Sojino ulje efikasno je u poboljšanju rada srca, snižavanju holesterola i jačanju imunog sistema. Smanjuje kognitivne poremećaje, sprečava osteoporozu i utiče na zdravlje očiju i kože. Prema statistici, sojino ulje je jedno od najčešće korišćenih biljnih ulja na svetu. Većina sojinog ulja se rafiniše, meša, a ponekad i hidrogenizuje i može se razvrstati prema različitim nivoima jačine u zavisnosti od željene primene. Smatra se zdravijim od većine drugih biljnih ulja zbog prisustva većeg broja masnih kiselina. Visok sadržaj vitamina E u njemu deluje kao moćan antioksidant, a na isti način štiti kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

     1131
  • Zašto je važan unos zdravih masti?

    Zašto je važan unos zdravih masti?

    Veoma dugo su vodeći stručnjaci isticali kako masti na brojne načine loše utiču na zdravlje. Ipak, ustanovljeno je da određene masti poboljšavaju naše zdravlje. „Zdrave masti“ dele se na dve glavne kategorije – nezasićene masti i polinezasićene masti. Polinezasićene uključuju omega-3 masne kiseline, pomažu u regulisanju upala i igraju značajnu ulogu kada je reč o zdravlju srca, pa čak i utiču na raspoloženje. Nezasićene masti mogu smanjiti loš holesterol i od ključnog su značaja za metaboličke funkcije.

    Studija iz 2009. godine objavljena u časopisu za kliničku ishranu merila je efekat uticaja određenih vrsta masti na sitost. Petnaest ispitanika konzumiralo je različite masti ili ih uopšte nije bilo. Rezultati su pokazali da su učesnici koji su konzumirali nezasićene masti bili u većoj meri siti u odnosu na druge. Naravno, unos vlakana ili belančevina može odložiti potrebu za hranom duži vremenski period.

    Da li je vaša koža izrazito suva? Možda je to povezano sa nedostatkom zdravih masti u vašoj ishrani? Skloni ste ekcemima? U težim slučajevima koža puca i krvari? Obratite pažnju na unos zdravih masti!

    Vitamini i njihova apsorpcija je usko povezana sa mastima. Bez adekvatnog unusa vitamina A, mogli biste imati problema sa suvim očima, bez dovoljne količine vitamina C vaše rane i modrice će duže zarastati...

     1179
Keksići koji se tope u ustima.
Torta koja se brzo i lako pravi.
1946
Veoma ukusan i osvežavajući domaći liker od đumbira. Kako je dobar valja biti oprez i ne preterati sa konzumacijom :)
3218
Najbolji desert sa šljivama ikada.
1081
Ukusno i zdravo pecivo.
2156
Malo drugačije princes krofne.
1227