• Namirnice i napici koji izazivaju sluz

    Namirnice i napici koji izazivaju sluz

    Sluz je u manjim količinama neophodna pri uklanjanju klica koje se zadržavaju u zadnjem delu grla. Ponekad, usled prehlade ili infekcije možete imati više sluzi nego što je neophodno, a može biti i primetno gušća. Neke od namirnica tome doprinose, a nekad su izazvane alergijskim reakcijama zbog čega povećavaju proizvodnju histamina i utiču na kiselinski refluks.

    Obratite pažnju da li se to dešava nakon što konzumirate jaja, ribu, mleko, kikiriki, soju... Kiselinski refluks utiče da vam se kiselina vraća iz stomaka u grlo, ponekad može biti izazvan i kafom, nanom, paradajzom, citrusima, čokoladom i gaziranim pićima.

     1701
  • Pet najzdravijih mahunarki

    Pet najzdravijih mahunarki

    Brazilski orah – Bogat je selenom, mineralom odgvornim za pravilan rad štitne žlezde. Odličan je za zdravlje kože I noktiju.

    Indijski orah – Sadrži više gvožđa nego bilo koja mahunarka. Preporučuje se kod metaboličkih poremećaja, normalizuje nivo holesterola u krvi, a ima I antiseptička I antibakterijska svojstva.

    Kikiriki – Dobar izvor proteina I različitih vitamina I minerala kao što su magnezijum I fosfor.

    Pistaći – Mali zeleni dragulji imaju visok sadržaj hranljivih sastojaka I antioksidanasa. Predstavljaju jednu od mahunarki sa najvišom koncentracijom luteina I zeaksantina koji utiču na zdravlje očiju.

    Orasi – Neverovatan izvor omega-3 masnih kiselina koji smanjuju rizi od srčanih oboljenja. U poređenju sa drugim mahunarkama, sadrže nešto više kalorija I zdravih masti neophodnih za pravilno funkcionisanje čitavog organizma.

     2175
  • Razlozi zbog kojih ne treba izbegavati špargle

    Razlozi zbog kojih ne treba izbegavati špargle

    U vreme antike, špargla je smatrana lekom, zbog svojih karakteristika. Ova biljka je bogata glutationom, antioksidantom koji se bori protiv slobodnih radikala u telu i time snižava rizik od kancera. Ova biljka takođe sadrži velike količine vitamina A i betakarotena.

    Špargla je prirodan diuretik i aminokiseline koje se nalaze u njoj pomažu u čišćenju tela.

    Takođe, ona je sjajan izvor vitamina B, koji utiče na zdravu trudnoću. Ima i vitamina K, koji sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

    Lutein i zeaksantin su supstance koje su odgovorne za zdravlje očiju i smanjuju šansu za dobijanje katarakte ili slabljenja očnog mišića.

    I najzad, jedna stabljika sadrži od dve do četiri kalorije, tako da se možete opustiti i uživati u jelu!

     1692
  • Semenke lana - izvor zdravlja

    Semenke lana - izvor zdravlja

    Semenke lana neki nazivaju i najmoćnijom hranom na planeti, a postoje i dokazi koji kažu da njegovom konzumacijom smanjujete rizik od srčanih obolenja, moždanog udara, kancerogenih obolenja i dijabetesa.

    Sadrži vitamine A, F, E, B, omega 3, 6 i 9 masne kiseline, kojima je bogatiji čak i od ribljeg mesa.

    Smanjujete rizik od srčanih obolenja, moždanog udara, kancerogenih obolenja i dijabetesa.

    Lanena sluz je najodgovornija za uticaj lana na probavu, jer podstiče rad lenjih creva - najčešćeg problema mnogih ljudi.

    Lan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana neophodnih u ishrani, poseduje lecitin, koji može rastvarati masti i snižavati nivo holesterola.

    Semenke lana jačaju imuni sistem i preventiva su za brojne upalne bolesti.

    Stabilizuju bolni menstrualni ciklus.

    Ubrzavaju zarastanje opekotina od sunca.

    Laneno seme u sebi sadrži elemente natrijuma, magnezijuma, kalijuma, gvožđa, fosfora, cinka, selena i druge.

     1212
  • Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Hrana za ublažavanje upala i bolova

    Istraživači na Univerzitetu u Pensilvaniji otkrili su da jedna hemikalija u maslinovom ulju inhibira inflamatorne enzime na isti način kao ibuprofen. Koristite maslinovo ulje kao dodatak salatama, kao i u pripremi glavnih jela, čorbi...

    Bromelin, enzim za apsorbovanje proteina smanjuje zapaljenje. Studije pokazuju da konzumiranje ananasa može smanjiti bol kod pacijenata koji pate od osteoartitisa.

    Hrana bogata aminokiselinom triptofan može smanjiti osetljivost na bol samo jedan sat nakon konzumiranja hrane. Jedite više lešnike, seme suncokreta, ćuretinu, mlečne proizvode, soju, pirinač, pasulj, sočivo...

    Zeleno, lisnato povrće uključujući kale, zelenu salatu, spanać, puni su antiinflamatornim flavonoidima i karotenoidima.

    Crna čokolada sadrži hranljive materije koje pomažu u borbi protiv upala.

    Grožđe jednako koliko i vino na upale deluje poput aspirina, ali bez iritacije stomaka.

    Čaj je bogat antioksidansima koji se zovu flavonoidi i koji štite ćelije od oštećenja. Takođe, sadrži i brojne hranljive materije čije delovanje može ublažiti zapaljenja.

    Brokoli sadrži glutation – moćan antioksidant koji može štititi od artritisa. U manjoj meri glutation sadrže i kupus, karfiol, krompir, paradajz, avokado, grejpfrut, breskve, narandže...

     1294
Osim kikirikija u čokoladu možete staviti seckane orahe, lešnike, bademe... Ja stavim čak i po jednu višnju iz kompota. Prijatno.
3006
Možete koristiti i jagode umesto malina. Po želji ohladite u zamrzivaču pa ćete dobiti fin domaći sladoled. Prijatno.
2276
Odličan je za tople letnje dane. Prijatno.
1697
Brzo i jednostavno.
1905
Kolač je sočan, mek, sladak... Prijatno.
1869
Od ovog testa meni ispadne 20-22 kolača, a fila uvek malo ostane. Prijatno.
2140