• Majoran – najbogatiji biljni izvor vitamina K

    Majoran – najbogatiji biljni izvor vitamina K

    Slatki majoran je jedna od veoma omiljenih biljaka, posebno u mediteranskom regionu. Stari Grci su ga koristili za izradu venaca, smatrajući ga simbolom mira, sklada i sreće.

    Sadrži mnoštvo značajnih fitonutrijenata, minerala i vitamina koji su neophodni za optimalno zdravlje.

    Brojna jedinjenja u majoranu imaju protivupalna dejstva.

    Sveža biljka ima visok nivo vitamina C koji pomaže u uklanjanju slobodnih radikala iz tela.

    Visok je nivo i beta-karotena, vitamina A, luteina i zeaksantina.

    Slatki majoran je jedan od najbogatijih biljnih izvora vitamina K.

    Odličan je izvor minerala poput gvožđa, kalcijuma, mangana, cinka i magnezijuma.

     688
  • Četiri namirnice bogate zdravim mastima

    Četiri namirnice bogate zdravim mastima

    Telu je neophodna mast kako bi pravilno funkcionisalo, posebno kada je reč o apsorbovanju vitamina, dodatnoj energiji, nivou hormona itd. Ovo su četiri namirnice na samom vrhu liste kada je reč o sadržaju zdravih masti.

    Maslinovo ulje – Jedna kašičica maslinovog ulja sadrži 10 grama zdravih mononezasićenih masti. Da biste redukovali unos zasićenih masti, koristite maslinovo ulje umesto maslaca za hleb i testenine.

    Pistaći – 90 odsto masti predstavljaju zdrave masti. Pored toga, odličan su izvor vlakana i proteina.

    Semenke bundeve – 75 odsto masti čine zdrave masti. Pored proteina i vlakana, sadrže veliku količinu magnezijuma.

    Avokado – Jedino voće bogato zdravim mastima – u proseku oko 3 grama mononezasićenih i 0,5 grama polizasićenih.

     963
  • Kako bakar utiče na zdravlje?

    Kako bakar utiče na zdravlje?

    Bakar je treći najzastupljeniji mineral u našem telu. Ima brojne prednosti: jača krvne sudove, kosti, tetive i nerve, osigurava zdravu pigmentaciju kose i kože i utiče na zgrušavanje krvi. Može se koristiti kao dodatak ishrani, a možete ga unositi i putem avokada ili ostriga koji su njegovi najbolji izvori.

    Neophodan je u formiranju kolagena, fundamentalnih proteina značajnih za zdravlje kostiju, kože i vezivnog tkiva. Potreban je za proizvodnju mnogih enzima, kao i nekih od najmoćnijih antioksidanasa u telu. Uključen je u formiranje melanina koji je od velikog značaja za zdravlje kože, kose i očiju.

     1462
  • Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Prednosti upotrebe kuhinjskog pribora od drveta

    Od davnina drveno posuđe i pribor za kuvanje preferirano je u odnosu na druge materijale. Ponekad zarad tradicionalnosti ali i iz praktičnih razloga. Brojne su prednosti korišćenja drvenih kuhinjskih alata u odnosu na nerđajući čelik ili plastiku.

    1. Drveni pribor ne oštećuje posuđe: Ovo je ujedno i jedna od najznačajnijih prednosti jer drvo ne šteti površinskim slojevima posuđa od livenog gvožđa ili nerđajućeg čelika.
    2. Drveni pribor ne provodi toplotu: Ukoliko ostavite drvenu varjaču u zagrejanom loncu duže vreme, neće doći i do zagrevanja drške. To nije slučaj sa metalnim priborom, a kod plastike može doći do topljenja usled visoke temperature.
    3. Drvo je inertni materijal: Nije reaktivno i neće ispuštati štetne hemikalije u vašu hranu. Ne reaguje sa kiselinama u hrani i ne menja njen ukus što je slučaj sa metalnim priborom.
    4. Trajnost: Drveni pribor je veoma izdržljiv i dokle god ga održavate na pravilan način, duže će vas služiti.
    5. Klice i bakterije ne vole drvo: Istraživanja pokazuju da se klice i bakterije mnogo brže šire na plastici i metalu nego na drvenim površinama.
    6. Ekološki odgovoran izbor: Drvo je prirodni i obnovljiv materijal što je još jedan razlog koji ide u prilog i očuvanju životne sredine upotrebom pribora napravljenog od obnovljivih, biorazgradivih i netoksičnih elemenata.

    Proizvod sa slike kao i mnoge druge drvene proizvode za Vašu kuhinju i domaćinstvo možete pronaći i poručiti putem:

     932
  • Luk i med - dobitna kombinacija

    Luk i med - dobitna kombinacija

    Pored dodataka ishrani, kombinacija luka i meda je zapravo prirodni lek. Ubrzavaju metabolizam, utiču na efikasnije varenje i "razbijaju" masti. Luk mora biti sirov, jer toplota uništava neke od jedinjenja kao što su lizin i arginin. Najbolje je konzumirati jedan čen belog luka na jednu kašičicu meda i to sat vremena pre doručka. Ova savršena kombinacija obezbeđuje vaše telo neverovatnim količinama gvožđa, cinka, kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, selena, mangana, vlakana, tiamina, niacina, vitamina C i B6...

     1153
Brz i jednostavan doručak ili večera.
Brzo, jednostavno, lako, i pre svega ukusno.
Ukusno, brzo, jednostavno.
Preukusan kremasti desert u čaši.
Osvežavajući letnji kolač.
Strana 5 od 1720