• Smanjite bore konzumiranjem pravih namirnica

    Smanjite bore konzumiranjem pravih namirnica

    Bore su svakako jedan od najgorih neprijatelja žena i postoji par načina kojima ih možemo sprečiti - na primer skupim kremama ili zatezanjem lica kod hirurga. Ni jedna ni druga opcija nisu baš jeftine, pa probajte unosom sledećih namirnica da ih makar malo ublažite:

    Belo meso - bogato je proteinima. Dok varimo proteine, telo ih razbija u aminokiseline koje pomažu u stvaranju ćelija i kolagena koji daje strukturu koži. Dobar izvor ovih proteina je i riba.

    Beli luk - obiluje antioksidantima polifenolima i upravo oni štite kožu od slobodnih radikala (nestabilnih molekula koji razbijaju kolagen). Za lepu kožu, zgnječite beli luk, ostavite ga da odstoji 15 minuta kako bi otpustio sve zdrave sastojke i potom nastavite sa pripremom recepta.

    Zeleni čaj - dok je kafa najgori neprijatelj kože jer prouzrokuje prerano stvaranje bora, zeleni čaj je pravi prijatelj jer je takođe izvor gore navedenih polifenola. Zamenite kafu ovim čajem i na taj način održite svežinu i zategnutost lica.

    Voda - veoma je bitna jer hidrira kožu. Voda "puni" membranu ćelije kože tečnošću i na taj način ćelije lakše zadržavaju zdrave nutrijente. Vaša koža će izgledati hidrirano i glatko.

    Maline - u suštini svo bobičasto voće (kupine, borovnica, jagode, trešnje, a pogotovo maline) je odlično u borbi protiv bora, jer sadrži više antioksidanasa nego bilo koje drugo voće ili povrće. Već smo napomenuli kako antioksidansi štite od slobodnih radikala, tako da svaki dan započnite sokom od bobičastog voća i koža će vam biti zahvalna.

    Maslinovo ulje - ovo zdravo ulje sadrži u sebi oleinsku kiselinu - tj. masnu kiselinu koja u umerenim količinama, baš kao i voda, održava ćelije kože hidriranim. Pored toga, maslinovo ulje je bogato i vitaminom E koji takođe održava kožu mladolikom. Za najbolje rezultate, koristite ekstradevičansko maslinovo ulje.

    Losos - omega 3 masne kiseline u lososu nisu dobre samo za srce, već su odlične i za kožu. Konzumirajte barem dve porcije masne ribe poput lososa nedeljno i rezultati će ubrzo biti primetni.

    Pasulj - po studiji grupe naučnika iz Australije, osobe čija se ishrana sastoji od pasulja (koji je pun proteina), ribe, maslinovog ulja i bobičastog voća, imaju najmanje bora, a i pojavljuju se znatno kasnije nego kod osoba koje ne konzumiraju ove četiri grupe namirnica. Dakle, zaključak je da su proteini, zdrave masnoće i antioksidansi najbolji saveznici u borbi protiv bora.

     494
  • Propolis-prirodni antibiotik

    Propolis-prirodni antibiotik

    Za šta se upotrebljava propolis?

    Terapija medom i pčelinjim proizvodima (propolis, matični mleč, polen) naziva se apiterapija. Propolis je prirodni proizvod koji se tradicionalno koristi preko 2000 godina. Proizvode ga pčele, njime oblažu tavanicu košnice i na taj način je dezinfikuju.
    Propolis se koristi kod:

    • prehlada i gripa, kod bakterijskih infekcija gornjih disajnih puteva, kod sinuzitisa, pojačane sekrecije sluzokože nosa, kao imunostimulator (u obliku kapi, kapsula)
    • kod neprijatnog daha iz usta, upalnih procesa grla i usne duplje, afti (u obliku spreja)
    • kod herpesa, rana, ekcema, posekotina, opekotina (u obliku gela)
    • kod paradentoze, paradentopatije (u obliku spreja)
    • gastritis, kolitis (u obliku kapi)
    • kod pojačanog vaginalnog sekreta (u obliku vaginaleta)

    Propolis se primenjuje i u preventivi kod upalnih procesa uha, grla, nosa, usne duplje, gornjih disajnih puteva, za podizanje opšte otpornosti organizma. Propolis se može koristiti kao prva linija odbrane kod bakterijskih infekcija, pre nego što se pribegne antibiotskim lekovima. Uzroci prehlada i gripa nisu bakterije, nego virusi, pa je u tom slučaju bolje koristiti propolis, jer on ima antivirotsko dejstvo. Pošto se često mešaju virusne i bakterijske infekcije, a antibiotici nepotrebno koriste i kod virusnih infekcija (antibiotici ne deluju na viruse), najbolje bi bilo prvo se odlučiti za upotrebu propolisa, jer on ima šire dejstvo, a potom, ako treba, pribeći antibioticima.

    Kako deluje propolis?

    Propolis ispoljava:

    • antibakterijsko dejstvo (sprečava razvoj i širenje bakterija Strptococus, Bacilus, Salmonella)
    • antivirusno dejstvo (deluje protiv herpes virusa tip 1)
    • antigljivično dejstvo (na Candidu albicans, C. tropicalis, C. krusi, C. guillermondi)
    • antiseptično dejstvo (dezinfikujuće)
    • lokalno anestetičko (smanjuje bol)
    • blago antioksidaciono dejstvo (štiti od dejstva slobodnih radikala)

    Kako se uzima propolis?

    Kapi propolisa 10% rastvor, se obično koriste na sledeći način: oko 20 kapi se nakapa u vodu, na kašičicu meda ili kocku šećera i uzima 2-3 puta dnevno. Ako se koriste kapi (tinkture) veće koncentracije propolisa, doze su manje (npr. 30% rastvor maksimalno 2 puta po 8 kapi). Kod primene spreja za usta, potrebno je propolis naprskati direktno na bolno mesto ili na ranice, u slučaju afti. Od propolisa se može napraviti i rastvor za ispiranje usta kod infekcija. Sprej za nos na bazi propolisa, koristi se nekoliko puta dnevno po potrebi, a za razliku od lekova ne dovodi do stvaranja navike posle duže upotrebe. Gel propolisa se koristi kod površinskih rana, posekotina, ekcema, herpes virusa, a maže se 2-3 puta u toku dana. Masti na bazi propolisa i lekovitog bilja se koriste kod suve kože, za regeneraciju kože, kod hemoroida. Vaginalete propolisa se primenjuju kod pojačanog vaginalnog sekreta i kao vaginalni antiseptik.

    U kojim slučajevima se ne sme koristiti propolis?

    Kod postojanja alergije na pčele ili pčelinje proizvode.

    Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni propolisa?

    Propolis može dovesti do pojave alergijskih reakcija, a osobe alergične na druge pčelinje proizvode su sklonije pojavi alergije na propolis. Lokalno primenjen propolis može dovesti do kontaktnog dermatitisa.

     

    Izvor: prirodnilek.com

     5047
  • Brokoli kao zaštita od raka

    Brokoli kao zaštita od raka

    Brokoli sadrži jedinjenje pod nazivom sulforafan čiji je nivo najbolje očuvan ukoliko se ovo povrće kratko kuva na pari. Pored toga što blokira nagomilavanje masti u jetri, brokoli štiti jetru od brojnih bolesti i oštećenja. Jedna šolja brokolija sadrži 9 odsto preporučene dnevne doze dijetetskih vlakana, koja čiste creva od štetnih materija, regulišu probavu i apsorbuju šećere iz crevnog trakta. Ima i jaka anti-upalna svojstva u lečenju ćelija obolelih od leukemije. Jedinjenja i enzimi u brokoliju mogu proizvesti fenetil izotiocijanat čija veća količina može biti prevencija protiv raka. Studija naučnika sa Univerziteta u Mičigenu sugeriše da sulforafen, za razliku od konvencionalne hemoterapije, ciljano uništava matične ćelije malignih tumora dojke.

     515
  • Kalendar branja lekovitih biljaka

    Kalendar branja lekovitih biljaka

    Volite da koristite lekovite biljke koje ste sami ubrali? Evo kalendara kada se koja bere. Naravno pre svega morate biti upoznati sa tim koja biljka kako izgleda, gde je možete pronaći  i na koji način se koristi.

    Januar: Imela.

    Februar: Imela, zubača i pirevina, maslačak, cvet podbela (konjsko kopito)...

    Mart: Zubača, hrastova i druge kore, jagorčevina, kopriva, krušina, ljubičica, maslačak, pirevina, podbel, veliki čičak, srčenjak (trava od srdobolje ili trava od srca), pupoljci od topole, breze i drugog drveća, bedrenika, vodopija (gologuza, cikorija,golica), vrbova kora...

    April: Božur, dobričica, glog, gorka detelina, jagorčevina, kamilica, kopriva, ljubičica, dan i noć, maslačak, ognjica (oman, žuti kolotoč, volujsko oko), plučnjak, podbel (cvet i list), čičak, rusa (lastina trava, zmijino mleko, lastavičina suza), rusomača (pastirska torbica, hoću-neću), srčenjak (trava od srdobolje ili trava od srca), trn...

    Maj: Božurov i bagremov cvet, bokvica, breza, bunika, đurđevak, divlji kesten, dobričica, glog, gorka detelina, gorocvet, islandski lišaj, jagoda, kamilica, kopriva, kesten pitomi, kopriva mrtva, kupina, lazarkinja (ivanjsko cveće), lipa, maslačak, majčina dušica, matičnjak, milogled, plučnjak, podbel, zova, žalfija...

    Juni: Beli slez, bokvica, borovnica, breza, brusnica, buhač, bunika, dan i noć, digitalis, divizma, dobričica, glog, gorka detelina, hajdučica, kesten pitomi, jagoda, jagorčevina, kantarijon, kičica, kopriva mrtva bela, kruška, kupina, malina, matičnjak, majčina dušica, majska ruža, nana, nar, neven, orah, pelin, plučnjak, rusomača, rutvica, rastavić, različak, crni slez, suručica, kamilica, divlji mak, velebilje, virak, vranilovka, zova...

    Juli: Bokvica, borovica, breza, brđanka, brusnica, bunika, divlja ruža, hajdučka trava, islandski lišaj, jagoda, kadulja ili žalfija, kantarijon, kim, kokotac, kopriva, kopriva bela mrtva, kupina, lavandula, lipa, matičnjak, miloduh, mrazovac, nana, orah, pelen, podbel, rastavić, rosulja, slez beli, slez crni, sitnica, tatula, timijan, titrica, troskot, velebilje, divlji mak, vidac, virak (rosanica, biserka plašt device Marije), zova, žavornjak (delfinijum)...

    Avgust: Bokvica, borovnica, brđanka, bunika, čemerika, crvotočina, hajdučica, hmelj, ivansko cveće, islandski lišaj, kantarijon, kim, klek, kopriva, kupina, majoran, majčina dušica, miloduh, neven, pelen, petrovac, podbel, crni i beli slez, smilje, smrduša, srcopuc, razgon, različak, vidac, vratič...

    Septembar: Čemerika, divlja ruža (šipak), drenjine, hmelj, hrastova kora i žir, islandski lišaj, klekinje, lincura, morač, mrazovac, nana, nar, neven, orah, oskoruša, pasulj, pelen, peršun, pirevina, repušina, sapunjača (crvena i bela), beli slez, tatula, trava od srca, trandavilje, trnjine, velebilje, zečji trn, sladić, zubača...

    Oktobar: Angelika, brđanka (moravka, brđanka, vučji zub), čemerika, dunja, glog, jedić, kopriva, lincura, maslačak, morač, pasulj, peršun, čičak, sapunjača, beli slez, trava od srdobolje, srčenjak, trnjine, zečji trn, slatki koren, zova...

    Novembar: Gloginje, iđirot, smreka, maslačak, macina trava, zubača, čičak, trava od srdobolje, bundevino seme, zečji trn, zubača...

    Decembar: Imela

     4100
  • Zašto je važno jesti grožđe?

    Zašto je važno jesti grožđe?

    Prema rečima brojnih stručnjaka, antioksidanti u grožđu sprečavaju porast bakterija koje izazivaju akne.

    Obilno prisustvo vlakana i hranljivih materija u grožđu utiču na zdrav rad digestivnog sistema, pomažu u prevenciji zatvora i probavnih smetnji.

    Poboljšava snagu kostiju i pomaže u lečenju koštane slabosti koja se javlja usled niskog nivoa kalcijuma.

    Ekstrakti u semenkama grožđa poboljšavaju funkciju pluća i povećavaju njihov kapacitet.

    Zbog visoke nutritivne vrednosti, grožđe je preporučljivo dijabetičarima.

    Sadrži moćne, prirodne hemikalije koje štite od srčanih oboljenja. Neke od njih imaju potencijal sprečavanja širenja ćelija raka.

    Istraživanja pokazuju da redovna upotreba grožđa štiti mrežnjaču, kao i funkciju očiju.

     306
Fina čorbica, od samo nekoliko sastojaka, gotova za 5 minuta!
Ukusni, mali zalogajčići.
Ukusne, lepe....
Hleb sa dodatkom.
Sočni, ukusni i što je najvažnije brzo se spreme.
Hleb koji se priprema sa jogurtom, finog je mirisa i ukusa.
Strana 4 od 1145