• Kako da se oslobodite viška soli?

    Kako da se oslobodite viška soli?

    So je najčešći začin u kuhinjama širom sveta. Istraživanja su godinama unazad utvrdila da ovaj začin može imati ozbiljne negativne uticaje na ljudsko zdravlje. Iako je tačno da je vašem telu potreban natrijum kako bi pravilno funkcionisalo, ne znači da mu je potraban i njen višak. Može izazvati bolesti srca, moždani udar ali može doći i do zadržavanja tečnosti u organizmu i pojave otoka.

    Pijte više vode. Stručnjaci preporučuju da pijete između šest do osam čaša vode dnevno jer voda za piće uklanja višak tečnosti koja se zadržava u telu, kao i natrijum. Ova jednostavna navika pomaže detoksikaciji organizma, održava vas hidriranim i smanjuje otoke. Konzumirajte više voća i povrća jer će vam pomoći da eliminišete višak soli. Zamenite so drugim začinima kao što su: beli luk svež crni biber, kari u prahu, origano i ruzmarin. Trebalo bi svakod dana da budete fizički aktivni kako biste kroz znoj izbacili višak soli i sve toksine.

     971
  • Energetske i hranljive vrednosti: orasi

    Energetske i hranljive vrednosti: orasi

    Orah potiče iz južne Evrope i centralne Azije. Predstavlja simbol intelektualne snage zbog čega se, između ostalog, smatra i "hranom za mozak". Bogat je omega 3 masnim kiselinama, reguliše nivo holesterola, pomaže u borbi protiv nesanice, jača kosti. Imajući u vidu da je bogat vlaknima, povoljno utiče na sistem organa za varenje.

    Energetska vrednost: 691 kcal

    Ugljeni hidrati: 13,86 g

    Proteini: 9,17 g

    Masti: 71,9 g

    Holesterol: 0 mg

    Dijetalna vlakna:9,6 g

    Niacin: 1,17 mg

    Vitamin A: 56 IU

    Vitamin C: 1,1 mg

    Vitamin E: 24,44 mg

    Natrijum:

    Kalijum: 410 mg

    Kalcijum: 70 mg

    Gvožđe: 2,53 mg

    Magnezijum: 121 mg

    Cink: 4,53 mg

     1280
  • Karen MacNeil

    Karen MacNeil

    Karen Meknil je jedan od vodećih stručnjaka za vino u Sjedinjenim Državama. Autor je nagrađivane knjige „The Wine Bible", prepoznate kao najsveobuhvatnije delo o vinu napisane od strane američkog autora. Njeni članci o hrani i vinu objavljivani su u više od 50 časopisa i novina uključujući i „The New York Times", „Food and Wine", „U.S.A. Today", „Elle", „Cooking Light" i „Town & Country". U saradnji sa svojim timom stručnjaka, Karen se konsultuje i razmenjuje iskustva sa seminara i programa za korporativne klijente, firme i pojedince. Kreatorka je i osnivačica Rud Centra za profesionalne studije vina. Magazin „Time" je Meknilovu 2004. godine doslovno proglasio američkom misionarkom vina.

     1663
  • Kako sačuvati zdravo srce

    Kako sačuvati zdravo srce

    Da biste smanjili rizik od kardiovaskularnih bolesti, kao i da biste smanjili simptome već postojećih oboljenja, pokušajte slediti sledeća pravila.

    Ograničite unos zasićenih masnih kiselina - birajte krtije meso i nemojte jesti kožu sa pečenja. Nemojte konzumirati mesne prerađevine, hranu dinstajte, grilujte, pecite ili kuvajte, a nemojte je pržiti.
    Redovno jedite ribu i hranu biljnog porekla bogatu proteinima, poput soje, pasulja, sočiva i orašastog voća. Jedite sir sa manjim postotkom mlečne masti. Zamenite svoj punomasni jogurt kiselim mlekom koje je manje masno i lakše se vari. Nemojte jesti mnogo margarina, slatkiša i testa.

    Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama - ulje od lanenog semena i soje.Takođe, svojoj ishrani dodajte orašasto voće, ribu i jaja.

    Ograničite unos natrijuma (soli) - višak natrijuma u organizmu povišava krvni pritisak i otežava rad srca, tako da je korišćenje manje količine soli od one na koju ste navikli blagotvorno za srce. Da bi jelo imalo dodatnu dimenziju, koristite začinske biljke, a ne so.

     1834
  • Ublažite gorušicu pravilnom ishranom

    Ublažite gorušicu pravilnom ishranom

    Gorušica je neugodan osećaj peckanja ili čak žarenja u želucu i grudima koji se polako preko jednjaka penje do grla i javlja se odmah nakon obilnijeg i masnog obroka. Smatra se da pogađa skoro petinu svetske populacije i ako se jako retko javlja, ne pretstavlja veliki problem. Međutim, ako vas želudačna kiselina muči više puta nedeljno, možda je vreme da povedete računa o ishrani, jer dugotrajna gorušica može stvoriti i ozbiljnije zdravstvene probleme kao što su oštećenje sluznice jednjaka i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), koju prati otežano gutanje, promuklost, suv kašalj i konstatan bol u predelu stomaka.

    Pre svega, ako imate problema sa gorušicom treba da izbegavate bilo koji alkohol, gazirana pića, kafu i citrusne sokove. Što se tiče jela, izbacite svu masnu, prerađenu, previše začinjenu i ljutu hranu, kao i onu koja je pržena na mnogo masti i ulja.

    Preporučljivo je svo voće sem citrusnog, a najviše prijaju banane. Što se tiče povrća, može se jesti sve osim luka, dok su mnogi primetili da im ni paprike ne prijaju, pogotovo ako su spremljene u vidu đuveča ili ajvara. Izbegavajte i žumance. Pošto su meso i proteini bitni za pravilan rad organa, jedite samo meso sa niskim procentom masnoće (i to obareno) i ribu. Od ugljenih hidrata, najviše se preporučuje zob koji je zbog visokog procenta minerala i rastvorljivih vlakana savršen saveznik u borbi protiv gorušice. Sličan pozitivan efekat imaju i mahunarke, integralni pirinač i kuskus.

    Još par preporuka: ako vam pravilna ishrana nije donela željene rezultate, postoji još par stvari na koje treba da obratite pažnju. Pre svega, jedite više manjih obroka. Obilan obrok pritiska mišić između želuca i jednjaka i veće su šanse da će nastati gorušica iako ste uneli zdrave namirnice. Ako ste gojazni, smršajte jer salo okupljeno oko abdomena takođe stvara pritisak na želudac. Krećite se posle svakog obroka i izbegavajte kaiševe i preusku odeću. Za kraj, ostavite duvan - po mnogim studijama upravo duvanski dim sprečava čišćenje kiseline iz jednjaka.

    Pravilna ishrana može u dosta velikoj meri potpomognuti lečenje gorušice, ali ako nakon dužeg vremena simptopi i dalje ne prestaju, najbolje je da se konsultujete sa lekarom koji će vam prepisati lekove koji će podupreti vaš put do izlečenja.

     2207
DInstani grašak i lepljivi pirinač: jednostavno, brzo, neobično i ukusno.
Brza i jednostavna poslastica.
Za doručak, za večeru, izbor je vaš.
Doručak, užina, večera. 
Fina okrepljujuća čorba.
Voćni sok prepun vitamina.
Strana 3 od 1720