• Zašto je važno jesti vlakna?

  Zašto je važno jesti vlakna?

  Rezistentni skrob je komponenta vlakana koja “odoleva” varenju u tankom crevu zbog čega povećava sitost i smanjuje glad. Kada rezistentni skrob stigne do debelog creva, služi kao gorivo pojedinim bakterijama. Vlakna, pre svega, obezbeđuju zaštitu od kardiovaskularnih bolesti i toksina. Vlakna učestvuju u detoksikaciji organizma, regulišu nivo holesterola i deluju kao antioksidansi. Preporučen dnevni unos je 20 – 40 grama. Povećan unos vlakana može loše uticati na proces varenja i oštetiti sluzokožu creva.

   364
 • Tri trika da brže rashladite flašu belog vina

  Tri trika da brže rashladite flašu belog vina

  Isplanirali ste super žurku, sve pripremili i nabavili odlično belo vino. No, zaboravili ste da ga stavite u frižider i rashladite. Gosti svakog trenutka stižu, šta vam je činiti? Bez brige, na ova tri načiuna će belo vino brže dostići željenu temperaturu, ne očekujte čudo, no vredi isprobati!

  1. Stručnjak za vina i autor bestselera "Kako piti kao bilioner", Mark Oldman, preporučuje da se flaša belog vina stavi u kanticu, doda led do otpilike jedne trećine, potom hladna voda do vrha, te da se na kraju doda nekoliko kašika soli. Po njegovim rečima, hladna voda popunjava vazdušni prostor između kockica leda i na taj način odvlači toplinu što dalje od flaše, a so dodatno snižava temperaturu zamrzavanja vode.

  2. Po drugoj teoriji, koju zagovara Kejti Oven, direktorka vinarije Winc, flašu belog vina treba u potpunosti obmotati vlažnim ubrusima ili papirnim maramica te ostaviti u zamrzivaču oko 10 minuta.

  3. Treći način kako da brzo rashladite flašu belog vina će vam najverovatnije biti najmanje koristan jer vam je za njega potrebno da imate unapred pripremljena zamrznuta zrna belog grožđa - samo ubacite nekoliko komada u flašu i vino će se vrlo brzo rashladiti a i dobiti bogatiji ukus - tvrdi sajt epicurious.com

  Naravno, na ovim ledenim zimskim temperaturama, mi vam preporučujemo i to da samo ostavite flašu da odstoji par minuta na terasi ili u snegu u dvorištu, sigurni smo da će i ovaj trik itekako delovati :)

   234
 • Papaja - “plod anđela”

  Papaja - “plod anđela”

  Papaja ili ‘plod anđela’ kako ga je Kolumbo nazvao jest plod drveta Carica papaia, a koristi se u komercijalne i medicinske svrhe. Bogat je izvor antioksidanasa, karotena, vitamina C, B, E, K, pantotenske kiseline, kalijuma i magnezijuma. Pomaže snižavanju holesterola i uklanjanju toksina iz debelog creva. Sadrži enzime koji smanjuju upalne procese. Ima antimikrobna svojstva i može eliminisati crevne gliste. Kao visokoenergetska namirnica odličan je dezert, a sadrži veoma malo kalorija. Može se koristiti i kao dodatak salatama, a semena su takođe jestiva i koriste se umesto crnog bibera zbog svog oštrog ukusa.

   381
 • Pez bombone - nastale kao zamena za upaljač

  Pez bombone - nastale kao zamena za upaljač

  Pez bombonice su vrlo dragi slatkiš mnogih klinaca i nema ko nije jedva čekao da ga mama pošalje u radnju po nešto pa da usput kupi i kutijicu zabavnog peza. No, poenta ovih bombona nije u njihovom ukusu već upravo u pakovanju u kojem se čuvaju. Ako malo bolje pogledate, ova kutijica sa motivima likova iz raznih crtaća, neodoljivo podseća na upaljač.

  Kada pitate bivšeg pušača šta je ono šta mu najviše nedostaje kada ostavlja cigarete, čest odgovor je to što nema šta da drži i čačka u rukama. Upravo zbog toga se Austrijanac Eduard Has 1927. godine dosetio kako da pomogne u procesu odvikavanja, te izmislio ove bombonice koje ujedno osvežavaju dah ali i služe kao skretanje pažnje kada nastane kriza i pušač poželi da dohvati prvu cigaru i upaljač na koji naleti.

  Ovaj proizvod je dobio ime po nemačkom nazivu za pepermint ("pfefferminz"), tako što je proizvođač uzeo prvo slovo P od ove reči , srednje E i poslednje Z. Pez bombone su vrlo brzo postigle uspeh i već 1935. godine je u Čehoslovačkoj otvorena prva fabrika za masovnu proizvodnju.

   493
 • Prvu mašinu za pravljenje šećerne vune konstruisao je - zubar!

  Prvu mašinu za pravljenje šećerne vune konstruisao je - zubar!

  Verovali ili ne, prvu mašinu za pravljenje šećerne vune, omiljene dečije poslastice koja (polako ali sigurno) uništava zubnu gleđ, konstruisao je ni manje ni više nego - zubar.

  Vilijam Džejms Morison (1860-1926) bio je dosta ugledni zubar iz Nešvila, ali ga je uvek zanimala i tehnologija, kao i rad sa decom, pa je tako 1897. godine, u saradnji sa poslastičarem Džonom Vartonom spojio ova dva interesovanja te konstruisao prvu poznatu mašinu za pravljenje šećerne vune.
  Svoj proizvod pod nazivom "Fairy Floss" je potom premijerno predstavio na jednom sajmu 1904. godine i postigao ogroman uspeh: ova mašina se prodala u čak 68.655 primeraka po ceni od sedam dolara.

  Ko zna, možda je ovaj zubar namerno izumeo ovakvu stvar kako bi što više dece dobilo karijes, pa da ima što više posla kao stomatolog?

   400
Ukusan čoko kolač!
Mmmm, veoma su ukusne!!!
Brzo se spreme a još brže se pojedu.
Možete koristiti mešano mleveno meso ili svinjsko-po želji,jednako je ukusno. Prijatno!
Deca ih obožavaju :D!
Ukusna i zdrava!
Strana 1 od 1075